Rămâi conectat

Politică Administrație

ALBA, pe locul 8 în TOPUL judeţelor cu cei mai mulţi KILOMETRI de AUTOSTRADĂ. Cu autostrada Sebeş -Turda, ar putea ajunge pe podium

Publicat

în

inaugurare-autostrada-orastie-sibiu-6La sfârşitul anului trecut România avea 632 de kilometri de autostradă în folosinţă. Doar 13 judeţe au acces direct la autostradă, iar numărul acestora nu va creşte semnificativ în următorii ani. Printre judeţele norocoase să aibă în prezent autostrăzi pe teritoriul lor se numără şi Alba, cu 36, 8 km, ocupând  locul 8 în topul judeţelor cu cei mai mulţi kilometri de autostradă. Alba ar putea ajunge printre primele locuri, dacă lucrările de construcţie la autostrada Sebeş – Turda ar demara în acest an.

În prezent, topul judeţelor este condus detaşat de Călăraşi, cu un total de 103,3 kilometri, urmat de Constanţa, cu 76,8 de kilometri, Timiş cu 66 de kilometri, Cluj şi Ilfov cu puţin peste 50 de kilometri de autostradă, potrivit unui studiu publicat de Opinia Timişoarei. Judeţul Alba, cu cei 36,8 de kilometri de autostradă care trec pe teritoriul lui pe tronsonul Deva – Cunţa, se află pe locul 8 în topul judeţelor cu acces la autostrăzi, după Hunedoara (39,4 km) şi Argeş (37,5 km). Judeţul Sibiu este pe locul 10, cu 32 km, iar Prahova pe locul 12, cu 27,3 km.

La sfârşitul lunii decembrie 2013, România avea 632 de kilometri de autostradă în folosinţă, împărţiţi între 5 autostrăzi: A1, A2, A3, A4 şi A6. Doar 13 din 41 judete au acces direct la autostradă, însă numărul lor nu va creşte semnificativ în următorii ani, pe măsura ce lucrările se vor concentra doar pe coridoarele cele mai importante care fac legătura României cu Europa de Vest.

Elit - Gustul Desăvârșit

Competiţia dintre judete a devenit o realitate, iar infrastructura este unul dintre domeniile care contează cel mai mult. Deşi autostrăzile nu au fost planificate şi construite pentru a satisface doar nevoile locale, economia judeţelor care au autostrăzi pe rutele importante, beneficiază de un impuls puternic.

Topul s-ar putea schimba radical, dacă în calcul ar fi luaţi şi numărul de kilometri aflaţi în construcţie. Astfel, pe primul loc ar urca judeţul Timiş, care aşteaptă finalizarea lucrărilor la 55 de kilometri de autostradă, pe poziţia secundă rămâne judeţul Călăraşi, cu 103,3 kilometri, în timp ce pe locul al treilea ar urca judeţul Hunedoara, cu 43,4 noi kilometri de autostradă. De asemenea, şi în Arad sunt aşteptări mari de la 2014 pentru porţiunea de la Arad la Nădlac, iar cu 38,8 kilometri ar putea urca pe locul 5 în top. Lista judeţelor în care se va lucra în 2014 se încheie cu Sibiu şi Ilfov. La Sibiu, lotul 3 din autostrada Orăştie – Sibiu ar putea fi gata la finalul anului, cu mari întârzieri cauzate de unele alunecări masive de teren şi schimbarea proiectului pe acea porţiune.În Bucureşti- lfov se lucrează la 4 km din autostrada A3 ce asigura intrarea în oraş, potrivit aceleiaşi surse.

Şi Alba ar putea „sări” puternic printre primele locuri, cu un total de peste 100 de kilometri, dacă vor demara lucrările la A10 Sebeş-Turda. Citiţi şi Lucrările de construcţie a Autostrăzii Sebeş – Turda vor demara, cel mai devreme, în luna septembrie 2014.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare