Alba Iulia Smart City: O companie monitorizează concentrația radonului în spații publice închise. Cum poate fi eliminat acest gaz care cauzează cancer pulmonar din locuințe

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

O companie privată măsoară concentrația de radon, gaz radioactiv considerat a doua cauză a apariției cancerului pulmonar, din primărie, cămin de bătrâni și spital, în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City 2018. Acesta poate fi eliminat prin ventilație corespunzătoare și deschiderea geamului.

Startup-ul românesc DosiTracker, sub brandul RadonAir, este una dintre cele 100 de firme care își testează soluțiile inteligente la Alba Iulia, în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City 2018, măsurând gratuit concentrația de radon din trei spații publice închise, situate în zone diferite a orașului.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”Am instalat un detector de radon în primărie, la căminul de bătrâni și la spital. Fiind un proiect pilot nu putem monitoriza în tot orașul. Ne-am ales câteva zone principale. În 99% din situații problema radonului se rezolvă prin ventilare. Este suficient să deschid geamurile și să ventilez corespunzător”, a declarat, marți, pentru ziarulunirea.ro, Anatol Oprea, business developer RadonAir.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Acesta a adăugat că radonul are tendința de a se acumula în orice fel de spații închise, inclusiv locuințe, iar în timp poate deveni periculos, fiind considerat a doua cauză a apariției cancerului pulmonar la fumători și prima la nefumători.

”De ce încercăm să creăm o campanie de conștientizare realistă și informată asupra acestui subiect? Vă spun o singură cifră și cred că îmi veți da dreptate! Dacă noi reușim să identificăm 1% din cazurile în care, într-adevăr, concentrația crescută de radon poate să provoace boli până la nivelul, Doamne ferește, al cancerelor, și dacă aceste boli le identificăm din timp și le remediem, imaginați-vă care sunt <economiile> din punct de vedere al tratamentelor și al vieții oamenilor. Aici se aplică managementul riscurilor”, a mai spus Anatol Oprea.

La rândul ei, Cristina Petrea, marketing director RadonAir, a declarat că după faza de testare produsul va fi lansat.

”Vrem să vedem în teren soluția implementată. Suntem în faza beta în care dorim să ne putem rafina toate problemele sistemului integrat după care să putem să lansăm produsul, serviciul. Suntem în pilot în Alba Iulia și mai avem un proiect pilot în București. Scopul este să rafinăm soluția, tehnic și pe de altă parte ne dorim să creăm o bază, o platformă științifică prin care să demonstrăm această nevoie”, a spus Cristina Petrea.

Concentrația de radon este măsurată cu ajutorul unui detector.

Radonul este un gaz radioactiv natural care se degajă din interiorul solului şi se infiltrează în case prin structura de rezistenţă sau prin crăpăturile plăcii către sol. Acesta are un nivel mai crescut la nivelul solului şi înregistrează concentraţii mai mari la parterul caselor sau la demisol.

Reprezentanții companiilor care au intrat în proiectul Alba Iulia Smart City, început în urmă cu aproape doi ani, și-au prezentat, marți, în fața reprezentanților autorităților locale din România, soluțiile lor inteligente, testate gratuit la Alba Iulia.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419