Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereş: Crin Antonescu nu a renunţat la somnul de după-amiază!

Publicat

în

Poate că niciodată nu a fost mai mare nevoia de luciditate din partea întregii clase politice pentru ca România să-şi păstreze parcursul european. Aceasta înainte ca declaraţiile continuu iresponsabile ale unor lideri aflaţi la guvernare să justifice ideea acceptării – fatalmente enunţată deja! – a unei Europe cu două viteze, din care cea periferică să fie destinată ţării noastre, Bulgariei sau Greciei. Dezmăţul mediatic naţionalist declanşat de USL – până şi un politician local şi-a dat în petic într-o „declaraţie politică”, dovedind că ştie să mintă cu aceeaşi detaşare senină ca şi liderul său de la Bucureşti – pentru a ascunde propriul eşec în negocierea intrării în spaţiul Schengen, nu foloseşte nimănui. Consecinţa reprobabilă este doar crearea unei falii a înţelegerii, în mintea unei anumite părţi din populaţie.
Crin Antonescu continuă să sfideze Europa, încurajându-şi fidelii să procedeze la fel. Chiar dacă potrivit Constituţiei, poziţia statului român este exprimată de preşedinte, nu înseamnă că gafarea repetată a preşedintelui Senatului României, a miniştrilor de externe şi interne, în probleme de politică externă nu este dăunătoare pentru ţară. Crin Antonescu a refuzat să participe la discursul lămuritor al preşedintelui Traian Băsescu în camerele reunite ale Parlamentului întrucât – halucinantă motivaţie oferită presei – el îl consideră demis prin referendum. Nu îl interesează – spune el unei Europe cu ochii pe noi – că instituţiile democratice, abilitate ale statului au invalidat referendumul. În acelaşi timp, în calitate de preşedinte al Comisiei Comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, refuză să ia în discuţie rezultatele referendumului din 2009, când românii au afirmat cu o covârşitoare majoritate că vor Parlament unicameral cu 300 de membri. Aşadar, Crin Antonescu refuză să respecte un referendum valid, cel din 2009, dar invocă repetat referendumul invalid, cel din 2012, sperând că prin uitare şi omisiune poate manipula electoratul pentru a-şi îndeplini visul de a fi preşedintele României.
Multe dintre mesajele transmise de Traian Băsescu, practic sintetizate din raportul MCV, îl priveau direct pe liderul PNL şi al Senatului. El este cel care îl susţine pe Relu Fenechiu în Guvern chiar cu preţul pierderii credibilităţii ţării în Europa. El a girat, ca preşedinte al Senatului, un statut privilegiat al parlamentarilor, statut neconstituţional şi anti-european. El este cel care permite ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, să tergiverseze, în pofida semnalelor extrem de negative venite din Occident, desemnarea şefilor la DNA şi Parchetul General. Preşedintele Băsescu a subliniat că până în decembrie 2013, când discuţiile privind intrararea în spaţiul Schengen vor fi reluate, România trebuie să aprofundeze măsurile pentru consolidarea statului de drept, adoptarea monedei euro şi apartenenţa la Schengen. Este nevoie să se înţeleagă că România trebuie să-şi sporească credibilitatea. Păcat că apelul preşedintelui ca intrarea în spaţiul Schengen să devină un obiectiv de interes naţional pentru Guvern, Parlament şi Preşedinţie, primit cu aplauze chiar şi de Victor Ponta, nu a tulburat somnul de după-amiază al lui Crin Antonescu.
Mă întreb acum, după ce încet-încet iese la iveală caracterul sfidător, machiavelic, non-european al lui Crin Antonescu, ce vom face noi, actuala opoziţie, dar şi cetăţenii români cu acest „Mussolini” al politicii dâmboviţene?

Alexandru PEREŞ, senator PDL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare