Ziarul Unirea

Alegeri parlamentare | Teodor Atanasiu: Lege pentru prima întabulare gratuită

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Alegeri parlamentare 2012, judeţul Alba – Teodor Atanasiu, candidat USL, Colegiul 1 Senat – Alba Iulia, Apuseni, Cugir, Zlatna

Liberalul Teodor Atanasiu îşi propune să promoveze în viitorul Parlament al României o lege prin care prima întabulare a terenurilor să fie scutită de taxe. Candidatul USL pentru Senatul României spune că această lege ar urma să vină în sprijinul oamenilor din zone defavorizate, în special din zona montană, unde există numeroase probleme privind regimul juridic al proprietăţilor.
Teodor Atanasiu s-a întâlnit în ultima perioadă cu oamenii din zeci de localităţi din Munţii Apuseni, iar majoritatea s-au plâns de problemele pe care le au legate de proprietatea terenurilor deoarece de cele mai multe ori amână să-şi reglementeze regimul juridic al proprietăţilor din cauza taxelor mari de întabulare.
„În urma discuţiilor purtate cu oamenii din Apuseni am identificat ca principală problemă faptul că proprietăţile în această zonă nu sunt întabulate. De sute de ani sunt tranzacţionate pe acorduri individuale fără ca în Cartea Funciară să apară proprietarul. De cele mai multe ori e mai scumpă taxa care trebuie plătită decât valoarea terenului pe care doreşte să-l vândă proprietarul. Problema este că omul nu poate să tranzacţioneze legal ca să cumuleze teren să facă o fermă, nu poate să acceseze un fond de investiţii român sau european, nu poate să ia un credit de la bancă să facă un abator sau altceva pentru că nu are documente pe teren. Frâna cea mare este această întabulare şi de aceea eu mi-am şi propus ca prima iniţiativă legislativă pentru zona lor să fie „Prima întabulare gratuită””, a spus Teodor Atanasiu.
Liberalul a explicat că această lege ar putea fi corelată cu un proiect pilot care a început de câteva luni şi prin care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a accesat un grant european prin care să facă întabulări pe o hartă cadastrală electronică însă doar pe o zonă pilot formată din 10 la sută din localităţi din România.
„Costurile la nivelul întregii ţări pot fi acoperite printr-un astfel de proiect. Cred că a venit timpul să avem o hartă cadastrală a României în care să fie foarte clar delimitate proprietăţile însă nu vom putea face acest lucru dacă nu scutim de taxele de primă întabulare românii fără posibilităţi financiare. Bătrânul din vârful muntelui va ajunge în situaţia umilitoare să nu aibă bani să-şi plătească impozitul pe teren dar nici să-l poată vinde sau da în arendă pentru că nu are bani să-şi facă documente pe el”, a mai spus Atanasiu.
În altă ordine de idei, Teodor Atanasiu a spus că fermierii pe care i-a întâlnit în ultima perioadă i-au solicitat să facă demersuri la APIA pentru a li se achita banii pentru suprafeţele de teren.
„Am făcut demersurile necesare la APIA pentru ca fermierii să-şi primească banii cuveniţi pentru suprafeţele de teren în avans. În luna noiembrie şi decembrie vor fi făcute peste 17.000 de plăţi de către APIA în conturile fermierilor. Îi rog pe fermieri să-şi verifice conturile pentru că am întâlnit cazuri în care oamenii nu şi-au primit banii pentru că aveau conturile blocate, sumele fiind returnate la APIA”, a mai spus Teodor Atanasiu.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu: Ministerul Transporturilor a alocat, în 2021, cele mai mari sume din ultimii ani pentru repararea și modernizarea drumurilor din Apuseni

Ministerul Transporturilor a alocat, în 2021, cele mai mari sume din ultimii ani pentru repararea și modernizarea drumurilor naționale din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

25 Comentarii

Atanasiule.minciunile cu cat sunt mai gogonate, 18 noiembrie 2012 at 13:54

speri tu ca vor fi crezute. Ti-ai rezolvat problema cu DNA-ul, sau crezi ca scapi intrand in Parlament? Promisiunile tale jignesc inteligenta oamenilor; te-ai gandit la asta, sau nu-ti pasa?

Eutanasios, cugireanul intabulat... 18 noiembrie 2012 at 16:13

Daca va fi ca si nodul de autostrada de la Cugir pe care il promiteati EUFORIC, fara sa cunoasteti proiectul autostrazii, atunci intabulatul gratuit va fi…GOGOMANIA ANULUI 2012. CUM SUPARARE VA MAI RABDA PAMANTUL, MINCINOSILOR?

un1k 18 noiembrie 2012 at 16:53

Prima întabulare este o problemă reala. Bunicii mei sunt din Vidra şi nici acum nu au întabulate terenurile. Vara trecuta am vrut sa vindem un teren si am constata ca dupa ce plateam taxele si daca adaugam si umblatul dupa acte pentru Cartea Funciara era mai rentabil sa il pastram desi nu este folosit de ani de zile. O LEGE PE CARE CRED CA O ASTEAPTA MULTI DIN ZONA APUSENILOR!

arthur 18 noiembrie 2012 at 17:55

PDL a ars în ultimii patru ani românii! NU-i mai lăsăm să ne ARDăviitorul!

cellini 20 noiembrie 2012 at 8:49

in urmatorii ani fericirea vine de la usl.votati usl

Sele 18 noiembrie 2012 at 19:18

Pana ajunge lege mai dureaza, insa e o idee buna care poate da un impuls intreprinzatorilor moti.

Besnik 18 noiembrie 2012 at 19:24

O idee buna domnule Atanasiu, astfel se vor stimula mici intreprinzatori in a creea ferme mari in zona. Sper ca prin aceasta lege sa se dea un implus oamenilor din zona

Aurelian 18 noiembrie 2012 at 20:03

Eutanasiule, inainte de a cadea si Ceausescu a promis, ca mareste salariul cu 10 lei! Las-o mai incet cu „pomenile electorale”, sa nu patesti ca impuscatul!

topograf 18 noiembrie 2012 at 20:26

Domnule Atanasiu, daca v-ati fi documentat ati fi stiut ca TAXA OCPI de prima intabulare a terenurilor din extravilanul localitatiilor daca e facuta pe detinatorii Titlului de Proprietate este ZERO, iar pentru celalalte terenuri este 120 RON. Deci nu taxa este mare, mari sunt prostiile pe care le debitati si care induc oamenii in eroare. Cea mai mare prostie pe care au facut-o aliatii USL in 1991 a fost dezmembrarea terenurilor de la fostele IAS-uri in parcele de la 1000mp la 5800mp si de aceea nu mai vine nimeni sa investeasca in agricultura si sa intabuleze terenurile. Taxa de intabulare si onorariul unui autorizat este aceeasi si pentru un teren de 500mp(0.05Ha) si pentru unul de 100000mp(10Ha).
De aceea oamenii care au 10 parcele pe Titlul de Proprietate cu o suprafata totala de 2-3 hectare nu au nici un castig daca vand terenurile.

Selena 18 noiembrie 2012 at 20:49

Atanasiu a fost mereu adversarul lui Traian Băsescu. Când nu l-a putut învinge a apelat la instituţiile subordonate politic gen DNA. Oare acuzaţiile de fraudare a referendumului nu sunt aduse tocmai pentru a lovi un om politic puternic. Ce coincidenţă că sunt cercetaţi Atanasiu – un lider USL puternic din Ardeal, şi Dragnea – un lider USL puternic din Sud. Astia chiar ne cred prosti?

Aurelian 18 noiembrie 2012 at 22:42

Nu Selena, astia nu ne cred prosti, Eutanasiu, a platit derbedei ca sa-i foloseasca ca si trupa de soc, la referendum, si tiganii din Pata, Cluj, ca sa voteze la „foc automat”, iar Dragnea a scris manualul „Cum sa fraudezi referendumul”, editat de DNA. Nu stiu daca stiai, dar in Teleorman s-a votat 200%!
Cred ca tu ne consideri prosti!
Eutanasiu a folosit institutiile statului, si anume DGIA, pe cand era ministrul apararii, ca sa spioneze Cotroceniul, si s-a dat prostul de gol la televizor, ca la mazilit Marinarul!

tase 18 noiembrie 2012 at 23:34

Cretinel tu mai visezi inca?
O sa ajungi unde meriti, langa Bombonel.

gogu 19 noiembrie 2012 at 1:20

prezenta la referendum in teleorman a fost de 70,16 procente,tovarasu aureliana uitat sa-si ia pastila de seara

70,16% au fost zombii(decedatii)care au votat intre orele21-23 19 noiembrie 2012 at 9:02

restul pana la 200% au fost vii: localnici,turisti,soldatii din Afganistan si Irak si puscariasii fara drept de vot…

gogu 19 noiembrie 2012 at 12:50

ce te faci dupa 9 decembrie cand o o sa vezi usl cu 70 de procente in parlament?

vise,gogule, 19 noiembrie 2012 at 14:16

doar vise.Dragnea s-a saturat sa mobilizeze zombi,oamenii care au votat multiplu pt o tuica s-au convins ca-i mai bine acsa decat pe drum la DNA(vezi cazul Atanasiu), iar „turisti” in miez de iarna gasesti mai greu..

cellini 20 noiembrie 2012 at 8:53

o sa fiu ca samuraiul cu scobitorea in dinti

viorel 19 noiembrie 2012 at 8:50

Cat a avut posibilitatea sa ajute Cugir la bagat la FIER VECHI si tiganu la imbogatit .Acuma vrajeala de 2 lei. Votati-l sa faca falcile mari si voi sa iesiti in strada ca nu aveti locuri de munca .Ba oameni buni sunteti dusi cu pluta .Nu vedeti ce IPOTENT ESTE?

km0 19 noiembrie 2012 at 10:30

pe 9 Decembrie votam schimbarea, votam USL! Mult succes

Sophie 19 noiembrie 2012 at 10:38

IN LIPSA DE SOLUTII REALE CANDIDATII ARD ISI PUN POSTACII SA DENIGREZE SI SA ARUNCE CU NOROI. Nu mai merge cu vrăjeala marca Băsescu. In 9 decembrie România scapă de voi portocaliilor.

nu e nevoie Sophie 19 noiembrie 2012 at 12:28

de aruncat cu noroi. Uslashii s-au facut singuri de’cacao’in nici 7 luni de guvernare. Minciunile lor din iarna trecuta s-au fasait treptat toata vara si toamna asta. Romanii nu-s chir prosti.

axelica 19 noiembrie 2012 at 11:47

el e cel care a vandut Refractara la Arriganello Pasqualino, cea mai mare fabrica de caramizi refractare din tara?

Albaiulian 19 noiembrie 2012 at 23:37

Draga Axelica,
Nu mai dezinforma. Am citit articolul si nu face nicio referire la Atanasiu. Poate stii tu mai multe dar in ARTICOLUL respectiv nu face referire la el. Bai fratilor criticati si voi cu cap chiar daca sunteti postaci de partid. Si inca ceva omul vorbeste de o lege hai sa-i criticam legea sau ce mai spune el acolo

Freelancer89 21 noiembrie 2012 at 15:26

Cei mai multi acuzati in necunostinta de cauza. Am vazut tot felul de comentarii, dar nimeni nu a facut referire la locurile de munca care vor fi facute in cadrul firmelor de topografie/cadastru. IMM-urile vor avea de castigat, asta sigur e unul din punctele forte ale acestei viitoare legi. Pacat ca cei carora li se adreseaza aceasta lege nu vor fi informati la timp.

Comentariile sunt oprite