Rămâi conectat

Politică Administrație

Asociația Acțiunea pentru Alba condamnă modul în care Primăria municipiului Alba Iulia înțelege să asigure transparența decizională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Într-un comunicat de presă emis în data de 08 martie a.c., Primăria municipiului Alba Iulia anunță că ”a afișat încă din 3 martie 2017 bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului, într o formulă de lucru cu o dinamică specifică alcătuirii unui asemenea document.”. Acest anunț este în premieră și vine ca urmare a petiționării publice efectuate de către Asociația Acțiunea pentru Alba în data de 7 martie a.c.

Primăria municipiului Alba Iulia a ales doar varianta publicării la avizier a proiectului de buget local, fără a trimite o copie presei locale sau a anunța în mod public, pe site și în presă, modul de publicare ales.  Se poate constata că acest fapt îngreunează accesul tuturor cetățenilor municipiului Alba Iulia  la proiectul de buget local, încălcându-se spiritul Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Ca urmare a neinformării cetățenilor, prin intermediul presei sau a site-ului oficial , cu privire la data publicării proiectului de buget local (3 martie a.c), Primăria municipiului Alba Iulia a diminuat posibilitatea ca aceștia să poată depune contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia (conform dreptului prevăzut la Art. 39, alin. (3) din Legea nr.273/2006).

De asemenea,  motivarea Primăriei municipiului Alba Iulia cu privire la publicarea proiectului de buget local doar la avizier contravine principiilor la care aceasta a aderat în urma inițierii proiectului ”Alba Iulia Smart City 2018”. Strategia ”Smart City Smart Communities”[1] arată că scopul proiectului este și acela al ” reducerii birocrației, creșterii transparenței și a eficienței prin utilizarea tehnologiilor moderne și automatizării fluxurilor administrative”  în administrația publică locală. Ne întrebăm, așadar, cum poate administrația locală să se îndrepte către o „comunitate care creează oportunități egale pentru toți”[2], în condițiile în care nu asigură minimul de transparență decizională prin publicarea pe site-ul oficial a proiectului de buget local pe anul 2017?

Asociația Acțiunea pentru Alba

______

[1] ”Smart City Smart Communities – Îndreptar spre viitor”, publicat la data de 02.12.2016,  p. 23; Disponibil la: https://www.comunicatii.gov.ro/wp-content/uploads/2016/12/Ghid-Smart-City.pdf; accesat la data de 09.03.2017.

[2] ”De ce SMART City?”; Disponibil la: https://www.comunicatii.gov.ro/?page_id=7840; accesat la data de 08.03.2017.

Citește și Primăria Alba Iulia: ”Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului este afișat la avizierul instituției, încă din data de 3 martie 2017”

Citește și Asociația Acțiunea pentru Alba solicită Primăriei municipiului Alba Iulia să publice proiectul de buget pentru anul 2017

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea