Ziarul Unirea

Amendă sau închisoare pentru șicanările și agresiunile din trafic – inițiativă legislativă

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Șicanările care duc la provocarea de pagube materiale, precum și agresiunile fizice sau verbale din trafic ar putea fi sancționate cu amendă sau chiar cu închisoare, în funcție de gravitatea lor, potrivit unei inițiative legislative de modificare a Codului Rutier propusă de senatorul PNL de Bistrița-Năsăud Dorin Dobra.

agresiune in trafic„De cele mai multe ori, starea infrastructurii rutiere sau un anumit comportament deviant provoacă altercații între participanții la trafic, care degenerează în fapte antisociale cu consecințe grave. Pornind  de la simple injurii sau gesturi obscene, se ajunge uneori la acte agresive ce pun în pericol viața și integritatea participanților la trafic, a pietonilor, precum și a agenților de circulație. Aceștia din urmă sunt depășiți de posibilitatea luării măsurilor ce se impun, deoarece aceste fapte de natură penală sau civilă nu sunt prevăzute în Codul Rutier”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ELIT

Astfel, părăsirea autovehiculului de către conducătorul auto, în urma unui eveniment de circulație sau a producerii unui accident rutier, cu scopul de a agresa sau a amenința celelalte persoane implicate, provocându-le „o stare de suferință fizică, psihică sau emoțională”, se poate pedepsi cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Cu aceeași pedeapsă se propune a fi sancționată și fapta realizată prin afișarea unei arme cu efect letal sau a unui obiect cu efect similar, iar dacă aceste arme chiar sunt folosite, pedeapsa poate crește de la doi la zece ani de închisoare, la care se adaugă suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de la cinci la zece ani.

Senatorul PNL dorește ca aceste pedepse să se aplice, în mod corespunzător, și pentru însoțitorii șoferului agresiv, dacă aceștia participă la realizarea faptelor de agresiune în trafic.

În plus, parlamentarul propune și sancționarea faptei conducătorului auto, „ce constă într-o acțiune sau inacțiune prin care cu intenție provoacă sau cauzează altor participanți la trafic un prejudiciu material semnificativ sau punerea vieții în pericol, prin blocare, acroșarea, lovirea sau distrugerea unui mijloc de transport aflat în trafic, folosind propriul autovehicul”.

„Prezenta inițiativă legislativă creează în acest sens cadrul legal necesar tragerii la răspundere și sancționării oricărei forme de violență în trafic, precum și posibilitatea aplicării directe a sancțiunii de către agentul de circulație care a constatat fapta. Luarea acestei măsuri se impune cu celeritate în vederea reintroducerii ordinii în trafic și asigurării protecției cetățenilor și a condițiilor de mers în siguranță”, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Senatorul PNL Dorin Dobra a declarat pentru AGERPRES că va depune proiectul de modificare a Codului Rutier cel mai probabil la începutul lunii februarie. (V.N.)

Sursa Agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: PSD a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Partidul Social Democrat a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii, în contextul în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

S 8 ianuarie 2016 at 12:35

Merkel: „Un popr civilizat, ii un popor amendat”!

Comentariile sunt oprite