Rămâi conectat

Curier Județean

Amenzi de peste 1.3 milioane de lei pentru nerespectarea regimului substanțelor periculoase: În Alba, polițiștii au confiscat peste 138 de tone de îngrăşăminte chimice

Publicat

în

Amenzi de peste 1.3 milioane de lei pentru nerespectarea regimului substanțelor periculoase: În Alba, polițiștii au confiscat peste 138 de tone de îngrăşăminte chimice

Pentru protejarea mediului, polițiștii au indisponibilizat, în vederea neutralizării, 630 de tone şi peste 15.000 de litri de substanțe și deșeuri periculoase, în cadrul unei acțiuni derulate la nivel național. Au fost constatate 72 de infracțiuni și aplicate 220 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 1.300.000 de lei.

În perioada 21 martie – 3 aprilie 2022, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase – I.G.P.R. a coordonat o acţiune națională, pentru verificarea respectării legislației privind regimul substanțelor și deșeurilor periculoase.

Acţiunea a avut ca scop creşterea siguranţei cetăţeanului şi combaterea infracţionalităţii în domeniu, prin verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operaţiunilor cu substanţe şi deşeuri periculoase şi a condiţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni de către agenţii economici.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivele avute în vedere au fost, în principal, prevenirea gestiunii și managementului necorespunzător în domeniul substanțelor și deșeurilor periculoase, prevenirea producerii unor evenimente negative ce aduc atingere siguranței și sănătăţii populaţiei, precum şi a mediului înconjurător, descoperirea, investigarea și sancționarea neregulilor constatate la regimul substanțelor și deșeurilor periculoase, precum şi protecţiei mediului.

La acțiune au participat, alături de polițiști, specialiștii Garzii Naționale de Mediu.

Astfel, au fost verificați de 238 de operatori economici care desfășoară activități cu substanțe și deșeuri periculoase, iar polițiștii au controlat 1.190 de autovehicule.

În urma acțiunilor din teren, au fost constatate 72 de infracțiuni, dintre care 41 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005, privind protecţia mediului, 20 la O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor și 5 fapte de trafic de produse sau substanțe toxice și 6 infracțiuni la alte acte normative.

Au fost indisponibilizate, în vederea neutralizării, 630.064 kg. şi 15.812 litri de substanțe și deșeuri periculoase, precum și 4 mijloace auto și 75 de vehicule scoase din uz.

De asemenea, au fost aplicate 220 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 36 la O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 16 la O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor, 9 la H.G. 1061/2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase, 19 la H.G. 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase și 140 la alte acte normative, în valoare totală de 1.311.900 de lei.

Astfel de acțiuni vor fi desfășurate permanent.

Exemple:

1. La data de 30 martie 2022, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, împreună cu polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au efectuat un control, la o societate comercială din localitatea Cetatea de Baltă, privind modul de depozitare a îngrășămintelor chimice.

Astfel, polițiștii au constatat că peste 138 de tone de îngrășăminte chimice, pe bază de azot, erau depozitate pe un teren neîmprejmuit și neprotejat, fără a fi păstrate într-un depozit care să asigure o bună protecție față de condițiile meteorologice, în imediata apropiere a unui rezervor de motorină, cu o capacitate de 58.000 de litri.

Totodată, din cercetările efectuate la fața locului de polițiști, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu Alba și ai Apelor Române, s-a constat faptul că, din rezervorul cu motorină s-ar fi scurs o cantitate de aproximativ 15.000 de litri, care ar fi poluat solul, pânza freatică și apa unui râu din apropiere.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate”, faptă prevăzută de art. 98, din O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului și evacuarea de substanțe periculoase în apele de suprafață sau subterane, faptă prevăzută și pedepsită de art. 92, din Legea 107/1996 – Legea apelor.

Întreaga cantitate de îngrăşăminte chimice a fost indisponibilizată și mutată într-un loc protejat.

2. La data de 1 aprilie 2022, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au verificat o societate din comuna Amaru, iar, în extravilanul localității, în incinta depozitului cu îngrășăminte, au descoperit 172 de tone de îngrășăminte agricole, ambalate în saci de tip big bag, depozitați fără respectarea prevederilor legale.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate”.

3. La data de 31 martie 2022, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călărași – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au efectuat un control la o societate cu obiect de activitate Transporturi urbane, suburban și metropolitan de călătorie.

A fost identificat gestionarul firmei, responsabil în cadrul societății comerciale pentru gestionarea și predarea deșeurilor către operatorii economici, deținând 8.400 de litri de ulei uzat, în recipiente de 220 de litri, provenit de la motoare cu combustie, respectiv recipiente (bidoane) neetanșe, prezentând scurgeri pe sol, reziduri vizibile, precum și recipiente fără capac.

