ANRE: Scad facturile la curent. Consumatorii casnici vor avea reduceri de 2,4% la factura finală a energiei electrice, în trimestrul II al acestui an

Paul Voicu - Primar 2020

curent electric Consumatorii casnici vor putea beneficia, în trimestrul II al acestui an de o reducere cu aproximativ 2,4% a facturii finale la energia electrică, în condițiile în care Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a avizat, în ședința de miercuri, tarifele CPC (Componenta piață concurențială) aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali care beneficiază de serviciul universal, valabile în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2016, potrivit Agerpres.

„Având în vedere faptul că, în urma sesiunii de licitație organizată pe PCSU (Piața centralizată pentru serviciul universal) pentru trimestrul II 2016, a fost îndeplinită condiția de la art. 35 alin. (1) lit. a) din Metodologia aprobată prin Ordinul nr. 92/2015, iar media prețurilor de închidere a licitației pentru trimestrul II 2016 a fost mai mică decât media prețurilor de închidere a licitației pentru trimestrul I 2016, în ședința din 30 martie 2016 s-a decis reducerea, în medie cu 3,9%, a tarifelor CPC aplicate de furnizorii de ultimă instanță în trimestrul II 2016, față de cele aplicate în trimestrul I 2016. Ca urmare a acestui fapt, estimăm că noile tarife CPC avizate vor conduce la o reducere de aproximativ 2,4% în factura clienților finali care beneficiază de serviciul universal (în principal consumatori casnici)”, se arată într-un comunicat al ANRE.

ELIT

În conformitate cu prevederile legale, furnizorii de ultimă instanță aplică în factura clienților finali care beneficiază de serviciul universal, un tarif pentru energia electrică activă denumit ‘Tarif Componenta de piață concurențială’ — (tarif CPC).

Potrivit competențelor sale legale de reglementare, ANRE poate decide avizarea tarifelor CPC separat pe perioada fiecărui trimestru din cadrul unui semestru.

Mihail David - 2020

Consumatorii casnici plătesc de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puțin la energia electrică deoarece tarifele de distribuție au scăzut cu 12% în medie, în timp ce ponderea certificatelor verzi a crescut de la 35 de lei la 43 de lei, potrivit conducerii ANRE.

Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părți a certificatelor verzi. Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%. (C.M.)

sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Horea 31 martie 2016 at 13:00

Dupa ce ani in sir au tot introdus cate ceva in PLUS pe factura de curent electric, acum „ne fericeste” cu o reducere de 2,4%.
Mare castig pentru consumatori!
Adica tot e ceva: dintr-o factura de 100 lei (din trecut) vor mai ramane (acum), la buzunar, 2,40 lei pentru o … bere.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...