Anul 2020 începe cu vești bune: Premierul Ludovic Orban a anunțat că salariul minim brut va crește „cu siguranță” de la 1 ianuarie

Întrebat dacă salariul minim brut pe țară va crește începând cu prima zi a anului viitor, premierul Ludovic Orban a confirmat că da, însă acesta n-a detaliat cât de mare va fi respectiva majorare. Fostul Guvern condus de Viorica Dăncilă promisese că salariul minim brut pe țară va fi de 2.262 de lei, iar salariul minim diferențiat pentru studii superioare va fi de 2.620 de lei.

„Cu siguranță. Vom lansa procedura de stabilire a creșterii salariului minim. Evident, în baza unei analize serioase, astfel încât propunerea de creștere a salariului minim să se bizuie pe indicatori economici obiectivi, să se bazeze pe realitatea din mediul privat. Și, în mod evident, în cursul procedurii, vom consulta partenerii sociali. Va fi o creștere a salariului minim, lumea să stea liniștită”, a declarat Ludovic Orban, premierul României, la o conferință de presă.

Conform programului de guvernare al noului Executiv, urmează să fie dezbătută și adoptată o lege prin care să se stabilească acele reguli pentru stabilirea salariului minim.

În momentul de față, salariul minim brut pe țară este în cuantum de 2.080 de lei, astfel că majorarea propusă de vechiul Guvern era de 182 de lei. Salariul minim diferențiat pentru studii superioare are acum o valoare de 2.350 de lei, iar creșterea propusă era de 270 de lei.

Guvernul Dăncilă n-a avut voie să mai dea ordonanțe sau să promoveze noi politici, după demiterea prin moțiune de cenzură. Acesta trebuia doar să administreze treburile publice până când era învestit un nou Executiv.

Conform unui sondaj recent al Consiliului Național al IMM-urilor, majoritatea întreprinderilor mici și mijlocii sunt împotriva majorării salariului minim (deși multe spun că ar suporta o creștere cu doar 50 de lei), în timp ce Blocul Național Sindical cere o majorare de până la 2.495 de lei.

Atenție! Proiectul de hotărâre a Guvernului NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...