De asemenea, gestionarul nu a făcut dovada unui contract pentru predarea uleiurilor uzate cu operatori economici autorizați să desfăşoare activităţi de colectare, valorificare şi/sau de eliminare.

Uleiul uzat a fost lăsat în custodie, în vederea neutralizării.

În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase”.

4. La data de 30 martie a.c., polițiști D.G.P.M.B. – Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Municipiului București, în urma efectuării unui control la o societate comercială, au descoperit, în încăperile destinate depozitării substanțelor periculoase, aproximativ 1.000 kg. de substanțe chimice din categoria toxice și foarte toxice devenite deșeuri periculoase, având termenele de valabilitate expirate, față de care nu au fost luate măsurile de eliminare totală.

Cercetările sunt continuate pentru săvârşirea infracţiunii de „neluarea masurilor de eliminare totală a substanţelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud

Publicat

în

FOTO| Șofer din Alba, judecat pentru ucidere din culpă: A provocat un accident soldat cu decesul fiului său. Ce a hotărât Judecătoria Aiud

Judecătoria Aiud a pronunţat prima hotărâre într-un dosar de ucidere din culpă trimis în judecată ca urmare a unui accident rutier mortal ce a avut loc în iunie 2020 pe DN1, pe raza localităţii Decea.

Un şofer din Aiud, care avea la momentul respectiv 26 de ani s-a angajat în depăşirea unui autoturism condus de un bărbat de 42 de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

La revenirea pe banda sa de mers a acroşat autoturismul din faţa sa, după care a părăsit carosabilul şi a intrat în coliziune cu un stâlp şi cu zidul unui imobil.

În urma accidentului, un minor de 5 ani, fiul şoferului, pasager în autoturism, a decedat, iar şoferul şi alţi doi minori, în vârstă de 17 ani, au suferit leziuni corporale uşoare. De asemenea, o femeie în vârstă de 68 de ani, din Decea, care se afla în interiorul imobilului, a suferit leziuni uşoare şi a fost transportată la spital.

Din primele cercetări a rezultat că minorul era pasager pe bancheta din spate a autoturismului, nu purta centura de siguranţă şi nici nu era fixat într-un sistem de siguranţă cu retenţie.

Şoferul vinovat a declarat că s-a angajat într-o depăşire a unui autoturism care circula în faţa sa, iar din cauza faptului că a observat un alt autovehicul care circula din sens opus nu a reuşit finalizarea manevrei de depăşire. La încercarea de a reintra pe banda de circulaţie a acroşat autoturismul care circula în faţa sa, s-a speriat, a apăsat acceleraţia şi a pierdut controlul autovehiculului.

În continuare, a părăsit partea carosabilă, a lovit un stâlp de electricitate, iar apoi peretele unui imobil. A mai spus că, după impact, a ieşit singur din autovehicul şi l-a scos şi pe fiul său, care nu era conştient şi care prezenta leziuni la nivelul capului.

Conducătorul celuilalt autoturism a spus că, înainte de a intra în localitatea Decea, la o distanţă de aproximativ 150-200 metri, un autoturism marca BMW, de culoare de culoare roşie, care circula în spatele său, s-a angajat în depăşire. Pe aliniament şi în zona unde linia era discontinuă, a venit în lateralul său în partea stângă, l-a depăşit cu aproximativ o jumătate de metru, iar apoi a frânat.

Martorul a menţionat că din faţă nu venea alt autovehicul, iar acesta a reintrat pe sensul Aiud-Turda, în spatele său. În momentul reintrării i-a acroşat partea din spate a autoturismului cu partea din faţă. În acel moment, din cauza impactului, maşina condusă de martor a intrat pe sensul opus, dar a reuşit să revină pe banda sa.

”Din datele existente în cauză, accidentul rutier în discuţie trebuie privit ca un incident izolat în viaţa inculpatului. Este adevărat că urmările faptei comise de inculpat au fost dintre cele mai periculoase şi că acesta au afectat grav şi viaţa celorlalţi membri ai familiei victimei, însă nu există vreun element care să conducă la concluzia că executarea efectivă a pedepsei ar fi necesară. Chiar durata procesului penal şi restricţiile inerente acestuia sunt suficiente pentru ca inculpatul să conştientizeze gravitatea faptei sale, iar scopul pedepsei să fie atins”, astfel motivează instanţa hotărârea prin care acesta (C. G. A.) a fost condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Pe parcursul termenului de supraveghere, tânărul de 29 de ani are obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile. O societate de asigurare a fost obligată să plătească suma de 120.000 de euro daune morale către patru părţi civile. Firma de asigurare este, de altfel, singura parte din dosar care a contestat hotărârea.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare