Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Aproape 60.000 de bilete la tratament balnear pentru pensionari și asigurați în 2019. Acte necesare pentru obținerea unui bilet

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aproape 60.000 de bilete la tratament balnear pentru pensionarii și asigurații care au nevoie de tratament pentru diverse afecțiuni medicale se acordă de la stat în acest an, după cum este prevăzut într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Numărul de bilete de tratament balnear stabilit pentru acest an este cu aproape o sută mai mare decât cel asigurat anul trecut.

Pentru 2019, autoritățile au stabilit acordarea unui număr total de 59.622 de bilete la tratament balnear în unitățile deținute de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), potrivit Hotărârii Guvernului nr. 139/2019 privind acordarea prestaţiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2019, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice. Documentul a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial și se aplică deja.

Cele 59.622 de locuri la tratament balnear din acest an vor fi repartizate în maximum 19 serii de trimitere, biletele fiind distribuite de către CNPP, prin intermediul caselor teritoriale de pensii. Durata sejurului este de 16 zile, iar a tratamentului balnear, de 12 zile.

Anul trecut au fost acordate 59.527 de bilete de tratament balnear, ceea ce înseamnă că numărul biletelor ce se vor distribui în acest an este mai mare cu aproape o sută decât cel al biletelor distribuite anul trecut.

La numărul biletelor de tratament ce se vor distribui în acest an se mai adaugă, potrivit actului normativ, și numărul de locuri la tratament balnear ce va fi contractat cu alţi operatori economici interesaţi, în limita stabilită în bugetul asigurărilor sociale de stat din acest an.

După cum este prevăzut în actul normativ, numărul biletelor de tratament balnear “care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete (cele din unitățile CNPP și cele contractate cu alți operatori economici – n. red.)”.

Biletele se acordă la cerere numai anumitor categorii de persoane care dovedesc că au nevoie de un astfel de tratament pentru afecțiunile lor medicale. Mai exact, pot beneficia de un singur bilet de tratament cei ce sunt asigurați în sistemul public de pensii și pensionarii din acest sistem, precum și cei care au dreptul la aceste bilete printr-un act normativ special.

Potrivit informațiilor publicate pe website-ul CNPP, actele necesare pentru obținerea unui bilet de tratament sunt:

  • cererea tip de acordare a biletului de tratament;
  • actul de identitate (copie);
  • talonul de plată a pensiei (original sau copie);
  • biletul de trimitere – formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare, eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie, cu prezentarea actului original);
  • programul de recuperare (copie, cu prezentarea actului original).

După cum se specifică pe website-ul CNPP, cererile de acordare a biletelor de tratament balnear sunt ierarhizate în funcție de punctajul obținut de fiecare cerere în parte. Apoi, dacă se întâmplă ca mai multe cereri să aibă același punctaj, departajarea se face în funcție de numărul de bilete de tratament de care a beneficiat fiecare persoană în ultimii doi ani. Concret, vor avea mai multe șanse să plece la tratament persoanele care au fost doar o dată sau nu au fost deloc în stațiune în ultimii doi.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea