Rămâi conectat

Ştirea zilei

Aproape 2 milioane de lei va plăti Primăria Alba Iulia industriei HoReCa pentru serviciile de carantinare. Sumele sunt în creștere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

1.860.795 de lei are de plătit Primăria Municipiului Alba Iulia industriei HoReCa pentru serviciile de carantinare. Și sumele se mai adună, că mai sunt persoane în carantină sau medici în izolare față de familii.

Mult, foarte mult pentru ceva mai mult de o lună de carantinare a celor veniți din străinătate și a medicilor care stau în izolare pentru a-și propteja familiile a scos din bugetul local Primăria Municipiului Alba Iulia, adică 1.860.795 de lei. Amețitor!

Nici nu vreu să mă gândesc ce a fost în sufletul lor când au văzut facturile venite de la unitățile de cazare din municipiu, care se adaugă la alte cheltuieli de pandemie făcute pentru a dezinfecta unitățile de învățământ, străzile, blocurile, pentru achiziția de materiale sanitare și echipamente pentru a spirjini efortul medicilor și pentru protejatrea personalului propriu.

Facturile astea de la hoteluri, să ne înțelegem, sunt perfect legale, în concordanță cu HG 201 din 18 martie 2020, care spune la articolul 2 că cheltuielile aferente carantinei pentru „fiecare persoană” sunt de 230 de lei pe zi la care se adaugă 70 de lei pe zi pentru mâncare, apă, pijamale și papuci, servicii de traducere (dacă este cazul), tratamente pentru afecțiuni preexistente.

Dar să nu vă mai plictisesc, ideea este că unitățile de cazare – hoteluri sau pensiuni au facturat pentru în perioada 18 martie – 28 aprilie câte 230 de lei pe zi pentru fiecare persoană în parte pe care au avut-o în carantină. Chestia este că într-o cameră arar a stat numai o persoană, au stat și două, și mai multe, dacă erau la mijloc și copii. Faceți socoteala și extrapolați la nivelul întregii țări și veți constata că statul a fost foarte darnic măcar cu o parte a industriei HoReCa pentru că sumele pentru unele camere au ajuns peste cele practicate de hoteluri de lux.

Hai că Alba Iulia poate plăti, cu prețul renunțării la proiecte edilitare importante pentru cetățeni astfel de cheltuieli, dar ce fac alte primării, de la orașe mai mici, sau chiar din comune care au avut unități de cazare unde au carantinați? Dar ce fac primăriile de pe litoral unde știm că au fost umplute hotelurile? Când a început să vadă care sunt efectele reale ale acestei HG asupra bugetelor locale, guvernul modificat HG 210 aducând-o în limitele normalității, adică suma de 230 de lei pe zi nu mai este per persoană carantinată, ci per cameră.

Da, foarte bine pentru că nu suntem nababi, doar că numărul persoanelor carantinate scade constant, deci pentru perioada de maxim, suntem buni de plată. Nu a fost numai această modificare a HG 210, ci mai este una foarte importantă pentru primării: sumele vor fi decontate de bugetul Ministerului Sănătății, deci edililor și contabililor din primării le-a mai venit inima la loc.

În vremea asta se face mare discuție despre HoReCa, dar discuția, iată nu ar trebui să fie chiar atât de ascuțită pentru că o parte a industriei nu numai că nu a pierdut, dar a câștigat. E drept hotelurile și resturantele care fac catering și care au avut norocul și inteligența de a accepta persoane în carantină, chiar și cu riscul de a avea de făcut reparații după ei, că uite, au de unde. Ceilalți – baruri, terase, cafenele, hoteluri și pensiuni care nu au avut norocul să dea carantinații peste ei, da, au avut de pierdut, mult,. Dar culmea, noi tot despre litoral discutăm cu precădere!

Foto cu titlu exemplificativ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea