Rămâi conectat

Sport

Albaiulianul Mihnea Costachi, neînvins la Campionatul Mondial de Şah din Africa de Sud

Publicat

în

Mihnea Costachi & Marius CeterasAu trecut 9 runde la Campionatele Mondiale de juniori la şah care se desfăşoară în Africa de Sud, iar juniorul albaiulian Mihnea Costachi continuă să se menţină neînvins în lupta cu elita şahului mondial juvenil. După 4 victorii şi 2 remize în primele 6 runde, a urmat o nouă victorie preţioasă, cu piesele negre, împotriva israelianului Dan Poleg în runda a 7-a, la capătul unei partide dificile, care a durat 67 de mutări.

În runda a 8-a Mihnea Costachi a remizat cu albele împotriva maestrului FIDE iranian Amin Tabatabaei, la capătul unei partide destul de calme, în care niciunul dintre jucători nu şi-a asumat riscuri prea mari. De acest rezultat a profitat chinezul Yan Liu, care l-a învins pe armeanul Haik Martirosyan şi a trecut în fruntea clasamentului cu 7 puncte din 8 partide, cu o jumătate de punct mai mult decât Mihnea Costachi şi Amin Tabatabaei.

Runda a 9-a i-a adus faţă în faţă pe Mihnea Costachi, cu piesele albe, şi Yan Liu (China), cu piesele negre. Partida a fost una dramatică, cei doi adversari având pe rând şanse de victorie. Mihnea a început foarte agresiv deschiderea, obţinând iniţiativa încă de la primele mutări. Câteva mutări mai putin energice i-au permis însă jucătorului chinez să egaleze jocul şi apoi să declanşeze un puternic contra-atac. Deşi ajuns în situaţie dificilă, Mihnea s-a apărat cu calm, i-a întins adversarului mai multe curse, în cele din urmă juniorul chinez greşind şi perminţându-i lui Mihnea o lovitură tactică ce i-a adus un important avantaj material. Partida părea să se îndrepte spre victoria juniorului român, dar oboseala acumulată după mai bine de 4 ore de joc şi-a spus cuvântul. Din păcate Mihnea, după ce a obţinut o poziţie net superioară, a jucat inexact câteva mutări, iar juniorul chinez, după o rezistenţă îndârjită, a reuşit să obţină remiza la mutarea 60. O partidă de mare luptă, demnă de statutul de derby al rundei, care a durat aproape 5 ore!

Electrica Furnizare Discount

Cu două runde înainte de finalul competiţiei pe primul loc se menţine Yan Liu (China) cu 7,5 puncte, urmat de Alexey Sarana (Rusia), Mihnea Costachi (România), Amin Tabatabaei (Iran) 7 puncte, Yi Zhu (China), Sergei Lobanov (Rusia), Florian Mesaros (Austria), Jergus Peghac (Slovacia), Haik Martirosyan (Armenia), Abhimanyu Puranik (India) şi Luca Moroni (Italia) 6,5 puncte.

În penultima runda a mondialelor de juniori, duminică începând cu orele 17, Mihnea Costachi va juca cu piesele negre împotriva lui Florian Mesaros (Austria).

Publicitate

Sport

FOTO| Vasile Hârjoc, rezultat de excepție la BMW Berlin Marathon: Locul 4 pentru alergătorul cugirean

Publicat

în

Eveniment sportiv de masă, BMW Berlin Marathon, desfășurat în mod traditional în ultimul weekend din septembrie, a adunat și de această dată ( 25 septembrie) peste 40.000 de alergători din întreaga lume. Cursa de maraton realizată pe distanța oficială de 42,195 km s-a desfășurat pe un traseu aflat pe străzile din Berlin, iar în cadrul acesteia au luat parte atât sportivi profesioniști cât și amatori.

La grandiosul concurs a participat și cunoscutul atlet veteran Vasile Hârjoc de la C.S. ,,Metalurgistul” Cugir, nelipsit de de foarte mulți ani, de la asemenea manifestări de anvergură.

Și de această data, Vasile Hârjoc (categ. + 65 ani) a obținut un rezultat de excepție, situîndu-se pe poziția a IV-a, terminând cursa în 3 ore 24 minute 6 secunde. Potrivit lui Hârjoc, în fața sa au finalizat proba reprezentantul Irlandei de Nord, al Norvegiei și Elveției. El a fost urmat – (locul 5) de maratonistul Statelor Unite.

Electrica Furnizare Discount

,,A fost o luptă destul de grea, cu un număr record de participanți, iar locul IV înseamnă pentru mine un mare succes. Acum, mă gândesc la marile competiții care vor avea loc anul viitor și anume: Campionatele Mondiale de Maraton de la Londra (luna aprilie) și Tokyo (septembrie 2022)”, ne-a declarat atletul cugirean.

Constantin PREDESCU

Citește mai mult

Sport

Viitorul Sântimbru a schimbat liderul după succesul net de la Daia Română | Viitorul Vama Seacă – prima victorie

Publicat

în

CS Universitatea Alba Iulia este noul lider al Ligii a 4-a, după ce Viitorul Sântimbru a câștigat net, 3-0, la Daia Română, împotriva formației ce avea maximum de puncte după 4 runde! De asemenea, și Viitorul Vama Seacă a repurtat primul succe stagional.

Viitorul Vama Seacă – Hidromecanica Șugag 2-1 (2-0)

Trupa din comuna Hopârta a spart gheața și și-a trecut în drept primul succes stagional (în precedentele două jocuri interne a strâns un singur punct. Viitorul s-a desprins după nicio jumătate de joc, golurile fiind marcate de Vaida (2) și I. Cociș (28), diferență cu care s-a intrat la vestiare. La reluare, C. Diaconu (75) a redus diferența dar nu a fost îndeajuns pentru nou-venita în Liga a 4-a ce a avut trei deplasări (toate înfrângeri) în aceste 4 runde.

Electrica Furnizare Discount

Spicul Daia Română – Viitorul Sântimbru 0-3 (0-2)

Imprevizibila formație din Galtiu a furnizat surpriza rundei: 3-0 la Daia Română, împotriva fostului lider ce avea maximum de puncte după 4 partide. A fost un meci al orgoliilor în condițiile în care antrenorul gazdelor Ștefan Fogoroși a colaborat cu familia Hulea în Liga a 3-a, ediția trecută, la Industria, despărțirea producându-se după o gluimă deloc gustată, de 1 aprilie. Defensiva dăiană, cea mai bună a eșalonului până la ora acestui meci, învinsă o singură dată, în prima rundă, cu Energia Săsciori, a fost răpusă de reușitele lui Biro (22), Cos. Olălău (41) și Mucea (88). Viitorul Sântimbur venea după trei eșecuri, însă a câștigat pe un teren greu și a schimbat liderul, CS Universitatea prelunând șefia

Citește mai mult

Sport

Liga a 4-a: Industria Galda a urcat pe trei, CIL Blaj – remiză cu Olimpia, Performanța Ighiu – prima victorie

Publicat

în

Alte trei jocuri din etapa a 5-a a Ligii a 4-a:

Kinder Teiuș – Performanța Ighiu 1-3 (1-2)

Au marcat: D. Stanciu (36, penalty), respectiv C. Dănilă (8), Tripșa (22, penalty), S. Turuș (75).

Electrica Furnizare Discount

Duelul dintre cele două grupări ce nu au câștigat în acest sezon a fost tranșat de vizitatori. Performanța reușește primul succes al campionatului (a mai câștigat și cu Târnevele Tiur, dar rezultatul a fost anulat de retragerea oponenților). Teiușenii gustă din nou din cupa amărăciunii și rămân cu “lanterna roșie”, fără punct acumulat. În actul secund, pentru aproximativ 10 minute, în ofensiva oaspeților au fost concomitent în teren tatăl Călin Dănilă (46 de ani) și fiul Cătălin Dănilă (17 ani).

CIL Blaj – Olimpia 1-1 (1-1)

Au marcat: Timiș (5), respectiv An. Bălan (25).

Formația din “Mica Romă” și-a menținut imbatabilitatea stagională și după al 5-lea val., însă a pierdut primele puncte interne, contra vecinei din ierarhie. Olimpia, o altă formație revelație a acestui start de sezon, la fel ca gruparea blăjeană, a realizat prima remiză, rezultat stabilit în prima jumătate de oră. Gazdele veneau după două succese consecutive, iar aiudenii au bifat a doua deplasare succesivă, etapa precedentă, la Zlatna, suferind primul eșec, într-un moment în care acumulaseră trei succese la rând.

Industria Galda de Jos – Inter Unirea 3-2 (2-1)

Au marcat: Bălaș (32), P. Medrea (39), An. David (58), respectiv Val. Drăgan (16), Sas (89).

Întâlnire spectaculoasă, cu răsturnări de sitiuații pe tabelă. Oaspeții au punctat primii, prin Val. Drăgan (ce a marcat iarăși, după ce a făcut-o și runda precedentă contra trupei lui Mihai Manea), dar amfitrionii au preluat inițiativa și s-au distanțat la 3-1, diferență decisivă în economia disputei. Industria venea după două remize acasă (cu același scor 1-1, cu CS Universitatea și CS Zlatna – o uriașă surpriză), acum reușind primul succes în fața fanilor (a doua partidă câștigată la rănd) și urcând pe treapta a treia a podiumului. “Interiștii” s-au predat greu, la fel ca etapa anterioară, pierzând la o diferență minimă în fața unei alte protagoniste la lupta la vârf.

Partidele Viitorul Vama Seacă – Hidromecanica Șugag și Spicul Daia Română – Viitorul Sântimbru sunt la ora 17.00

Lucian DĂRĂMUȘ

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare