Ziarul Unirea

Apel la unitatea şi responsabilitatea ortodoxă

Întrucât în presa centrală şi locală au apărut recent declaraţii ale unor ierarhi şi preoţi ortodocşi referitoare la Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, precum şi la înfiinţarea de noi mitropolii ortodoxe în Transilvania, precizăm următoarele:
Patriarhia Română adresează apelul său către ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocşi români de a respecta perioada de doliu de 40 de zile şi de a se abţine de la orice declaraţie publică referitoare la alegerea de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Se recomandă tuturor ierarhilor să păstreze şi să apere, în duh de smerenie şi responsabilitate, unitatea şi pacea Bisericii, precum şi demnitatea episcopală, deoarece alegerea ierarhilor se hotărăşte în plenul Sfântului Sinod, iar nu în presă sau în piaţă.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

ELIT

Referitor la articolul „Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului ar trebui să revină la Alba Iulia. Scrisoare deschisă către P. F. Părinte Daniel, Patriarhul B.O.R.” apărut în ziarul „Unirea” din 10 februarie 2011, ţinem să precizăm următoarele:
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia doreşte – în consens deplin cu recomandarea făcută presei de P.F. Părinte Patriarh Daniel – ca pe parcursul celor 40 de zile de doliu închinate memoriei Părintelui Mitropolit să se evite orice speculaţii şi dezbateri în presă provocatoare de tulburare (sau chiar de scandal), bineştiindu-se că P.F. Părinte Patriarh s-a pronunţat deja ferm în privinţa viitorului Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu sediul în Cluj-Napoca;
Arhiepiscopia de Alba Iulia nu a fost consultată anterior publicării articolului sus-menţionat; este lăudabilă angajarea laicilor în problemele de organizare şi de misiune ale Bisericii, dar este bine ca întotdeauna o poziţie formulată să fie nominală, să nu se ascundă în anonimatul unei formule de genul „comitet de iniţiativă”, şi să aibă girul autorităţii bisericeşti locale legitime;
În privinţa conţinutului exprimat, Arhiepiscopia de Alba Iulia subliniază faptul că de-a lungul istoriei în Ortodoxie s-a impus un principiu: întotdeauna într-o regiune centrul cultural, economic, administrativ şi politic cel mai viguros a devenit şi centrul religios, dobândind statut de „metropolă”. În Ardeal, Cluj-Napoca a devenit din aceste puncte de vedere o adevărată „capitală” a regiunii, Alba Iuliei revenindu-i statutul metaforic de „Cealaltă Capitală”, adică „Capitala de suflet a românilor” sau „Capitala Unităţii Naţionale”. Realizările bisericeşti albaiuliene enumerate în articol sunt reale, dar nu dorim ca ele să devină prilej de tulburare sau motiv de emitere de pretenţii hegemoniste. (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419