Rămâi conectat

Curier Județean

Asociația RYMA a finalizat cu succes tabăra de restaurare din cadrul proiectului “Împreuna dăm viață satului Corna!”

Publicat

în

Între 1-16 august a avut loc la Corna, comuna Roșia Montană, a 4-a ediție a taberei de restaurare a arhitecturii tradiționale organizată de Asociația RYMA din Alba Iulia.

Tăbăra face parte din proiectul “Impreuna dăm viață satului Corna!”, finanțat de Ordinul Arhitecților din România cu suma de 25.000 lei și de către Asociația RYMA cu o sumă nedefinită încă, proiectul fiind în derulare. Acestor doi finanțatori s-au alăturat și alți sponsori care au contribuit cu produse alimentare și materiale de construcție, pentru a susține financiar acest proiect.

În tabără au fost prezenți 20 de studenți și voluntari de la facultățile de arhitectură din Iași, Cluj și București, alături de echipa organizatorică formată din arh. Cristina Cândea, specialistul în restaurare Fidias Vasquez, asistentul Paul Darasteanu (Asociația “Scoala Trimitoare) și o echipă de filmare de la Aerial Recordings din Constanța, echipă care a documentat întreaga tabără și a realizat filmări în satul Corna și în Roșia Montană, urmând să monteze un videoclip de promovare turistică pentru întreaga zonă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul principal al taberei a fost amenajarea în podul fostei grădinițe a unui spațiu de cazare pentru 14 persoane, însemnând montarea unei dușumele din lemn masiv și confecționarea de mobilier specific (paturi, rafturi) iar ca obiective secundare au fost amenajarea curții grădiniței și a școlii (vopsit garduri și anexe inestetice, ecologizare, amenajarea unei fantini, confecționarea de băncuțe și măsuțe pentru curte etc).

Studenții au prelucrat și finisat manual fiecare scândură din viitoarea dușumea pentru pod (75 mp) și au montat dușumeaua sub îndrumarea specialistului, au prelucrat, tăiat și asamblat fiecare pat din lemn și au confecționat în total 7 băncuțe din lemn masiv și 7 băncuțe din mobilier reciclat, precum și două mese cu băncuțe care au fost amplasate în curtea grădiniței. S-a marcat un traseu tematic denumit “Comorile Cornei”, urmând ca într-o viitoare etapă a proiectului să se amplaseze pe acest traseu, în cela 3 puncte majore de interes (Tăul Cartuș, Tăul Cornei și Tăul Găuri) 3 panouri informative, de data aceasta cu ajutorul partenerilor din proiect CETM Albamont și Grupul Informativ “Trai cu Rost”.

Pe viitor, proiectul va fi continuat după reglementarea situației juridice a obiectivului restaurat, cererea Asociației RYMA de a închiria clădirea pentru o perioadă de 10 ani fiind deja aprobată de Consiliul Local al comunei Roșia Montană. Urmează ca, după îndeplinirea formalităților legale, să fie depuse alte 2 proiecte de finanțare în scopul transformării ansamblului central al satului (grădiniță-școală- Cămin Cultural) într-un centru de educație alternativă pentru tineri și copii (tabere școlare, tabere de creație etc.) care să deservească și turiștii, la nevoie. Acest lucru va fi însă posibil doar cu implicarea autorităților locale și județene, pentru că zona are nevoie de investiții masive în infrastructura, necesită aducțiune de apă și realizarea unei rețele de canalizare, repararea drumurilor etc..

Asociația RYMA dorește să le mulțumească tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, începând cu partenerii Ordinul Arhietctilor din România, Primăria Comunei Roșia Montană, Asociația CETM Albamont și Grupul Trai cu Rost și continuând cu firmele Agrosilva, Kober, Martini Pan, Timy, Transeuro Ighiu, La Meseni, Brutăria Gec Câmpeni, Copy Center, Danili, Neptun. Dar cei mai importanți în realizarea acestui proiect au fost voluntarii care au muncit efectiv la realizarea lui, timp de două săptămani câte 8 ore pe zi, ambiționați de sloganul “Impreuna dăm viață satului Corna!” si de gândul că satul Corna va deveni, datorită lor, un important obiectiv turistic și un centru pentru copii și tineret care să aducă din nou viața în această zonă depopulata.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

ANGAJĂRI LA STAT: Concurs pentru ocuparea unui post de muncitor necalificat din cadrul Biroului Adminstrația Pieței al municipiului Aiud. Condiţii de participare

Publicat

în

ANGAJĂRI LA STAT: Concurs pentru ocuparea unui post de muncitor necalificat din cadrul Biroului Adminstrația Pieței al municipiului Aiud. Condiţii de participare

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI AIUD, cu sediul situat în str. Cuza Vodă, nr. 1, organizează concurs în vederea ocupării, pe durată nedeterminată, a unui post contractual de execuție vacant, cu normă întreagă, de muncitor necalificat I din cadrul Biroului Administrația Pieței din subordinea Consiliului Local al municipiului Aiud.

Condiţiile specifice de participare la concurs:

Elit - Gustul Desăvârșit

– studii generale;
– vechime: nu este necesară.

Candidații trebuie să îndeplinească condițiile de ocupare a unui post contractual vacant, prevăzute la art. 3 din HG nr. 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

Condițiile de desfășurare ale concursului sunt:

Data, ora și locul desfășurării probei practice: 08.06.2022, ora 10:00 – la sediul Biroului Administrația Pieței, situat în Aiud, str. Iuliu Maniu, nr. 38;

Data, ora și locul desfășurării interviului: 14.06.2022, ora 13:00 – sediul Primăriei Municipiului Aiud, situat în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1.

Dosarele de înscriere la concurs se pot depune până în data de 27.05.2022, ora 14:00 la Biroul Resurse Umane, Control Intern din cadrul Primăriei Municipiului Aiud.

Condiţiile de participare şi condiţiile de desfăşurare a concursului, bibliografia şi alte date necesare desfăşurării concursului se afişează la sediul Primăriei Municipiului Aiud şi pe site-ul www.aiud.ro.

Relații suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Municipiului Aiud, situată în Aiud, str. Cuza Vodă, nr. 1, telefon 0258 861310 interior 1013 /fax 0258 861280, e-mail: [email protected], precum și de pe site-ul instituției: www.aiud.ro. Persoana de contact: Dancea Stînea Anamaria, consilier în cadrul Biroului Resurse Umane, Control Intern din cadrul Direcției Economice, aparatul de specialitate al Primarului municipiului Aiud.

Birou Comunicare și Relații Publice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie

Publicat

în

Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie

Poliţiştii din Blaj au depistat un bărbat care a încălcat dispoziţiile legale privind pescuitul. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte că ne aflam în perioada de prohibiţie, care mai durează până în 7 iunie, inclusiv.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba continuă acțiunile pentru prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal.

Astfel, duminică, 15 mai 2022, poliţiştii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au făcut un control, pe râul Târnava Mare, pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul piscicol.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ocazia acestui control, a fost depistat un bărbat, de 56 de ani, din comuna Crăciunelu de Jos, în timp ce pescuia în albia râului.

Faţă de bărbat, a fost întocmit dosar penal, în cadrul căruia este cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiție și distrugerea icrelor embrionate de pește în zonele de reproducere naturală”, faptă prev. şi pedepsită de art.64, lit. b din O.G.23/2008, modificată, privind pescuitul şi acvacultura.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Publicat

în

FOTO| Noaptea Muzeelor 2022, la Aiud: Peste 250 de vizitatori de toate vârstele au făcut cunoștință cu expozițiile

Noaptea Muzeelor la Aiud, un eveniment de excepție, a reunit peste 250 de vizitatori de toate vârstele, care au făcut cunoștință și cu Expoziția temporară „Samuel Fenichel, explorator aiudean”, dincolo de vizitarea celor trei săli de expoziție permanentă, cu piese din colecțiile: minerale, roci si fosile; animale nevertebrate, pești amfibieni și reptile; păsări și mamifere.

În cadrul evenimentului, Muzeul de Științele Naturii a premiat câștigătorii concursului „Ce ȘTIU / Ce NU ȘTIU” despre Muzeul de Științele Naturii Aiud, moment foarte apreciat de elevii școlilor participante. De remarcat că au participat 18 echipaje (peste 70 de elevi) de la instituțiile de învățământ din Aiud, dar și din Ocna-Mureș si Unirea.

Noaptea muzeelor a însemnat de asemenea și un act de curaj și inițiativă din partea a 18 elevi care au reușit să ghideze (în română și maghiară) pe parcursul zilei vizitatorii prezenți, experimentând ce înseamnă să fii muzeograf pentru o zi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ineditul zilei l-a reprezentat vizitarea Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde prin amabilitatea părintelui Gavriil, cei prezenți au aflat detalii foarte interesante despre viitorul muzeu care va lua ființă la Râpa Robilor și care va cuprinde spații destinate cinstirii memoriei martirilor morți în temnițele comuniste.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare