Ştirea zilei
Angajata unui CAR din Apuseni care a delapidat aproape 1,2 milioane de euro, și-a primit sentința definitivă: Ce au decis magistrații
Angajata unui CAR din Apuseni care a delapidat aproape 1,2 milioane de euro, și-a primit sentința definitivă: Ce au decis magistrații
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat joi, 14 aprilie, sentinţa definitivă în cazul femeii din Abrud care pe parcursul a şapte ani a delapidat de la un CAR suma de 6 milioane de lei (1,2 milioane de euro). Aneta Dinu (63 ani) a fost condamnată la pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani. Femeia a fost obligată să restituie suma de 5,78 de milioane de lei către CAR Credit Teiuş, plus dobânda legală.
Curtea de Apel a stabilit că societatea de creditare este singura parte civilă în dosar, respingând cererile unor persoane fizice de a fi despăgubite direct de către fosta şefă a CAR-ului. De asemenea, aceasta va efectua muncă în folosul comunităţii la ”spaţii verzi”.
Aneta Dinu a condus până în 2017 sucursala Abrud a Casei de Ajutor Reciproc „Credit Teiuş”. În perioada 2010 – 2017 a contractat în fals credite pe numele a 361 de persoane şi a folosit o parte din bani în interes personal. Uriaşa activitate infracţională a ieşit la iveală în momentul în care mai multe persoane s-au trezit că sunt executate silit pentru că nu ar fi plătit ratele la credite pe care ei nu l-au luat niciodată.
Femeia a reuşit mulţi ani să restogolească afacerea prin achitarea ratelor cu alte credite făcute în fals. În 2017 „piramida” a căzut, iar întreaga construcţie infracţională a devenit publică. În ianuarie 2020, femeia a fost trimisă în judecată pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave (617 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (4.700 de acte materiale).
În rechizitoriu se precizează că acesta a întocmit în fals pe numele unor membrii CAR Credit Teiuş, dar şi în numele altor persoane ce nu sunt membri ai acestei unităţi, mai multe categorii de documente, respectiv: contracte de împrumut, cereri de împrumut emise în numele titularilor, adeverinţe de venit, contracte de cauţiune şi angajamente de plată în numele titularilor contractelor şi în numele giranţilor. O parte din credite au fost întocmite pe numele unor angajaţi de la societăţi la care femeia presta servicii de contabilitate.
Semnături falsificate pe contracte
În cauză au fost dispusă efectuarea unor constatări tehnico-ştiinţifice cu privire la un număr de membrii selectaţi aleatoriu, iar din cuprinsul rapoartelor criminalistice a reieşit, în esenţă, că scrisul olograf şi semnăturile de pe înscrisurile examinate nu au fost executate de persoanele care figurează ca debitori sau giranţi, ci de către inculpată. Aneta Dinu a recunoscut integral faptele şi a depus în apărarea ei mai multe înscrisuri de la colegi de la fostele locuri de muncă.
Femeia a recunoscut integral faptele şi a depus în apărarea ei mai multe înscrisuri de la colegi de la fostele locuri de muncă. „Este o persoană caracterizată prin colegialitate, relaţii oneste şi de bună calitate. Sub aspect familial este o mamă bună, caldă, afectivă. Este o persoană prea încrezătoare în ceilalţi, încercând să mulţumească pe toată lumea, fapt care a facilitat situaţia ei juridică. De asemenea, la locul de muncă era o persoană săritoare, muncitoare, fiind percepută cinstită, amabilă, fiind un şoc pentru colegii săi de muncă situaţia în care se află. S-a mai arătat de către colegi că a fost în nenumărate rânduri supusă controalelor la locurile de muncă, dar nu s-au constatat nereguli în activitatea sa profesională”, astfel a fost caracterizată contabila din Abrud.
Pe durata termenului de supraveghere, femeia va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Primăria Abrud sau Primăria Câmpeni, la lucrări de întreţinere spaţii verzi. Instanţa a anulat cele 4.700 de înscrisuri falsificate pe baza cărora au fost obţinute creditele ilegale.

Ştirea zilei
FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.
Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.
Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.
Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.
În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.
Ştirea zilei
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.
Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.
„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.
“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.
Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României
Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.
”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.
Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.
Sursa: economica.net
Ştirea zilei
A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații
A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.
Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.
-
Ştirea zileiacum 10 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Sportacum 12 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Actualitateacum 23 de ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Actualitateacum 9 ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 13 ore
Eforturi ale Guvernului pentru a împiedica explozia prețului la pâine. Vor fi scoase cereale din rezervele de stat
-
Sportacum 12 ore
Sâmbătă, Minaur Baia Mare – Metalurgistul Cugir | Returul barajului, o formalitate
-
Actualitateacum 7 ore
Trupa CARGO va cânta la Alba Fest 2022: Când vom afla lista artiștilor care vor urca pe scenă, în inima orașului nostru
-
Actualitateacum 8 ore
FOTO| Alba Iulia: Acțiuni de spălare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cu detergent, pentru diminuarea cantității de praf
-
Actualitateacum 24 de ore
Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles
-
Actualitateacum 23 de ore
Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea
-
Sportacum 12 ore
Sâmbătă, ora 18.00, CS Ocna Mureș – Sticla Turda | Bate vântul de vacanță
-
Curier Județeanacum 6 ore
Strandul din Blaj își va deschide porțile începând cu 3 iunie: Care sunt tarifele și orarul de funcționare