Rămâi conectat

Politică Administrație

Alegeri parlamentare | Teodor Atanasiu: Lege pentru prima întabulare gratuită

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alegeri parlamentare 2012, judeţul Alba – Teodor Atanasiu, candidat USL, Colegiul 1 Senat – Alba Iulia, Apuseni, Cugir, Zlatna

Liberalul Teodor Atanasiu îşi propune să promoveze în viitorul Parlament al României o lege prin care prima întabulare a terenurilor să fie scutită de taxe. Candidatul USL pentru Senatul României spune că această lege ar urma să vină în sprijinul oamenilor din zone defavorizate, în special din zona montană, unde există numeroase probleme privind regimul juridic al proprietăţilor.
Teodor Atanasiu s-a întâlnit în ultima perioadă cu oamenii din zeci de localităţi din Munţii Apuseni, iar majoritatea s-au plâns de problemele pe care le au legate de proprietatea terenurilor deoarece de cele mai multe ori amână să-şi reglementeze regimul juridic al proprietăţilor din cauza taxelor mari de întabulare.
„În urma discuţiilor purtate cu oamenii din Apuseni am identificat ca principală problemă faptul că proprietăţile în această zonă nu sunt întabulate. De sute de ani sunt tranzacţionate pe acorduri individuale fără ca în Cartea Funciară să apară proprietarul. De cele mai multe ori e mai scumpă taxa care trebuie plătită decât valoarea terenului pe care doreşte să-l vândă proprietarul. Problema este că omul nu poate să tranzacţioneze legal ca să cumuleze teren să facă o fermă, nu poate să acceseze un fond de investiţii român sau european, nu poate să ia un credit de la bancă să facă un abator sau altceva pentru că nu are documente pe teren. Frâna cea mare este această întabulare şi de aceea eu mi-am şi propus ca prima iniţiativă legislativă pentru zona lor să fie „Prima întabulare gratuită””, a spus Teodor Atanasiu.
Liberalul a explicat că această lege ar putea fi corelată cu un proiect pilot care a început de câteva luni şi prin care Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a accesat un grant european prin care să facă întabulări pe o hartă cadastrală electronică însă doar pe o zonă pilot formată din 10 la sută din localităţi din România.
„Costurile la nivelul întregii ţări pot fi acoperite printr-un astfel de proiect. Cred că a venit timpul să avem o hartă cadastrală a României în care să fie foarte clar delimitate proprietăţile însă nu vom putea face acest lucru dacă nu scutim de taxele de primă întabulare românii fără posibilităţi financiare. Bătrânul din vârful muntelui va ajunge în situaţia umilitoare să nu aibă bani să-şi plătească impozitul pe teren dar nici să-l poată vinde sau da în arendă pentru că nu are bani să-şi facă documente pe el”, a mai spus Atanasiu.
În altă ordine de idei, Teodor Atanasiu a spus că fermierii pe care i-a întâlnit în ultima perioadă i-au solicitat să facă demersuri la APIA pentru a li se achita banii pentru suprafeţele de teren.
„Am făcut demersurile necesare la APIA pentru ca fermierii să-şi primească banii cuveniţi pentru suprafeţele de teren în avans. În luna noiembrie şi decembrie vor fi făcute peste 17.000 de plăţi de către APIA în conturile fermierilor. Îi rog pe fermieri să-şi verifice conturile pentru că am întâlnit cazuri în care oamenii nu şi-au primit banii pentru că aveau conturile blocate, sumele fiind returnate la APIA”, a mai spus Teodor Atanasiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea