Angajații din domeniul construcților vor avea posibilitatea de a ieși mai repede la pensie. Ce prevede noua lege

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

În curând o nouă categorie de angajați va avea posibilitatea de a ieși mai repede la pensie, fără penalizări, potrivit unei legi ce a primit vineri semnătura președintelui țării. Mai exact, vor putea ieși anticipat la pensie salariații din sectorul de construcții nave ce desfășoară o serie de activități specifice.

Măsura se regăsește într-un proiect ce, odată cu promulgarea sa, devine Legea nr. 188/2020 și prevede includerea în categoria locurilor de muncă cu activitate în condiții speciale a unor posturi din industria navală, în așa fel încât și angajații din construcția de nave să poată beneficia de reducerea vârstei de pensionare.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Totuși, după cum apare în noua lege, nu toți angajații din industria navală vor putea ieși mai repede la pensie, ci doar cei care defășoară activități de control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj și electrică montaj.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Acești angajați ar urma să beneficieze, în cazul unui stagiu minim de cotizare de 25 de ani, de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani, iar vârsta minimă de pensionare ar urma să fie, în cazul celor care activează în construcția de nave, de 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați.

Inițiatorii susțin că cei ce lucrează în industria navală ar trebui să se poată pensiona anticipat, deoarece riscurile la care se supun aceștia de-a lungul anilor de muncă sunt semnificativ mai mari în comparație cu alte sectoare ale economiei.

Mai exact, măsura reducerii vârstei de pensionare pentru constructorii de nave “ține cont de condițiile speciale zilnice pe care aceștia le îndură (vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice)”. Totodată, condițiile speciale de muncă nu permit menținerea în activitate a salariaților din industria navală până la o vârstă înaintată, fiindcă starea de sănătate nu le mai permite acestora să fie foarte productivi sau eficienți.

Acest an este ultimul în care românii pot beneficia de pensia anticipată, pentru că, din 2021, an în care intră în vigoare o nouă lege a pensiilor, nu va mai exista varianta pensiei anticipate fără penalizări.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419