Rămâi conectat

Actualitate

Asigurarea obligatorie a locuințelor: A fost promulgată legea care crește prețul la 130 de lei pe an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Asigurarea obligatorie a locuințelor: A fost promulgată legea care crește prețul la 130 de lei pe an

Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care prevede creșterea cu 30 de lei/an a prețului asigurării obligatorii a locuințelor de tip A, cele mai rezistente, în special din orașe. Astfel, prețul acestei asigurări va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei pe an în prezent, în timp ce despăgubirea maximă pe care o poți primi rămâne aceeași – 100.000 de lei.

Plenul Camerei Deputaților, for decizional, a adoptat luna trecută, cu 169 de voturi pentru, 62 împotrivă și 12 abțineri, modificări la legea asigurării obligatorii a locuințelor (PAD) în caz de dezastre naturale: cutremur, alunecări de teren și inundații.

Una dintre principalele modificări vizează creșterea prețului asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A, cele mai rezistente, de la 100 de lei/an în prezent, la 130 de lei/an. Pentru casele din chirpici prețul asigurării obligatorii rămâne același – 50 de lei pe an.

Valorile maxime de despăgubire pe care le poți primi în caz de daună au rămas aceleași: 100.000 de lei pentru asigurarea care va costa 130 de lei pe an și 50.000 de lei pentru asigurarea care costă 50 de lei pe an.

Proprietarii care modifică locuințele fără autorizație și afectează structura de rezistență nu vor fi despăgubiți
O altă modificare îi vizează pe cei care își modifică fără autorizație locuințele și care riscă să rămână fără despăgubire în caz de dezastru natural. Mai mult, PAID va putea să-i dea în judecată pentru a recupera de la cei vinovați despăgubirile plătite.

În acest sens, actualul art. 11 din Legea 260/2008 se modifică astfel:

„Art. 11. – (1) Asiguraţii care, după data intrării în vigoare a prezentei legi, procedează la modificarea locuinţelor fară autorizaţie de construire, emisă în condiţiile legii, sau cu nerespectarea autorizaţiei respective, afectând structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu sunt despăgubiţi pentru partea de pagubă care a fost produsă sau favorizată ca urmare a lucrărilor efectuate. 6
(2) PAID este îndreptăţit să recupereze de la cei vinovaţi valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcţie neautorizate sau pentru care nu s-au obţinut autorizaţiile necesare sau nu s-au respectat normativele în construcţii, conform legii aplicabile.”
Legea va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Sursa: hotnewa.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor

Bera Larisa

Publicat

în

Ajutoare sociale 2025: Ce beneficii financiare vor fi tăiate sau micșorate, începând de anul viitor De la 1 ianuarie 2025, românii nu vor mai beneficia de anumite ajutoare sociale. Beneficiile financiare vor fi eliminate definitiv sau se vor micșora anul viitor. Citește și: Implicațiile creșterii salariului minim, începând de la 1 ianuarie 2025: Majorarea contribuțiilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea