Rămâi conectat

Ştirea zilei

Albaiulianul care, de 10 ani, redă speranța bolnavilor cu scleroză multiplă – ”La 26 de ani mă întrebam de ce m-am îmbolnăvit…”

Publicat

în

*”La 26 de ani mă întrebam de ce m-am îmbolnăvit, odată cu SPEROMAX am înțeles!”

Pe Dragoș Zaharia l-am întâlnit la o conferință de presă a Asociației SPEROMAX Alba, acum câțiva ani, și m-a frapat încă de atunci cât de pozitiv, luminos și încrezător poate fi un tânăr în cărucior cu rotile și ce cruce mare a ales să poarte, pe lângă cea personală. Mai târziu am înțeles că, de fapt, lupta pentru drepturile pacienților cu scleroză multiplă din județ nu este o povară suplimentară, ci chiar mobilul existenței sale.

La 10 ani de activitate a asociației pe care o conduce, fiind mereu aproape de zecile de semeni afectați de aceeași condiție neurologică cronică, vi-l prezint astăzi pe Dragoș Zaharia, omul de lângă noi, într-o retrospectivă a existenței sale de până acum, cu bune și mai puțin bune, toate aureolate de pozitivismul său molipsitor.

Electrica Furnizare Discount

*”Vinitura” cu rădăcini moldovenești a simțit chemarea Albei Iulia

Născut în data de 10 mai 1980, la Roman, județul Neamț, al doilea copil al unui cadru militar și al unei croitorese, Dragoș petrece primii 19 ani din viață în orașul natal, copil ”de bloc, crescut la etajul 3”, cum singur mărturisește. Urmează la Roman școala gimnazială, apoi Liceul Teoretic ”Roman-Vodă”, secția Istorie – Ştiințe sociale. Aici, pasionat de istorie, este olimpic ani la rând la disciplina care l-a fascinat într-atât încât, la terminarea liceului, alege Alba Iulia pentru a-și continua studiile, la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, secția Istorie-Politologie, prima și ultima promoție.

Apropierea de sectorul neguvernamental s-a produs încă din anii de facultate, în care Dragoș a fost activ în liga studenților, unde a cunoscut-o și pe viitoarea soție, Diana. ”Îmi aduc aminte, când am plecat la facultate, pe peronul gării, părinții mi-au zis așa: «Măi Dragoș, acum, că pleci în Ardeal, poate vii și tu acasă, peste câțiva ani, cu o ardeleancă, o unguroaică, o săsoaică…» Eu am venit peste ani acasă cu Diana, o basarabeancă. (…) Tot timpul râd cu soția, cum ne-am întâlnit noi, doi moldoveni, la Alba Iulia și am făcut unirea din care au rezultat cei doi copii, doi ardeleni”.

*Primul loc de muncă și amintirea copiilor din munți, mirosind a zer

În anul 2003, la terminarea facultății, nu își dorește să se întoarcă acasă. ”Eram deja de câțiva ani voluntar la Asociația «Sprijiniți Copiii» Alba Iulia, iar directorul Maria Ilea mi-a propus să lucrez la ei”, își amintește Dragoș. Preia astfel coordonarea adăpostului temporar ”Casa din Munte” de la Strungari, comuna Pianu. Acesta este singurul campus din mediul rural de acest gen din România. Aici vin copiii din zona de munte, au școală, cantină, internat, teren de fotbal. Transhumanța funcționând foarte bine în zonă, școala începe la 1 octombrie, când se coboară oile de la munte, și se termină la 15 mai, orele recuperându-se sâmbăta.

”Timp de patru ani am stat cu ei, de luni până sâmbătă. După școală veneau în internat, sâmbătă seara plecau acasă. (…) Eu încercam să îi conving să se țină de școală și să meargă mai departe, la liceu. Îmi amintesc că, în primul an, m-a întrebat un copil: «Domnu` Dragoș, dumneavoastră ce salariu aveți?». Eu eram debutant, proaspăt ieșit de pe băncile facultății, ce salariu puteam să am? Și-mi zice apoi băiatul: «Mie îmi dă tata 100 de oi, vând joia brânza în piață la Sebeș și fac salariul dumneavoastră fără probleme».

În primii doi ani nu am reușit să conving pe niciunul să meargă mai departe, dar în cel de-al doilea an, din trei copii care erau absolvenți de clasa a VIII-a, doi au mers la liceu, unul la Sebeș și unul la Geoagiu. Cu unul dintre ei, după ani și ani, m-am întâlnit la universitate, m-a oprit, m-a întrebat dacă îl recunosc, apoi s-a prezentat, Ghiță Mirga. Ce satisfacție am avut să îl revăd, student la ingineria mediului!”.

Dragoș își amintește ca și cum ar fi fost ieri de copiii aceia frumoși, vreo 38 la număr, clasele I-VIII, mai stăpâni, la 10 ani, pe securea de crăpat lemne decât el, cu mâinile muncite: ”Luni, când reveneau de acasă, intrau în internat și toată clădirea mirosea a zer. Eu nu înțelegeam de ce, țineam la curățenie, ei erau cu cămășuțele impecabile. Apoi am dezlegat misterul. Trăind izolați pe munte, aveau sursa de apă poate și la 2 kilometri. «Mama se duce, aduce cu ciubărul apa, face brânza, și apa care rămâne o folosește să spele rufele», m-a luminat unul dintre copii. Efectiv, foloseau apa la maxim, cămășuțele erau curate, spălate, dar miroseau. Atunci am introdus o regulă: la intrarea în internat se dezbrăcau de hainele de acasă și se schimbau în cele de internat, pe care le-am spălat chiar acolo și au devenit un soi de uniformă, atâta timp cât le venea (…)

Între Pianu de Sus și Strungari sunt cam 5 kilometri, eu dacă ratam autobuzul de la Sebeș la Strungari nu mai aveam cu ce să merg. De multe ori mergeam pe jos, pe drum neasfaltat, ca să ajung la acești copii”. Perioada Strungari rămâne una dintre cele mai frumoase pentru Dragoș, revine acolo în fiecare an, de Crăciun, cu cadouri pentru copiii de aici.

*Vertijul diagnosticării, asumarea bolii și sprijinul celei care încă nu îi era soție

În 2006, de 1 mai, la tradiționalul grătar muncitoresc, tânărul Dragoș Zaharia simte că ceva nu este în regulă, o oboseală inexplicabilă, o amorțeală pe partea dreaptă a corpului. O pune inițial pe seama stresului, a vieții active pe care o ducea, dar condiția aparent trecătoare s-a perpetuat pe durata mai multor zile. Colegii l-au sfătuit să meargă la un control, așa că face un prim control la un neurolog din Alba Iulia, care îi recomandă să facă o investigație la tomograf.

Pe atunci nu exista această posibilitate la noi, așa că Dragoș se urcă în tren și merge la Iași, unde avea o prietenă bună, medic neurolog la Spitalul ”Sf. Spiridon”. Ajuns în capitala Moldovei, merge la tomograf, dar rezultatul nu arată nimic îngrijorător. Fericit, vrea să plece, punând totul pe seama unei lipse de calciu. ”Atunci mi-a zis prietena asta a mea să fac și un RMN. «Ce înseamnă RMN, tot un tomograf, mai dau banii și pe ăsta?», i-am zis, dar ea nu s-a lăsat. Cred că mă suspecta de SM, dar nu a avut inima să îmi spună. Am făcut RMN-ul, mi-au ieșit leziunile albe, diagnosticul a fost clar”.

Pentru că șocul unei asemenea vești vine, în primul rând, cu negarea rezultatului, Dragoș fuge la București, unde, la Spitalul Militar, primește același răspuns. Merge la părinții plecați în Italia, la Roma, și face și acolo un control, la o clinică privată. Același răspuns. ”Nu m-am putut împăca nici atunci cu gândul și pentru că cel mai bun prieten al meu era atunci în America, am mers și acolo. Nu îmi permiteam drumul, transportul, controlul, dar așa s-au aranjat lucrurile încât am ajuns să merg pe un program al universității din Denver, ca invitat la săptămâna țărilor ex-comuniste. Am fost, am vorbit despre sistemul de dezvoltare a ONG-urilor în România ex-comunistă. Mi-am făcut și controlul, mi-au confirmat diagnosticul, dar, uite, stau acum și mă gândesc, dacă nu era boala asta, eu nu vedeam niciodată America”, constată Dragoș.

Întors în România, merge la Spitalul Militar și cere tratament. Află cu stupoare că nu sunt locuri în programul național. Atunci erau 1.837 de pacienți care primeau tratament, acum sunt 3.374 și lista este deschisă. Primește până la urmă tratamentul pe care îl va urma până la sfârșitul vieții. ”Boala nu este genetică, dar eu provin dintr-o zonă de risc. Există o hartă a României din acest punct de vedere, județul Neamț este un punct roșu, cu o cazuistică ridicată. La nivel mondial, cu cât mergi spre Ecuator, cazuistica este mai mică, în Canada, pe de altă parte, în fiecare zi sunt diagnosticate câte două persoane. (…) Primul caz de SM în lume a fost înregistrat undeva în 1880, dar nu se știe cu precizie cauza declanșatoare. Tratamentul ajută doar la încetinirea evoluției bolii, nu poţi, însă, să te vindeci. Ca să înțelegi mai bine ce este SM, imaginează-ți că, dacă la un om sănătos anticorpii luptă cu boala, la noi, anticorpii luptă împotriva propriului organism. Semnalul nervos pleacă din creier, dar trece deformat spre receptor. SM-ul este boala cu o mie de fețe, în funcție de ce centri nervoși sunt afectați, poți avea probleme cu vederea, de locomoție etc.”, explică Dragoș.

Alături de el a fost atunci, acum, mereu, Diana. ”În 2006 i-am spus Dianei să-și vadă de viața ei: «Ești fată deșteaptă și frumoasă, capabilă, nu poți sta cu mine, cine știe cum evoluează boala mea. Cum vom avea noi o viață de familie, copii?». Răspunsul ei mi-a confirmat că ea este aleasa sufletului meu. Diana își pierduse deja tatăl, la 15 ani, și mi-a comunicat că nu este dispusă să mai piardă un om drag și că vrea să stea lângă mine. În 2008 ne-am și căsătorit, în 2010 a venit și primul copil, Sânziana, iar în 2016, al doilea, Rareș. Sunt un norocos, familia este cea mai importantă structură în viața oricărui om, a unui pacient cu SM cu atât mai mult”.

*Un anunț în Ziarul Unirea a dus la întâlnirea providențială în urma căreia s-a înființat SPEROMAX

În 2006 a fost diagnosticat cu scleroză multiplă, iar în 2007 a văzut un anunț în Ziarul Unirea. Domnul Florin Ciortea căuta parteneri pentru a înființa o asociație pentru pacienții de SM. ”L-am sunat și ne-am întâlnit într-o cafenea. Am stat atunci 4 ore împreună și am povestit. Până atunci vorbisem numai cu doctori, dar eu voiam să știu de la un pacient cum se trăiește cu boala asta, dacă poți să ai familie, copii, să muncești. (…) Întâlnirea cu el, cap de familie, cu copil, a fost un imbold pentru mine”, își amintește Dragoș Zaharia. Împreună au pus bazele SPEROMAX Alba, și, iată, de 10 ani, redau speranța celor afectați de SM, asociația ajutând lunar 84 de suflete, din întreg județul: ”Am început noi, doi pacienți, astăzi suntem 84 și creștem. Avem 37 de membri de familie sau aparținători, 16 voluntari și 6 angajați”.

Dacă din 2007 a fost și consultant pentru Banca Mondială în România, facilitator comunitar (Fondul Român de Dezvoltare Socială), ajutând primării să scrie proiecte cu finanțare externă, începând cu anul 2013 a renunțat, tocmai pentru a se putea dedica la capacitate maximă asociației SPEROMAX, pe care o conduce, cu care se identifică și de care nu vrea să se disocieze. ”La 26 de ani mă întrebam de ce m-am îmbolnăvit, odată cu SPEROMAX am înțeles! Dacă vrei să faci performanță în ceva, trebuie să i te dedici 100%. De atunci am început să dezvoltăm și proiectele din cadrul asociației, au apărut și angajații, și colaboratorii, fără de care nu am fi astăzi la fel de capabili să ajutăm la rândul nostru. Dacă nu am fi beneficiat de sprijinul Fundației Comunitare Alba, Primăriei Alba Iulia și Consiliului Local Alba Iulia, al DAS, al Consiliului Județean, al asociațiilor partenere și al sponsorilor, nu am fi avut posibilitatea să facem viața mai ușoară pentru pacienții din tot județul, nu la acest nivel. Lor le mulțumim și o vom face din nou, public, în data de 5 octombrie, cu ocazia GALEI SPEROMAX, la 10 ani de activitate”, a adăugat președintele asociației, astăzi, omul de lângă noi.

Publicitate

Ştirea zilei

OFICIAL| 7.116 de cazuri noi de COVID-19 și 145 de decese, în România, în ultimele 24 de ore. 1.116 de oameni internați la ATI

Publicat

în

Vineri, 24 septembrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

Până astăzi, 24 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.180.097 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 514 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.093.151 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.116 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 136 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Electrica Furnizare Discount

Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
Alba 22435 109 1,78
Arad 25565 142 2,29
Argeș 28909 163 1,24
Bacău 28568 171 1,70
Bihor 30881 116 1,43
Bistrița-Năsăud 13932 106 3,15
Botoșani 15832 85 2,26
Brașov 45798 215 1,65
Brăila 14012 40 1,13
Buzău 13509 63 1,09
Caraș-Severin 12634 93 1,91
Călărași 11343 104 2,07
Cluj 62375 347 3,16
Constanța 46645 194 2,48
Covasna 8874 20 0,83
Dâmbovița 23763 86 1,22
Dolj 29786 327 2,69
Galați 29589 114 1,68
Giurgiu 12155 107 2,23
Gorj 9999 42 1,31
Harghita 8766 37 0,82
Hunedoara 24271 101 1,54
Ialomița 11697 84 1,70
Iași 46056 192 1,91
Ilfov 49249 338 4,46
Maramureș 23116 117 3,11
Mehedinți 9289 101 1,93
Mureș 25154 98 1,13
Neamț 20770 94 1,53
Olt 16222 131 2,21
Prahova 38366 137 2,08
Satu Mare 15515 104 3,50
Sălaj 11833 78 2,15
Sibiu 28115 89 1,88
Suceava 27592 203 2,32
Teleorman 15431 120 2,63
Timiș 60177 470 3,98
Tulcea 8918 38 1,04
Vaslui 17771 118 1,97
Vâlcea 17400 55 1,48
Vrancea 11647 35 1,38
Mun. București 198336 991 3,77
Din străinătate** 1454 14  
Cazuri noi nealocate pe județe  

 

6348*

727  
 TOTAL 1.180.097 7.116

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.

**În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 634 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

JUDEȚ Probe pozitive la retestare
ALBA 6
ARAD 13
ARGEŞ 6
BACĂU 13
BIHOR 2
BISTRIŢA-NĂSĂUD 2
BOTOŞANI 16
BRĂILA 1
BRAŞOV 22
BUZĂU 7
CĂLĂRAŞI 8
CARAŞ-SEVERIN 13
CLUJ 23
CONSTANŢA 28
COVASNA 2
DÂMBOVIŢA 8
DOLJ 22
GALAŢI 20
GIURGIU 6
GORJ 7
HARGHITA 6
HUNEDOARA 9
IALOMIŢA 7
IAŞI 30
ILFOV 27
MARAMUREŞ 7
MEHEDINŢI 5
MUNICIPIUL BUCUREŞTI 115
MUREŞ 8
NEAMŢ 16
OLT 20
PRAHOVA 14
SĂLAJ 8
SATU MARE 15
SIBIU 1
SUCEAVA 37
TELEORMAN 11
TIMIŞ 39
TULCEA 1
VÂLCEA 7
VASLUI 20
VRANCEA 6
Total    634

Până astăzi, 36.109 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 23.09.2021 (10:00) – 24.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 145 de decese (78 bărbați și 67 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 145 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 8 la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 la categoria de vârstă 50-59 ani, 35 la categoria de vârstă 60-69 ani, 41 la categoria de vârstă 70-79 ani și 46 la categoria de vârstă peste 80 ani.

133 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 6 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.476. Dintre acestea, 1.116 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 255 sunt minori, 239 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.484.993 de teste RT-PCR și 3.019.261 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.211 teste RT-PCR (9.432 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.779 la cerere) și 35.449 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 43.720 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.521 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 60.072 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 225 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 5.195 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 621 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 23 septembrie, 1.125 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 258.001 lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 3 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.744 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.543 în Italia, 16.946 în Spania, 198 în Marea Britanie, 129 în Franța, 3.124 în Germania, 95 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia, 143 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 21 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 9 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia, 3 în Croația și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Finlanda, Polonia și Kuweit. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 194 de cetățeni români aflați în străinătate, 37 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran unul în Polonia și unul în Bulgaria, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

În intervalul 16 septembrie 2021 – 23 septembrie 2021, au fost raportate 37.863.314 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.

Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.

Citește mai mult

Ştirea zilei

20 de persoane sancționate pentru nerespectarea normelor și măsurilor de protecție și combatere COVID-19. IPJ Alba continuă acțiunile de verificare

Publicat

în

20 de persoane sancționate pentru nerespectarea normelor și măsurilor de protecție și combatere COVID-19. IPJ Alba continuă acțiunile de verificare

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În ultimele 48 de ore, au fost verificate 1.191 de persoane aflate în carantină, 653 aflate în izolare și au fost organizate 22 acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 585 persoane. Alte 39 de persoane au fost verificate, în cadrul altor activități în contextul pandemiei.

Au fost controlate 44 societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 105 terase, restaurante, fastfood-uri și 98 de mijloace de transport, din care 24 mijloace de transport în comun.

Electrica Furnizare Discount

Echipele de control au depistat și sancționat 20 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală.

De exemplu, cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Blaj, au fost legitimate 63 de persoane, au fost verificate 42 de autovehicule și au fost aplicate 24 de sancțiuni contravenționale, din care 7 pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Polițiștii din Jidvei au depistat un bărbat, de 41 de ani, din localitatea Veseuș, care nu au respectat măsura carantinării și a părăsit locația unde ar fi trebuit să se afle pentru următoarele două săptămâni, ca urmare a faptului că s-a întors din străinătate.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform prevederilor art. 65 din Legea 55/2020.

Acțiunile de control vor continua.

Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Angajări IPJ Alba 2021: 19 posturi scoase la CONCURS, prin încadrare directă. CALENDARUL probelor

Publicat

în

Inspectoratul de Poliție Județean Alba scoate la concurs 19 posturi de ofițeri și agenți de poliție, prin încadrare directă, din care 14 posturi de ofițeri de poliție și 5 posturi de agenți de poliție.

Înscrierile se fac on-line, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile cazier judiciar, statistică și evidențe operative, comunicații și informatică, ordine publică, pregătire profesională, investigații criminale, investigarea criminalității economice, implementare proiecte, psihologie, criminalistică și secretariat.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: Angajări Poliția de Frontieră 2021 din sursă externă: CALENDARUL înscrierilor și câte locuri sunt disponibile

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de azi, 24 septembrie, pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs https://ab.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs.

Înscrierile se fac exclusiv online, până la data de 5 octombrie 2021, inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

În perioada 21 – 29 octombrie 2021, se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.

La data de 6 noiembrie 2021, se va desfășura proba scrisă, de tip test grilă.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare