Rămâi conectat

Curier Județean

Apel la unitatea şi responsabilitatea ortodoxă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Întrucât în presa centrală şi locală au apărut recent declaraţii ale unor ierarhi şi preoţi ortodocşi referitoare la Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, precum şi la înfiinţarea de noi mitropolii ortodoxe în Transilvania, precizăm următoarele:
Patriarhia Română adresează apelul său către ierarhii, preoţii şi credincioşii ortodocşi români de a respecta perioada de doliu de 40 de zile şi de a se abţine de la orice declaraţie publică referitoare la alegerea de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Se recomandă tuturor ierarhilor să păstreze şi să apere, în duh de smerenie şi responsabilitate, unitatea şi pacea Bisericii, precum şi demnitatea episcopală, deoarece alegerea ierarhilor se hotărăşte în plenul Sfântului Sinod, iar nu în presă sau în piaţă.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

Referitor la articolul „Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului ar trebui să revină la Alba Iulia. Scrisoare deschisă către P. F. Părinte Daniel, Patriarhul B.O.R.” apărut în ziarul „Unirea” din 10 februarie 2011, ţinem să precizăm următoarele:
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia doreşte – în consens deplin cu recomandarea făcută presei de P.F. Părinte Patriarh Daniel – ca pe parcursul celor 40 de zile de doliu închinate memoriei Părintelui Mitropolit să se evite orice speculaţii şi dezbateri în presă provocatoare de tulburare (sau chiar de scandal), bineştiindu-se că P.F. Părinte Patriarh s-a pronunţat deja ferm în privinţa viitorului Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu sediul în Cluj-Napoca;
Arhiepiscopia de Alba Iulia nu a fost consultată anterior publicării articolului sus-menţionat; este lăudabilă angajarea laicilor în problemele de organizare şi de misiune ale Bisericii, dar este bine ca întotdeauna o poziţie formulată să fie nominală, să nu se ascundă în anonimatul unei formule de genul „comitet de iniţiativă”, şi să aibă girul autorităţii bisericeşti locale legitime;
În privinţa conţinutului exprimat, Arhiepiscopia de Alba Iulia subliniază faptul că de-a lungul istoriei în Ortodoxie s-a impus un principiu: întotdeauna într-o regiune centrul cultural, economic, administrativ şi politic cel mai viguros a devenit şi centrul religios, dobândind statut de „metropolă”. În Ardeal, Cluj-Napoca a devenit din aceste puncte de vedere o adevărată „capitală” a regiunii, Alba Iuliei revenindu-i statutul metaforic de „Cealaltă Capitală”, adică „Capitala de suflet a românilor” sau „Capitala Unităţii Naţionale”. Realizările bisericeşti albaiuliene enumerate în articol sunt reale, dar nu dorim ca ele să devină prilej de tulburare sau motiv de emitere de pretenţii hegemoniste. (Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia)

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni, aproape finalizate: Urmează o investiție de 9 milioane de lei în modernizarea unui drum comunal

Rețeaua de canalizare și stația de epurare de la Arieseni sunt aproape finalizate. Urmează o nouă investiție de 9 milioane de lei la DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba înseamnă investiții utile, în beneficiul cetățenilor

Mă bucur să anunț că rețeaua de canalizare și stația de epurare, atât de așteptate la Arieseni, sunt aproape finalizate. O lucrare începută de Gheorghe Pantea, primarul comunei, exact la preluarea mandatului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Urmează o nouă investiție pe programul Anghel Saligny, in valoare de 9 milioane lei. DC Valea Șteiului-Pătrăhăițești care, pe o lungime de 4,5 Km, va fi complet modernizat.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședintele CJ Alba pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO|Proiecte pentru valorificarea Cetății Dacice din Cugir și casei Dr. Av. Ioan Mihu din Vinerea: Parteneriat între primărie și CJ Alba

Primăria Orașului Cugir și Consiliul Județean Alba intenționează să-și unească eforturile pentru dezvoltarea unor proiecte care să pună în valoare potențialul cultural-istoric al celor două obiective. Reprezentanții instituțiilor s-au întâlnit astăzi, la Cugir, pentru a analiza mijloacele și resursele necesare, precum și termenii unui protocol de colaborare în acest sens.

La întâlnire au fost prezenți Președintele C.J. Alba, Ion Dumitrel, Administratorul Public al CJ Alba, Dan Popescu și Directorul Muzeului Unirii, Gabriel Tiberiu Rustoiu. Întânirea a fost găzduită de către Primarul Cugirului Adrian Teban, viceprimarul Călin Furdui și reprezentanții Centrului Cultural Cugir care au avansat o serie de propuneri cu privire la viitorul celor două obiective istorice. Acestea sunt văzute ca posibile destinații de turism cultural, cu impact pozitiv asupra comunității zonale.

Principala propunere a autorităților locale în ceea ce privește Cetatea este aceea de a creea un produs cultural-turistic și de a reconstitui unele obiective de pe acropola cetății dacice.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce privește fosta gospodărie natală a Dr. Av. Ioan Mihu, dorința mai veche a comunității locale este de a creea o casă memorială și un centru de activități culturale.

Întâlnirea de la Cugir s-a finalizat cu o vizită în teren și cu angajamentul unor ședințe viitoare de aprobare a viitoarelor proiecte.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătoriți pe 8 noiembrie, sunt ocrotitorii spirituali ai Jandarmeriei Române.

”Momentele aniversare sunt întotdeauna ocazii în care ne bucurăm de reușite, de împlinirile pe care locul de muncă, camarazii și misiunile pe care le desfășurăm, ni le oferă. Noi, Jandarmeria Alba, o instituție cu responsabilitate în asigurarea ordinii publice și a siguranței naționale, ne străduim să contribuim la promovarea iubirii față de patrie și popor și la păstrarea valorilor spirituale și materiale, aflându-ne tot timpul în slujba patriei și în folosul cetățenilor, apărând legea și demnitatea persoanei umane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mesaje: La mulţi ani Mihai, Mihaela, Gabriel şi Gabriela!

Încredințați de folosul și ajutorul pe care Sfinții Arhangheli îl reprezintă pentru Jandarmeria Română și pentru fiecare jandarm în parte, ca ocrotitori spirituali, dorim tuturor jandarmilor mult spor în activitatea împlinită spre binele societății și îi felicităm în mod deosebit pe cei care-și serbează ziua onomastică, dorindu-le ani mulți, cu pace și bucurie, cu sănătate și fericire!

Rămânem în continuare la datorie, pregătiţi să acordăm sprijin şi vom continua activitatea noastră în spiritul dăruirii şi apărării cetăţeanului, prin devotement şi profesionalim.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea