Ziarul Unirea

Alexandru Rafila: Nu mai putem să intrăm în stare de urgență. Trebuie să facem din măsurile de prevenție o parte din viața cotidiană

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că măsurile de bază luate de autoritățile de pe mapamond (spălatul pe mâni, distanțarea fizică și masca pe față) reprezintă cea mai eficientă metodă de a combate epidemia de Coronavirus. El consideră că ele trebuie internalizate și să devină o obișnuință în mentalul colectiv.

„Se întâmplă și în Spania și în România. Am avut un anumit tip de comportament în timpul stării de urgență și altul acum. Oamenii au un orizont de așteptări. De asta trebuie să facem din măsurile de prevenție o parte din viața cotidiană.

ELIT

Dacă reușim să internalizăm aceste măsuri (mască, spălat pe mâini, distanțare fizică) rezolvăm problema. Să nu fie subiect de dezbatere, ci de normalitate. Sunt și persoane care aduc în discuție anumite lucruri pe care le-au citit și induc frică. Lucruri în general care nu aduc un beneficiu.

Care ar fi motivele pentru care să fim optimiști? Văd în fiecare zi că numărul crește, avem transmitere comunitară, dublul de pacienți internați la spital… Care este indicatorul din această listă care să mă facă pe mine să fiu optimist? Trebuie să scădem sub 1 acel indicator. Nu mai putem să intrăm în stare de urgență, asta este părearea mea.

În mod natural asimptomaticii vor fi izolați la domiciliu dacă numărul tot crește. Nu trebuie să umplem spitalele cu asimptomaticii. Faptul că au fost izolați a fost și dintr-o frică ca nu cumva să-și îmbolnăvească familia, pentru că au fost cazuri în China și Italia.

Nu se consideră că reinfectarea este o regulă, ci o chestiune mult-mult mai rară. Mutațiile la nivelul virusului sunt minimale. Ele nu au dus până acum la diferențe majore la anticorpi. Pe asta se bazează și vaccinul: el trebuie să fie universal pentru mai multe virusuri coron”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419