Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alin Tomuș: Dacă ne mai jucăm mult de-a logica politică s-ar putea să ne trezim în scurtă vreme în fața unei societăți care să conteste orice fel de mecanism democratic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alin Tomuș: Dacă ne mai jucăm mult de-a logica politică s-ar putea să ne trezim în scurtă vreme în fața unei societăți care să conteste orice fel de mecanism democratic

Logica politică așa cum este ea percepută la modul general ar trebui să țină cont de context, de oportunitatea unor mișcări care să consolideze mecanismul democratic, de necesitatea impunerii unui program de guvernare care să evite instalarea unei stări de instabilitate. Ceea ce însă pare să fie eticheta vremurilor pe care le trăim este reprezentată de cinism, de calcul politic și mai puțin de responsabilitate, deși asta se clamează cel mai tare.

Datele legate de pandemie, de evoluția probabilă a situației sanitare, erau din vară la dispoziția autorităților, dar au intrat în mod nefericit în discuții de ideologie politică și au fost astfel percepute de un electorat pentru care a contat mai mult vacanța și mai puțin statistica cea plictisitoare. Vreme de mai bine de șase luni, am asistat la agende publice diferite, singura preocupare fiind cine va fi ales la conducerea unui partid politic într-un joc care a sfidat ceea ce se întâmpla la nivelul pieței de energie, la nivelul spitalelor, la nivelul unei infrastructuri despre care se știa că în caz de suprasolicitare va avea probleme serioase.

Cele zece zile de formare a unui nou guvern arată, până acum cel puțin o dorință de a scoate din joc un USR care fie intră la guvernare și plătește politic o iarnă complicată, fie rămâne izolat aflându-se în imposibilitatea oricărei forme de negociere cu partidele considerate ca făcând parte din arealul de afinitate. Ideea guvernului minoritar a mai fost pusă în practică și rezultatele nu au fost de natură să bucure societatea românească. Dar oricum , noi uităm repede și suntem dispuși să repetăm erorile chiar dacă eroarea a schimbat doar parfumul argumentelor prezentate.

Logica aceasta în care pare să fie mai importante numele combatante și nu principiile construirii unui stat democratic aruncă România în situația în care societatea se va fractura și mai mult, discursurile despre coeziune fiind deja la ATI în raport cu ceea ce observă populația la nivelul logicii politice. Găsirea unui țap ispășitor pe care să-l executăm ritualic nu ne va salva de adâncirea unei situații în care creșterea prețului la utilități și produse de bază nu mai poate fi evitată. E greu să fi subtil în situații de frig și foame și nu este necesară vreo cercetare sociologică, care să demonstreze acest lucru. Dar, mergând pe această logică în care oamenii contează cel mai puțin, contează doar cine are cărțile și cine le poate reface părând din nou deasupra jocului care are drept miză miliardele de euro de la Uniunea Europeană. Miza jocului este legată de controlul resurselor.

Ceea ce este cu adevărat periculos la nivelul mecanismului social e că acesta va interpreta totul în cheia luptei politice și va manifesta un grad ridicat de neîncredere în autorități mutând problema, oricare ar fi ea, spre găsirea unor soluții care nu sprijină dezvoltarea unei societăți deschise, care nu încurajează participarea civică sau politică. Dacă sentimentul acesta al singurătății în fața problemelor sociale se va acutiza, climatul democratic va fi unul slab și predispus la excese. Sigur, e doar un punct de vedere, într-o mare de puncte de vedere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea