Rămâi conectat

Sport

Albaiulianca Ana Maria Groza, prezentă la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, povestește experiența trăită în aceste luni în Italia | Îngrijorare, dar și speranță  – din Lombardia, regiune răvășită de COVID-19

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Albaiulianca Ana Maria Groza, reprezentantă de anvergură a sportului din Alba, este stabilită de 7 ani în Italia, în nordul peninsulei, în Lombardia, regiune bulversată de lupta cu COVID-19.

Oarecum ferită de efectele pandemiei, sportiva din Cetatea Marii Uniri a trăit în aceste ultime două luni experiența apăsătoare a evenimentelor, îngrijorată de ceea ce s-a petrecut în zonă, la Bergamo sau Brescia, dar în același timp încrezătoare. Locuiește, alături de familie, soțul ei Dragoș Todor și fetița Karina Ioana (în vârstă de doi ani și jumătate),

în Vione, o micuță localitate montană, situată la 1250 metri altitudine. O locație superbă, în Alpi, în zona Val Camonica, din regiunea atât de greu încercată de epidemia de coronavirus. Passo Tonale, pe unde trecea “Giro d’Italia”, este destul de aproape, însă în 2020 celebra cursă ciclistă nu mai ia startul în luna mai, disputarea sa în acest an fiind amânată deocamdată pentru perioada 3-25 octombrie.

Etapa din Turul Italiei era o adevărată sărbătoare, așteptată cu nerăbdare de localnici. Acum strada națională ce urcă spre Ponte di Legno e pustie! De la mine de la balcon se vedea una dintre cele mai renumite etape din Il Giro, cu startul din Ponte di Legno”, a spus Ana Maria (43 de ani), vorbind despre un grandios eveniment sportiv care s-a desfășurat fără întrerupere din 1909 (suspendat doar pe perioada celor două Războaie Mondiale).

*Atletă cu trei Olimpiade, blocată în casă

Trei prezenţe consecutive în arena Olimpică, Sydney (2000) – locul 13, Atena (2004) – locul 29 şi Beijing (2008) – locul 23, reprezintă apogeul unei cariere prodigioase pentru o atletă al cărei nume a însemnat seriozitate, muncă şi sacrificii (tot trei participări la JO a strâns și Norica Câmpean). “Ceea ce vedeam în filme, trăim acum. Lumea e îngrijorată, întrucât nu știe ce o să se întâmple, sunt speculații diverse. Aici, în zonă, se trăiește din turism. Nu o să mai fie viața noastră de dinainte, ziua de mâine este o incertitudine, ca și cum ai lua-o de la zero, poate mai rău! Resursele scad, sunt vremuri dure!”, a mai adăugat atleta ce peste două decenii și-a legat destinul de CS Unirea Alba Iulia, clubul fanion a județului, ce i-a devenit practic a doua casă.

De bine de rău suntem feriți, trăind într-o zonă de munte. Aveam în comună, în jur de 800 de locuitori și din câte știam, la un moment dat, erau peste 10 cazuri și 3 decese. În fapt primul caz identificat a fost al medicului nostru de familie”, a mai precizat Ana Maria. Autoritățile au reacționat rapid, l-au substituit pe doctorul respectiv, ba mai mult au luat alte măsuri pentru a preîntâmpina răspândirea virusului: consultațiile medicale se desfășoară în marea majoritate telefonic, iar în ultima perioadă medicul se duce la farmacie cu rețeta, iar persoanele se prezintă doar pentru a ridica medicamentele (pentru a se evita cozile și implicit interacțiunea umană). În zonă, pe lângă măsurile luate la nivel național, fiecare primărie implementează la nivel teritorial propriile reguli, în încercarea de ajuta, atât firmele din zonă, cât și persoanele, dezvotându-se foarte mult acțiunea de voluntariat.

*Din 10 martie, izolată

Vione este la aproximativ 110 kilometri de Brescia și Bergamo, epicentrele răspândirii coronavirusului în zona greu încercată, Italia fiind cea mai afectată țară europeană. “Din 10 martie ne-am izolat la domiciliu. Pe lângă cumpărături, mai avem voie să ieșim în apropierea casei și îngrijeam florile din fața blocului”, a povestit albaiulianca.

A trăit sfârșitul sezonului de iarnă, de la finele lunii februarie și începutul lunii martie.

Multă lume a fugit din orașe și a venit aici în respectiva perioadă, o adevărată nebunie, pe străzi era mașină în mașină. Cu panica inerentă a cumpărăturilor. Atunci dispăruseră făina, drojdia, măștile, soluțiile dezinfectante, acum este în regulă, găsești din toate”, a adăugat Ana Maria. În perioada imediat următoare se pune problema unei relaxări, a reînceperii activității economice, însă sunt probleme inclusiv cu restaurantele ce trebuie, conform noilor reglementări, să reducă numărul de locuri (de la 100 de persoane la 30), iar mulți proprietari preferă să nu își reia activitățile, apăsați de inerenta criză financiare și de pierderile din afaceri.

În zonă, din 24 februarie s-au închis creșele, apoi tot învățământul și majoritatea magazinelor (doar cele cu profil alimentar și farmaciile au mai funcționat). În plus s-au sistat și activitățile economice, iar Ana Maria, ce lucra în sectorul turistic, la un hotel, a intrat în șomaj tehnic. Și soțul său a stat acasă, însă activitatea firmei s-a reluat după o lună de pauză și muncește în noile condiții (măști, mănuști, dezinfectant). De  luni, 4 mai, în Italia a intrat în vigoare planul de relaxare a măsurilor de carantină impuse în urmă cu două luni în țara unde până acum s-au îmbolnăvit de COVID-19 aproape 218.000 de persoane și au decedat peste 30.300.

*Gesturi deosebite din partea autorităților

Înainte de Paștele catolic, primăria comunei a încercat, printr-un gest simbolic, să fie alături de cetățeni în aceste momente dificile. Autoritățile au trimis o scrisoare, o rugăciune, două ramuri de măslin de la lacul Iseo, dar și două măști de protecție pentru fiecare membru al familiei, cu specificația “atât putem să vă ajutăm acum”, în plus fiecare copil a primit un ou de ciocolată. “Pare o banalitate, dar m-au impresionat, au demonstrat că le pasă”, a spus Ana Maria.

“În tot răul e spre bine, m-am bucurat de clipele petrecute cu copilașul meu, am trecut, cum se spune, cu zâmbetul pe buze. Dar e foarte greu pentru un om obișnuit cu mișcarea să accepte așa ceva, Abia așteptăm să se termine, să luăm o pătură, ceva fructe și să stăm afară”, a menționat Ana Maria.

“Fata nu a ieșit două luni din casă, doar până la garaj, câteva zeci de metri, în perimetrul clădirii în care locuim. De la balcon se vede locul de joacă și explică-i unui copil de doi ani că nu are voie să meargă acolo”, a punctat sportiva din Cetatea Marii Uniri, care și-a “îmbunat” fetița printr-un inedit circuit de atletism în casă, cu diverse exerciții!

*Bergamo, locul durerii și teamă pentru România!

M-a impresionat foarte mult drama de la Bergamo. Te șochează cifrele, când auzi că mor sute de persoane. La Bergamo erau înaintea acestei drame, 8-10 decese pe zi și s-a ajuns la 60 de înmormântări în această perioadă, revoltându-se angajații de la “Pompe funebre” că nu mai fac față!”, a menționat reputata mărșăluitoare din Cetatea Marii Uniri.

“Italia a reacționat târziu, din păcate și suferă. Efectiv m-a șocat numărul deceselor. Cunosc foarte bine sistemul sanitar italian, îl știu pe propria piele și este clar că mă gândesc că dacă ei nu au făcut față ce o să se întâmple în România!”, a mai afirmat unirista.

Oriunde mă uit, ne înconjoară muntele, doar picioare bune îți trebuie, o zonă superbă, ce te îndeamnă la mișcare. M-am bucurat de familie, dar îți pui întrebarea ce faci mâine, ce urmează. Accept toate restricțiile, doar să se termine cu bune totul. Eu sunt o fire optimistă și cred că vom reuși”, a punctat atleta. Desemnată în 4 rânduri sportiva județului Alba, ultima dată în 2009, Ana Maria a inițiat și o competiție dedicată copiilor, “Grand Prix Ana Maria Groza”, ajunsă la a 4-a ediție.

A vrut să revină casă, în România, să-i revadă pe cei dragi, în luna mai, însă, din cauza pandemiei și a condițiilor impuse de autorități, este nevoită să amâne vizita pentru la toamnă, deși dorul de familie o apasă teribil. Și mai spune că a învățat enorm din această perioadă dificilă, rămânându-i în minte un text citit în aceste zile: “Fiecare persoană în vârstă este o carte. Dacă nu avem grijă de ei, ardem librăria…

Foto: arhivă (colecție personală)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu s-au calificat în semifinalele Cupei României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu sunt primele 3 echipe calificate în semifinalele Cupei României, faza județeană. Ultima echipă va fi decisă luni, în urma disputei dintre Hidro Mecanica Șugag și CIL Blaj. Tragerea la sorți va avea loc marți, 30 aprilie, la sediul AJF Alba. În sferturile de finală partidele au fost echilibrate, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea