Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia revine în componenţa Mitropoliei Ardealului de la Sibiu

Arhiepiscopia Alba Iuliei căruia îi sunt arondate şi parohiile ortodoxe din judeţul Mureş, va reveni în componenţa Mitropoliei Ardealului, cu sediul la Sibiu. Membrii Adunării Eparhiale reuniţi la 21 ianuarie 2012 în şedinţă de lucru, au aprobat propunerea în acest sens înaintată de consilierul administrativ bisericesc al eparhiei, părintele Remus Onişor. Adunarea Eparhială este formată din 10 clerici şi 20 de mireni iar din cei prezenţi la şedinţa din 21 ianuarie doar doi au fost împotriva propunerii aprobate de majoritate. Această adunare a avut loc la sugestia Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, ÎPS Andrei Andreicuţ care a dorit o consultare la nivelul episcopilor eparhioţi în ceea ce priveşte decizia de rearondare, luată de cele două mitropolii din Transilvania în cadrul şedinţei sinoadelor reunite ale acestora din 16 decembrie, 2011. Atunci la Mânăstirea Sâmbăta s-a hotărât în unanimitate  revenirea Arhiepiscopiei de Alba Iulia la Mitropolia Ardealului, considerându-se un gest de compensare firească, după ce în anul 2005 Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu s-a rupt în două părţi fiind înfiinţată Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Împărţirea făcută atunci a fost astfel reconsiderată ca fiind neechilibrată, Mitropolia Sibiului rămânând de atunci cu două judeţe, Sibiul şi Braşovul, plus o episcopie mică, cât un protopopiat din Câmpeni, precum Episcopia Covasnei şi Harghitei, iar noua Mitropolie de la Cluj cu tot restul Transilvaniei.

*Pentru a deveni efectivă, hotărârea are nevoie de aprobarea Sfântului Sinod
Conform consilierului administrativ bisericesc al eparhiei, părintele Remus Onişor, procesul verbal întocmit în urma Adunării Eparhiale de la Alba Iulia va fi înaintat, în această săptămână la Cancelaria Sfântului Sinod, care va analiza această propunere şi va lua o decizie în acest sens. Părintele Onişor nu crede însă că cineva va fi împotriva acestei decizii a Sinoadelor Mitropolitane reunite şi consideră că această schimbare la nivel de organizare administrativă a Bisericii Ortodoxe nu îi afectează cu nimic pe credincioşi.
Arhiepiscopia Alba Iuliei este, în prezent, parte componentă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, din anul 2005, de la înfiinţarea celei de-a doua mitropolii din Transilvania. Primul mitropolit al Clujului a fost Bartolomeu Anania, din 2005 până în 2011. Al doilea mitropolit al Clujului a fost ales în şedinţa Sfântului Sinod din 18 martie 2011 în persoana IPS Andrei Andreicuţ, până atunci Arhiepiscop de Alba Iulia.
Precizăm faptul că prima Mitropolie Ortodoxă din Transilvania, cea înfinţată de Mihai Viteazul, în anul 1600 a avut sediul în Alba Iulia, “fiind cel mai trainic şi mai frumos aşezământ de peste munţi” după o descria marele nostru istoric Nicolae Iorga.
Bogdan PRESECAN

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419