Aproape 1000 de locuri de muncă create prin Programul Operaţional regional 2007-2013

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

La nivelul Regiunii Centru vor fi create 943 de locuri noi de muncă prin implementarea celor 149 de proiecte contractate în cadrul programului Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectelor contractate este de 225 milioane euro ceea ce reprezintă un grad de absorbţie de 8,72%. Deşi poate fi considerat un grad de absorbţie redus, Programul Operaţional Regional este în grafic, a dat asigurări directorul ADR Centru, Simion Creţu, la cea de-a treia ediţie a Conferinţei regionale privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru organizată ieri la Alba Iulia. În total, de la lansarea POR, în Regiunea Centru au fost depuse, în cadrul celor 5 axe, până la data de 30 noiembrie 2010, 1048 de proiecte care solicită peste un miliard de euro. La ora actuală bani disponibili mai sunt doar pentru polii de creştere şi dezvoltare urbană şi pentru reabilitarea siturilor industriale. La sfârşitul lunii noiembrie 2010, 43 de proiecte, în valoare de 141 milioane lei, erau deja finalizate iar 23 erau în curs de finalizare. Totodată, un număr însemnat de proiecte, 22, au fost reziliate în principal din cauza dificultăţilor întâmpinate de beneficiari în obţinerea de cofinanţare de la bănci. Procesul de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene este unul destul de greoi şi se loveşte de mai multe probleme. Principalele dificultăţi au fost identificate ieri în cadrul Conferinţei regionale şi se referă în primul rând la documentaţie dar şi la dificultatea obţinerii creditelor necesare pentru plata lucrărilor realizate pentru proiectele care nu au beneficiat de prefinanţare. „Considerăm că, prin rezultatele la care am ajuns, datorită activităţii susţinute a întregii echipe de experţi ai ADR Centru, regiunea noastră ocupă unul dintre primele locuri pe ţară în ceea ce priveşte gradul în care sunt atrase aceste finanţări. Pentru anii următori, 2011 şi 2012, vom vorbi deja despre un grad crescut de absorbţie a acestor fonduri şi de impactul pe care banii europeni îl au în dezvoltarea regională. Acum, trebuie să ne concentrăm atenţia pe derularea conformă a fiecărui proiect în parte. Am fost atenţi cu perioada iniţială de scriere şi de contractare a proiectelor, dar trebuie să fim şi mai atenţi cu implementarea proiectelor, deoarece numai în acest fel se vor justifica ani şi ani de muncă, consumul unor importante resurse şi investiţiile făcute. Practic, din acest moment începem să vorbim cu adevărat de faptul că diversele proiecte depuse, contractate şi unele chiar finalizate deja, vor genera îmbunătăţirea calitativă a situaţiei economico-sociale şi creşterea nivelului de trai al cetăţeanului”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru. La manifestarea de ieri de la Hotel Parc au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai ONG şi IMM implicaţi în program. (I.P.)

USR - Alegeri parlamentare 2020
PMP - Alegeri parlamentare 2020

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

3 Comentarii

H.Adolph 15 decembrie 2010 at 9:33

Oh daa… ce articolas la comanda, asta-i praf in ochi… dupa ce ne aburiti pe noi cu turismul, si cu ce bun e pentru cetateni el turismul asta. Deci 2007-2013 asta inseamna ca toti somerii din judet isi vor gasi de lucru… la sfantu asteapta.

Imi place, pe hartie totul merge bine. Bai voi ne credeti prosti? Pana acum fondurile europene s-au dus „la cine trebuie”. Mecanismul e asta: se face public un proiect de anvergura pe fonduri europene babane care culmea, chiar functioneaza si in umbra lui, se fac alte proiectele mici mici mici prin care se fura efectiv fonduri europene. Raman fraierestenii intitulati pompos si aproape peiorativ „cetateni” sa plateasca.
Pana acum in viziunea voastra, a guvernantilor de toate culorile, locuri de munca nu inseamna decat sclavia altora pe bani putini si cu pumnu’ in gura, cum fac toti asa zisii patroni pentru pu_lime iar pentru lipitorile voastre, un loc caldut in care se freaca menta pe bani multi.

Aloo „Ziarul Unirea Cotidian Independent” – sunteti independenti de ce? de cetatenii pentru care scrieti articole de acest gen?
Si eu care v-am crezut si vroiam sa va inramez primul numar sa-l pun pe perete langa poza cu Iliescu.

CoRoNtz GurGurul 15 decembrie 2010 at 9:51

cifre….cifre…cifre. Trebuie specificat si faptul ca a scazut somajul alarmant pentru ca someriilor care au luat sutul in D.O.S anul trecut li s-a cam terminat somajul, nu ca si-au gasit de lucru.
Referitor la proiectele europene, se pot lua de cate cine „vrea” si „poate”. N-ati vrea sa stiti cum se impart banii prin facturi de consumabile inexistente si prin servicii la fel de inexistente. Locurile de munca apar mai mult pe hartie pentru audit, sa se vada ca se „lucreaza” si ce „duduie economia” si cum a „scazut inflatia”…bla bla bla

OPEN YOUR EYES!!!!

vigilante 15 decembrie 2010 at 11:18

de lucru este asa cum scria cineva un comentariu zilele trecute. cu salarii mici, munca multa si eventual angajare pe durata determinata sau n perioade de proba in care angajatorul sa tot ruleze personal si sa castige cat se poate de pe urma oamenilor care muncesc pt el..ca la noi la nimeni. cat priveste proiectele europene te incadrezi daca ai spate.

Comentariile sunt oprite