Amendamentul Roman: Titlurile de proprietate pot fi eliberate și în zonele necooperativizate

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Amendamentul Roman, prin care cei care locuiesc în zonele necooperativizate pot să obțină titluri de proprietate, este acum literă de lege.

Această lege a fost inițiată la solicitarea primarului din Livezile, Horatiu Han, ca urmare a problemelor pe care le întâmpină cetatenii din Valea Aiudului și din Munții Apuseni. O solicitare similară am avut și de la secretarul comunei Ceru Bacăinți.

ELIT

În zonele de munte necooperativizate, majoritatea locuitorilor nu dețineau acte pe case și terenuri, sau mulți aveau doar niște hârtii scrise de mâna. Cu toate că nu figurau în registrele cadastrale sau agricole, în baza legii, mai multe prefecturi au eliberat titluri de proprietate. Procesul a fost oprit în momentul unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care impunea modificarea legislației.

“În prezent, emiterea titlului de proprietate în cazul solicitanților care nu figurează în registrele agricole sau registrele cadastrale și în evidențele fiscale, în cazul terenurilor aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti, precum şi curţii şi grădinii din jurul acestora, care nu au fost cooperativizate, nu poate fi realizată, fapt care face imposibilă reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea tuturor celor îndreptățiți.

Prin eliminarea condiției prevăzută la litera a) a alineatului (2³) al articolului 27, considerăm că se înlătură orice fel de discriminare și legea își atinge scopul” este textul amendamentului Roman, prin care prefecturile pot relua procesul de eliberare al titlurilor de proprietate.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419