Rămâi conectat

Sport

Albaiulianul Mihnea Costachi, neînvins la Campionatul Mondial de Şah din Africa de Sud

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mihnea Costachi & Marius CeterasAu trecut 9 runde la Campionatele Mondiale de juniori la şah care se desfăşoară în Africa de Sud, iar juniorul albaiulian Mihnea Costachi continuă să se menţină neînvins în lupta cu elita şahului mondial juvenil. După 4 victorii şi 2 remize în primele 6 runde, a urmat o nouă victorie preţioasă, cu piesele negre, împotriva israelianului Dan Poleg în runda a 7-a, la capătul unei partide dificile, care a durat 67 de mutări.

În runda a 8-a Mihnea Costachi a remizat cu albele împotriva maestrului FIDE iranian Amin Tabatabaei, la capătul unei partide destul de calme, în care niciunul dintre jucători nu şi-a asumat riscuri prea mari. De acest rezultat a profitat chinezul Yan Liu, care l-a învins pe armeanul Haik Martirosyan şi a trecut în fruntea clasamentului cu 7 puncte din 8 partide, cu o jumătate de punct mai mult decât Mihnea Costachi şi Amin Tabatabaei.

Runda a 9-a i-a adus faţă în faţă pe Mihnea Costachi, cu piesele albe, şi Yan Liu (China), cu piesele negre. Partida a fost una dramatică, cei doi adversari având pe rând şanse de victorie. Mihnea a început foarte agresiv deschiderea, obţinând iniţiativa încă de la primele mutări. Câteva mutări mai putin energice i-au permis însă jucătorului chinez să egaleze jocul şi apoi să declanşeze un puternic contra-atac. Deşi ajuns în situaţie dificilă, Mihnea s-a apărat cu calm, i-a întins adversarului mai multe curse, în cele din urmă juniorul chinez greşind şi perminţându-i lui Mihnea o lovitură tactică ce i-a adus un important avantaj material. Partida părea să se îndrepte spre victoria juniorului român, dar oboseala acumulată după mai bine de 4 ore de joc şi-a spus cuvântul. Din păcate Mihnea, după ce a obţinut o poziţie net superioară, a jucat inexact câteva mutări, iar juniorul chinez, după o rezistenţă îndârjită, a reuşit să obţină remiza la mutarea 60. O partidă de mare luptă, demnă de statutul de derby al rundei, care a durat aproape 5 ore!

Cu două runde înainte de finalul competiţiei pe primul loc se menţine Yan Liu (China) cu 7,5 puncte, urmat de Alexey Sarana (Rusia), Mihnea Costachi (România), Amin Tabatabaei (Iran) 7 puncte, Yi Zhu (China), Sergei Lobanov (Rusia), Florian Mesaros (Austria), Jergus Peghac (Slovacia), Haik Martirosyan (Armenia), Abhimanyu Puranik (India) şi Luca Moroni (Italia) 6,5 puncte.

În penultima runda a mondialelor de juniori, duminică începând cu orele 17, Mihnea Costachi va juca cu piesele negre împotriva lui Florian Mesaros (Austria).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

CSO Voluntari – Volei Alba Blaj 3-1, în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari a învins, scor 3-1 (28-26, 25-19, 20-25, 25-20), pe campioana Volei Alba Blaj în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin. Al doilea meci are loc mâine, 20 aprilie, tot la Voluntari, la ora 20.00, în direct la TVR Sport, iar următoarele două sunt prevăzute la Blaj, la finele săptămânii viitoare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea