Rămâi conectat

Politică Administrație

ALBA, pe locul 8 în TOPUL judeţelor cu cei mai mulţi KILOMETRI de AUTOSTRADĂ. Cu autostrada Sebeş -Turda, ar putea ajunge pe podium

Alexandra Mates

Publicat

în

inaugurare-autostrada-orastie-sibiu-6La sfârşitul anului trecut România avea 632 de kilometri de autostradă în folosinţă. Doar 13 judeţe au acces direct la autostradă, iar numărul acestora nu va creşte semnificativ în următorii ani. Printre judeţele norocoase să aibă în prezent autostrăzi pe teritoriul lor se numără şi Alba, cu 36, 8 km, ocupând  locul 8 în topul judeţelor cu cei mai mulţi kilometri de autostradă. Alba ar putea ajunge printre primele locuri, dacă lucrările de construcţie la autostrada Sebeş – Turda ar demara în acest an.

În prezent, topul judeţelor este condus detaşat de Călăraşi, cu un total de 103,3 kilometri, urmat de Constanţa, cu 76,8 de kilometri, Timiş cu 66 de kilometri, Cluj şi Ilfov cu puţin peste 50 de kilometri de autostradă, potrivit unui studiu publicat de Opinia Timişoarei. Judeţul Alba, cu cei 36,8 de kilometri de autostradă care trec pe teritoriul lui pe tronsonul Deva – Cunţa, se află pe locul 8 în topul judeţelor cu acces la autostrăzi, după Hunedoara (39,4 km) şi Argeş (37,5 km). Judeţul Sibiu este pe locul 10, cu 32 km, iar Prahova pe locul 12, cu 27,3 km.

La sfârşitul lunii decembrie 2013, România avea 632 de kilometri de autostradă în folosinţă, împărţiţi între 5 autostrăzi: A1, A2, A3, A4 şi A6. Doar 13 din 41 judete au acces direct la autostradă, însă numărul lor nu va creşte semnificativ în următorii ani, pe măsura ce lucrările se vor concentra doar pe coridoarele cele mai importante care fac legătura României cu Europa de Vest.

Competiţia dintre judete a devenit o realitate, iar infrastructura este unul dintre domeniile care contează cel mai mult. Deşi autostrăzile nu au fost planificate şi construite pentru a satisface doar nevoile locale, economia judeţelor care au autostrăzi pe rutele importante, beneficiază de un impuls puternic.

Topul s-ar putea schimba radical, dacă în calcul ar fi luaţi şi numărul de kilometri aflaţi în construcţie. Astfel, pe primul loc ar urca judeţul Timiş, care aşteaptă finalizarea lucrărilor la 55 de kilometri de autostradă, pe poziţia secundă rămâne judeţul Călăraşi, cu 103,3 kilometri, în timp ce pe locul al treilea ar urca judeţul Hunedoara, cu 43,4 noi kilometri de autostradă. De asemenea, şi în Arad sunt aşteptări mari de la 2014 pentru porţiunea de la Arad la Nădlac, iar cu 38,8 kilometri ar putea urca pe locul 5 în top. Lista judeţelor în care se va lucra în 2014 se încheie cu Sibiu şi Ilfov. La Sibiu, lotul 3 din autostrada Orăştie – Sibiu ar putea fi gata la finalul anului, cu mari întârzieri cauzate de unele alunecări masive de teren şi schimbarea proiectului pe acea porţiune.În Bucureşti- lfov se lucrează la 4 km din autostrada A3 ce asigura intrarea în oraş, potrivit aceleiaşi surse.

Şi Alba ar putea „sări” puternic printre primele locuri, cu un total de peste 100 de kilometri, dacă vor demara lucrările la A10 Sebeş-Turda. Citiţi şi Lucrările de construcţie a Autostrăzii Sebeş – Turda vor demara, cel mai devreme, în luna septembrie 2014.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea