Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Angajați de „top” la stat: Mai mult de 50 de bugetari, din România, încasează salarii de peste 50.000 de lei pe lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Posturile la stat sunt visul oricărui român, deoarece, departe de siguranța locului de muncă, ori criteriile de performață care pot fi identificare cu greutate, salariile și sporurile primite de bugetari tronează în clasamentul motivelor pentru a fi bugetar.

Se ajunge în acest fel la situații în care unii angajați au, pe lună, un venit de peste 50.000 de lei! Venituri care ar face invidios chiar și un angajat din top managementul unei companii private multinaționale.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

STIRIPESURE.RO a aflat că acești „super bugetari” sunt în număr de aproximativ 50, angajați care ajung să câștige mai bine decât premierul sau președintele țării.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spunea recent că a descoperit angajați din sistemul de stat cu venituri lunare de 50.000 de lei. În această sumă este inclus atât salariul, cât și sporurile, care „reprezintă până la 80%”: „Sunt și venituri și de 50.000 de lei în mână pe lună. N-aș vrea să zic insituții, pentru că după aia ne trezim cu reacții adverse când încercăm să construim o lege a salarizării. Este vorba despre o categorie profesională respectată”, a spus Turcan, la Digi24. Potrivit legii, sporurile pot reprezenta cel mult 30% din salariul de bază.

ȘTIRIPESURSE.RO a solicitat Ministerului Muncii, condus de Raluca Turcan, să ofere mai multe informații despre acești super-bugetari. Am aflat în acest fel că domeniile în care lucrează sunt învățământul, sănătatea sau cel judecătoresc, iar numărul lor este de aproixmativ 50.

„Din datele raportate de instituțiile publice pentru anul 2020, pentru un număr estimat de 50 de persoane au fost raportate venituri salariale de peste 50.000 lei brut, printre acestea numărându-se personal de conducere și de execuție din unitățile de învățământ, sanitare și din autoritățile judecătorești”, se arată în răspunsul oferit în exclusivitate de Ministerul Muncii pentru STIRIPESURSE.RO.

În România există 1,2 milioane bugetari

România avea la sfârşitul anului trecut un număr de 1,249 milioane de salariaţi bugetari, angajaţi în instituţii şi autorităţi publice, în condiţiile în care Guvernul a angajat în ultimele două luni din 2020 aproape 9.000 de persoane, arată datele publicate în lua februare a acestui an de Ministerul de Finanţe, informează Mediafax.

Astfel, la finele lunii octombrie 2020 lucrau la stat 1,240 milioane persoane, iar în noiembrie 1,245 milioane persoane.

Acestea nu au fost singurele angajări realizate de instituţiile statului în cursul anului trecut, în condiţiile în care în octombrie 2019, ultima lună înainte de alegerile prezidenţiale, numărul de salariaţi bugetari era de 1,235 milioane persoane, cu aproape 14.000 mai puţin decât în prezent.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, cei aproximativ 1,24 milioane de angajaţi de la stat reprezintă 22% din totalul de 5,62 milioane de salariaţi activi la nivelul întregii economii.

Din numărul total de bugetari de la finele anului trecut, 801.813 erau angajaţi în administraţia publică centrală, din care 595.722 în instituţii finanţate integral din bugetul de stat. Jumătate dintre aceştia, respectiv 289.377 persoane lucrează în învăţământ, în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar 126.481 în Ministerul de Interne.

Ministerul Apărării are 73.805 de angajaţi pe statele de plată, Ministerul de Finanţe 24.677, iar Ministerul Sănătăţii 18.216 de angajaţi. Pe lângă salariaţii din administraţia centrală, alte 447.811 persoane lucrează în administraţia locală, din care 274.945 în autorităţi executive locale.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce se mănâncă în prima zi de Paște: Care este primul aliment pe care trebuie să îl consumi pentru a avea noroc și prosperitate tot anul Sărbătorile Pascale sunt se numără printre cele mai importante din an, momentul în care creștinii de pretutindeni sărbătoresc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Este o perioadă încărcată de tradiții și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea