Rămâi conectat

Curier Județean

Alburnus Maior: ”Guvernul aduce din nou cianura în Parlament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul nu a abandonat planul de distrugere a Roşiei Montane şi vizează printr-o nouă iniţiativă legislativă relansarea mineritului cu cianuri în România.

Propunerea legislativă 304/2013 se compune dintr-un set de modificări ale actualei legi a minelor nr.85/2003 prin care lucrările operatorilor minieri privaţi sunt declarate de utilitate publică. Legea a primit avize pozitive, cu amendamente, de la comisiile consultate, urmând să fie înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului în orice moment. Pentru adoptarea acestei legi, Camera Deputaţilor este forul decizional. Guvernanţii încearcă o nouă variantă de favorizare prin amendamente a companiilor miniere, chiar dacă au anunţat odată cu respingerea legii speciale intenţia de a fabrica o nouă lege-cadru.

Legea specială pentru Roşia Montană propusă în august 2013 de Dan Şova şi susţinută de Victor Ponta a fost vehement criticată atât de zeci de mii de oameni în stradă, cât şi de nenumăraţi specialişti din ţară şi străinătate. La presiunea societăţii civile legea a fost respinsă în Senat. Înainte de a fi respinsă şi de Camera Deputaţilor, Guvernul a produs un nou plan de avizare forţată şi ostilă a proiectelor cu cianuri în România. Astfel, au fost scoase din sertarele Parlamentului prevederi din legea specială Roşia Montană şi părţi întregi din propuneri legislative eşuate, şi transformate în amendamente ce alcătuiesc o nouă lege, chiar mai gravă decât anterioarele.

Din lista amendamentelor nu lipseşte nici reglementarea ce permite companiilor miniere deţinătoare de licenţe de explorare sau exploatare să exproprieze după bunul plac orice teren sau locuinţă din zona vizată. Amendamentele aduse Legii Minelor prevăd includerea în lista resurselor orice tip de minerale, inclusiv turbă, piatră de construcţii, roci ornamentale, ape minerale, nămoluri sau ape de izvor. Gravele încălcări ale drepturilor omului, ale Constituţiei şi ale statului de drept sunt aparent justificate prin declararea enunţiativă a proiectelor miniere de utilitate publică.

Aceste amendamente nu fac decât să demonstreze că actuala clasă politică propune pe bandă rulantă companiei mai multe soluţii de avizare, activitatea Parlamentului fiind subordonată intereselor industriei miniere. Aceste amendamente se vor dezbate în următoarea perioadă arătând disperarea Guvernului ce presează Parlamentul să lucreze pentru profitul companiilor străine de minerit, inclusiv de sărbatori. Mai mult, strategia de evitare a răspunderii guvernamentale pentru aprobarea proiectului Roşia Montană este continuată printr-o nouă politică a amendamentelor. După ce mii de oameni au cerut în stradă demisia iniţiatorilor legii speciale de distrugere a Roşiei Montane, această nouă lege este iniţiativa unui singur secretar general al Guvernului.

Autorităţile vorbesc mult, fac puţine şi uită repede. Se pare că nu s-au lămurit în urma propunerii aberante de lege speciale pentru Roşia Montană că românii nu vor cianură. Sunt unii prin guvern, care şi atunci când respiră, o fac doar în interesul companiei canadiene. Nici nu le trece prin cap să respecte voinţa propriilor cetăţeni de includere a Roşiei Montane în UNESCO sau să interzică cianura în minerit aşa cum a votat Parlamentul European. Ei râvnesc doar la avizarea acestui proiect extrem de distructiv şi în jurul căruia roiesc foarte multe acuzaţii de corupţie”, a declarat Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior.

Aceste amendamente creează un precedent legal la care grupuri oligarhice doar visează: declararea unei activităţi economice profund distructive drept proiect de interes public deosebit. Guvernul confundă interesul public cu cel de partid, aruncând România în rândul naţiunilor complet subordonate grupurilor de interese”, a declarat Ştefania Simion, consilier juridic Alburnus Maior.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital

Bogdan Ilea

Publicat

în

SCANDAL în comuna Sântimbru între doi bărbați: Unul a fost reținut de polițiști iar celălalt a ajuns la spital Polițiștii din Sântimbru au reținut un bărbat de 30 de ani din Ighiu, pe raza localității Coșlariu, după o bătaie. Acesta i-ar fi provocat leziuni la cap unui bărbat de 38 de ani din Teiuș. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea