Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba, locul 16 la nivel naţional ca nivel al PIB-ului total. Cum arată economia judeţului unde lucrează peste 60.000 de oameni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Judeţul Alba, un judeţ cu peste 340.000 de locuitori, se află pe locul 16 la nivel naţional ca nivel al PIB-ului total, cu un nivel de 16 miliarde de lei, arată datele de la Comisia Naţională de Prognoză (CNP). Cu o economie care se bazează în principal pe câteva companii, Alba are un PIB de două ori mai mic decât judeţul vecin Cluj, dar care se apropie cu paşi repezi de Bihor.

Cea mai mare investiţie din ultimii ani din judeţul Alba a fost cea a gigantului din industria auto Daimler, care a investit peste 300 mil. euro (peste 1,3 mld. lei) într-o fabrică la Sebeş. Unitatea Star Assembly este responsabilă de producţia transmisiilor 9G-Tronic, cutiile de viteze automate cu nouă trepte care echipează autoturisme Mercedes-Benz.

După această investiţie, Alba a intrat anul trecut în topul celor mai mari zece exportatori, dar a plusat şi la nivelul întregului business având în vedere că în 2016 cifra de afaceri la nivel de judeţ se ridica la circa 16,7 miliarde de lei, arată datele de la Registrul Comerţului. Estimările ZF arată că anul trecut cifra de afaceri a tuturor celor mai bine de 10.000 de companii din Alba a sărit de 20 de miliarde de lei.

În companiile din judeţul Alba lucrează peste 60.000 de oameni, arată datele de la Registrul Comerţului. Pe de altă parte, rata şomajului este în media naţională, de circa 3,3% în septembrie, însă este dublu faţă de Cluj ( 1,36 %) şi Bihor (1,58%), conform datelor de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea