Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

De la data de 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor ar putea crește cu rata inflației.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Alocațiile copiilor se calculează în funcție de rata inflației, asta însemnând că indemnizația pentru cei mici se va majora de la începutul anului 2024. Institutul Național de Statistică preconizează faptul că alocațiile copiilor ar urma să crească de la data de 1 ianuarie 2024.

Creşterea alocaţiilor se face diferenţiat, confrom legii. Copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, primesc acum suma de 631 de lei lunar. În ceea ce-i privește pe copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, aceștia beneficiază de 256 de lei pe lună.

Tot 631 de lei primesc și copiii cu vârsta între 3 și 18 ani, care suferă de handicap. Suma a crescut anul acesta de la 600 de lei, cât primeau în anul 2022.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei.

De alocație pot beneficia și cei născuți în Republica Moldova, dar ai căror părinți dețin cetățenia română. Pentru ca acest lucru să fie posibil, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității de care aparțin.

În România, copiii beneficiază de alocație până la vârsta de 18 ani, iar după această vârstă pot beneficia în continuare de alocație în anumite condiții. În ultimii ani, alocaţia a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți. Plata alocației de stat se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar. Legea nu prevede o dată exactă pentru intrarea alocațiilor copiilor pe cardurile părinților, însă în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.

În cazul în care niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar în care să se facă plata, banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Data la care se primeşte alocaţia, în mod normal, este tot 8 ale lunii, însă plata poate să întârzie în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor. Acum, Guvernul a anunțat că alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2024, deşi este posibil, ca şi în cazul pensiilor, majorarea să se facă din martie, după ce INS anunţă oficial rata inflaţiei din anul precedent.

Sursa: romaniatv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE.  FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea