Rămâi conectat

Actualitate

Analizele OBLIGATORII care trebuie făcute în fiecare an: Cum ne păstrăm sănătatea intactă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Analizele OBLIGATORII care trebuie făcute în fiecare an: Cum ne păstrăm sănătatea intactă

Care sunt analizele anuale obligatorii, importanța realizării acestora, dar și riscul la care se expun cei care nu ajung, la timp, la medic.

”Multe dintre analize sunt comune, diferă doar de afecțiunile în sfera genitală, iar la bărbați, cele legate de prostată”, ne-a explicat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, specialist Medicină de familie Sanador.

”În rest, ‘bateria’ este destul de comună pentru ambele sexe. Copiii au nevoie de o atenție mai sporită, în sensul că vrem să le verificăm necesarul de nutrienți, de vitamine, de minerale, mai ales la cei care au probleme cu diversificarea sau care chiar nu mănâncă. Copiii sunt destul de mofturoși, nu ca noi adulții. Sunt mulți care nu vor carne, care nu primesc legumele sau fructele și atunci, cumva, trebuie noi să îi evaluăm și să găsim respectivul deficit”, a precizat medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Care sunt analizele obligatorii

Potrivit dr. Boantă setul obligatoriu, indiferent de sex, vizează analiza sângelui, funcțiile ficatului și rinichilor, precum și screeningurile.

”Hemoleucogramă, cu formula leucocitară, ca să vedem clar nivelul hemoglobinei, hematocritul, numărul de leucocite, numărul de eritrocite, de trombocite și subpopulațiile de leucocite, și ne dă o evaluare totală a sângelui nostru.

Toți vrem să fim puternici și să avem energie, partea de fier: sideremia, care înseamnă fierul plasmatic și rezerva de fier hepatică – feritina serică.

La factorii de inflamație includem viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), proteină c reactivă, fibrinogen – ne dau o evaluare a unei eventuale infecții/inflamații în corpul nostru.

Funcția rinichilor și dozăm: ureea, creatinina, acidul uric

Funcția ficatului: transaminazele (TGO, TGP), iar în cazul domnilor, dar nu numai, gama GT, care ne arăta un consum depășit de alcool”, a mai spus medicul.

În privința analizelor ”pe vârste”, dr. Boantă a precizat că persoanelor de peste 40 de ani le este recomandat realizarea unui profil lipidic – lipide totale, colesterol, trigliceride, fracțiuni de colesterol (HDL, LDL). Dacă acestea sunt crescute, în mod automat trebuie instituit tratament.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aeroporturile din România, tot mai scumpe, iar serviciile din ce în ce mai proaste! Călător: „Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”

Numărul celor care au zburat din sau spre România anul acesta a depășit nivelul de dinainte de pandemie. Astfel, țara noastră a înregistrat un nou record de pasageri.

În total, 16 milioane de călători au ajuns în aeroporturile de aici, cu 6% mai mulți față de aceeasi perioada din 2019. Cererea mare a dus însă și la o scumpire a biletelor, cu 20 la sută.

O familie aștepta cu nerăbdare să înceapă cel de-al doilea concediu de anul acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

Familie: „Din ce am văzut, avioanele sunt în continuare pline și încă se bucură românii de vacanțe. Lumea a început să își continue călătoriile după pandemie și cred că nu mai este nimic care să îi oprească”.

Așa arăta la orele prânzului Aeroportul Henri Coandă. Numai în primele 7 luni ale acestui an, peste 8.347.079 de persoane au ajuns sau au plecat de aici cu avionul, cu 0,2% peste cifra din în 2019. Urmează în top Cluj, Iași şi Timişoara. La coada clasamentului se situează aeroportul din Tulcea.

În total, din ianuarie până în august, peste 16 milioane de pasageri au tranzitat cele 17 aeroporturi românești.

David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: „Noi, în România, am reușit să fim peste nivelul din 2019 pentru că avem destinații noi, pentru că lumea dorește să călătorească, s-au reluat și călătoriile de afaceri. Este un record istoric pentru acest an. Dacă în 2019 am avut peste 23 de milioane de pasageri, ne așteptăm să depășim 24 de milioane în acest an”.

”Raportul calitate-preț nu mai e deloc același”

Bărbat: „În ultima perioadă am observat cozi mai multe, timp de așteptare mai mult”.

Cererea mare pentru zboruri, dar și inflația au dus la creșterea prețurilor pentru biletele de avion. Acestea s-au scumpit cu 19% în luna august față de aceeași perioadă din 2022, conform Institutului Național de Statistică.

Iar potrivit unui studiu realizat de o platfomă online, 56% dintre românii care au răspuns spun că și-au schimbat destinația de vacanță pentru a se bucura de prețuri mai mici.

Claudia Tocilă, manager platformă de rezervări de bilete: „Astfel, cele mai populare au fost, așa cum ne-am așteptat, Grecia, Italia, Spania și ca destinații din diaspora, Anglia, Franța și Germania”.

Bărbat: „S-au scumpit destul de mult, plus că serviciile au scăzut, raportul calitate-preț nu mai e deloc același”.

Mulți români au călătorit și cu autocarul anul acesta. Principalele destinații au fost Budapesta, Viena și stațiunile de pe litoralul bulgăresc.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vaccinare gratuită cu vaccinul antiHPV pentru băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv: Anunțul lui Alexandru Rafila

Ziarul Unirea

Publicat

în

Băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit cu vaccinul antiHPV, cum se întâmplă în cazul fetelor, a declarat joi Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul la o conferinţă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, ministrul a spus că imunizarea în farmacii scurtează foarte mult birocraţia, circuitul fiind unul mai simplu.

„Pe data de 1 octombrie va fi cea de la care se face această metodologie nouă. Începem cu vaccinul gripal. Este normal, este vaccinul sezonier şi dacă vaccinul va ajunge în farmacii, în mod evident pe bază de prescripţie, persoanele din grupele la risc îl pot rambursa integral. Este un pas înainte. Vaccinarea în farmacii poate să scurteze foarte mult birocraţia şi problemele care existau înainte, când Ministerul Sănătăţii achiziţiona vaccinul, îl trimitea la direcţiile de sănătate publică, medicii de familie îl ridicau de la direcţiile de sănătate publică. Era un circuit întreg care în felul acesta a dispărut. Omul primeşte o prescripţie medicală, se prezintă la farmacie, ridică vaccinul gripal şi fie se întoarce la medicul de familie să îl administreze, fie poate să beneficieze de vaccinare în farmaciile care s-au înscris în acest program, care se extinde rapid pe măsură ce farmaciştii sunt instruiţi în ceea ce priveşte vaccinarea”, a explicat Rafila.

Potrivit ministrului Sănătăţii, programul de vaccinare pentru copii va decurge ca şi până în prezent.

„Programul de vaccinare pentru copii rămâne aşa cum a existat şi până în momentul de faţă pentru că trebuie să avem acolo o siguranţă a distribuţiei şi a administrării”, a arătat Alexandru Rafila.

El a menţionat că se va încheia achiziţia antiviralului Paxlovid folosit pentru tratarea infecţiei cu noul coronavirus.

„O să încheiem acum achiziţia unui antiviral care poate fi folosit în infecţia cu noul coronavirus, Paxlovid, şi în mod evident cazurile care necesită această medicaţie, nu pentru toată lumea. Infecţia antivirală presupune anumite limitări”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi majorări de prețuri în domeniul construcțiilor și comerțul cu amănuntul, în următoarea perioadă. Datele INS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi majorări de prețuri în domeniul construcțiilor și comerțul cu amănuntul, în următoarea perioadă. Datele INS

Sectorul contrucțiilor și cel al comerțului cu amănuntul ar putea înregistra majorări ale prețurilor.

Managerii români estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie 2023, o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, precum şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +15%).

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Comerțul cu amănuntul

În sectorul comerţului cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%) şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%).

Cererea de servicii

Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare