Arhitectul danez Jan Gehl – oaspete al municipiului Alba Iulia. În 16 februarie va susține conferința ”Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI”

Paul Voicu - Primar 2020

Municipiul Alba Iulia organizează conferința ”Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI” (Livable Cities for the 21st Century), susținută de către prof. dr. arh. Jan Gehl, arhitect de origine daneză specializat în domeniul proiectării și regenerării urbane. Evenimentul va avea loc în data de 16 februarie 2016, în amfiteatrul A9 din cadrul Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, începând cu ora 10.30, conform agendei atașate. Sunt invitați să participe toți cei care sunt pasionați de arhitectură, dar și cei care prin obiectul lor de activitate se pot implica în procesul de dezvoltare urbană în comunitățile în care locuiesc.

arhitect Jan GehlArhitectul Jan Gehl a acceptat să susțină o prezentare pe tema dezvoltării și regenerării urbane la Alba Iulia, în cadrul unei conferințe cu acces liber. În contextul proiectării urbane bazate pe creșterea rapidă a populației și a traficului în orașe, conferința va aborda ca temă principală dezvoltarea urbană a orașelor în cadrul căreia dimensiunea umană ocupă primul loc. Prezența lui Jan Gehl la Alba Iulia în contextul marilor aprecieri internaționale aduse activității sale reprezintă totodată un semn de recunoaștere al potențialului orașului.

ELIT

Jan Gehl este profesor de design urban la Școala de Arhitectură din cadrul Academiei Regale Daneze de Arte Frumoase din Copenhaga și partener fondator al Gehl Architects. Jan GEHL este apreciat la nivel mondial pentru analiza spațiilor publice urbane și soluțiile de îmbunătățire a calității vieții în orașe. Proiectele implementate cu succes în orașe precum Copenhaga, Oslo, Stockholm, Adelaide, Melbourne, Sydney, Londra, New York, Moscova ș.a., reprezintă exemple de bune practici la nivel mondial în domeniul proiectării și regenerării urbane.

Jan Gehl a fost distins cu premiul ”Patrick Abercrombie” pentru urbanism și dezvoltare teritorială, acordat de către Uniunea Internațională a Arhitecților, precum și cu grade onorifice de la universități din Edinburgh și Toronto. De asemenea, Jan Gehl este membru de onoare al institutelor de arhitectură din Danemarca, Anglia, SUA, Scoția, precum și al institutelor de urbanism din Australia și Irlanda.

Mihail David - 2020

”Nu vom putea spune niciodată că am făcut destul pentru creșterea durabilă a orașului, doar prin ceea ce vedem și știm noi, de aici, din interior. Pentru că mereu o să avem o ușoară tendință de a fi subiectivi. Ori, pe de altă parte, există oameni „din afară”, cum e profesorul Jan Gehl care, pe lângă că văd și judecă lucrurile exact așa cum sunt, au o experiență uriașă în domeniu, un know-how excepțional și ne pot oferi soluții la care noi, probabil, nu îndrăznisem să ne gândim. Cu atât mai mult cu cât „omul” este punctul de plecare în evaluările și lucrările acestui mare specialist. Îi încurajez pe toți, în special pe profesioniști, să vină să cunoască sau să aprofundeze informații vitale despre cum putem face față provocărilor momentului”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

“E important ca rezultatele muncii acestui arhitect de talie mondială să fie împărtășite celor care pot pune în practică ideile lui, din acest motiv ne bucurăm că, după ce a luat cunoștință cu realitățile orașului Alba Iulia prin invitația pe care i-am adresat-o, nu a ezitat să răspundă pozitiv propunerii de a susține o prezentare în cadrul acestei conferințe. Perspectiva de orașe pentru oameni pe care arhitectul o încurajează prin soluții inedite de planificare teritorială urbană, este în acord cu direcțiile strategice de dezvoltare a Municipiului Alba Iulia, respectiv Alba Iulia oraș al cetățenilor, al turiștilor și al investitorilor. Ne exprimăm speranța că la eveniment vor fi prezenți în număr cât mai mare acele persoane care își doresc și au capacitatea să influențeze dezvoltarea durabilă a orașului Alba Iulia sau a comunităților locale pe care le reprezintă”, a precizat Nicolaie Moldovan, administratorul public al Municipiului Alba Iulia.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România – Filiala Alba și al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în cadrul proiectului INTERACTIVE CITIES, finanțat prin programul european de cooperare interregională URBACT III 2014-2020 (www.urbact.eu), proiect care încurajează comunicarea interactivă dintre reprezentanții administrației locale și cetățeni pentru a-i implica în procesul de luare a deciziei publice. Conferința oferă cadrul necesar în vederea promovării dezbaterilor publice, precum și a discuțiilor referitoare la potențiale canale de comunicare inovatoare, care ar facilita participarea cetățenilor și a factorilor interesați în procesul de proiectare urbană, cu accent pe dimensiunea umană.

„Doar arhitectura care ia în calcul scara umană și interacțiunile care se produc la nivelul ei este o arhitectură de succes”, Jan Gehl – Gehl Architects

AGENDA CONFERINȚEI

Data: 16 februarie 2016
Locație: Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Amfiteatrul A9

10:30 – 11:00     Primirea participanților

11.00 – 11.15    Cuvânt de bun venit
Arh. Hedviga Călin, arhitect-șef al municipiului Alba Iulia
Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia

11.15 – 12:15    Prezentare ”Orașe atractive pentru locuit în secolul XXI” (Livable Cities for the 21st Century), Prof. arh. Jan Gehl, partener fondator Gehl Architects (www.gehlarchitects.com)

12:15 – 12:45    Sesiune de întrebări și răspunsuri

12:45 – 13:00    Cuvânt de încheiere
Nicolaie Moldovan, administrator public (Z.U.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

dolfi 11 februarie 2016 at 23:24

sa-l plimbati un pic intre Fortuna si Stadion… sa vada si el minunile arhitecturii postdecembriste romanesti. Sa se minuneze si el cum au reusit romanii sa reproduca si chiar sa depaseasca un cartier chinezesc surprins pe peliculele americane ale anilor 80 …. stiti voi… firmele cu „brusli”, „cichicean”, „vandam”…etc

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...