Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia – model de bună practică şi gazdă pentru dezbaterea Strategiei Dunării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, s-a aflat ieri la Alba Iulia unde a participat la dezbaterile forumului internaţional privind strategia Dunării, găzduit în Cetatea Alba Carolina timp de două zile, în perioada 16-17 mai 2011. „Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o prioritate majoră pentru Guvernul României şi trebuie să răspundă la nevoile de zi cu zi ale cetăţeanului. (…) Strategia Dunării e unul dintre proiectele cu care m-am identificat, mă bucur că începem cu dreptul şi că Alba Iulia este un reper în această dinamică europeană”, a spus ministrul de externe Teodor Baconschi care este şi preşedintele Forumului Naţional pentru implementarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. Alba Iulia Business Forum – „Oraşe şi Regiuni Inteligente şi Durabile”, eveniment organizat în parteneriat cu primăria oraşului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg, face parte din seria de evenimente care se subsumează angajamentelor pe care România şi le-a asumat în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării – model de cooperare regională la nivel european care implementează noul concept de coeziune teritorială inclus în Tratatul de la Lisabona. Iar organizatorii au considerat că Alba Iulia poate oferi un veritabil exemplu de bună practică pentru oraşele şi regiunile participante din ţările riverane Dunării – Germania, Austria, Ungaria, Serbia, Republica Moldova. „Ceea ce vedeţi acum la Alba Iulia nu e demult aşa, sunt câţiva ani, înainte Cetatea era un potenţial al oraşului care stătea nefolosit. (…) Aşa e şi Dunărea pentru România, o înzestrare, însă naturală, pe care România nu o poate fructifica la potenţialul pe care îl are de fapt”, a apreciat europarlamentarul Theodor Stolojan, prezent la dezbaterile de la Alba Iulia.
De fapt scopul evenimentului a fost crearea unei platforme de discuţii pentru toţi actorii interesaţi să dezvolte proiecte şi parteneriate strategice la nivel european, în cadrul strategiei dunărene. Evenimentul s-a adresat cu precădere mediului de afaceri din două regiuni de dezvoltare ale României (centru şi nord-vest), dar şi reprezentanţilor societăţii civile, federaţiilor şi sindicatelor din sectoarele de activitate vizate. Forumul Dunării găzduit la Alba Iulia s-a bucurat de prezenţa coordonatorilor naţionali ai Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, coordonatorilor de domenii prioritare, unor reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi altor instituţii comunitare. La dezbateri au participat de asemenea Leonard Orban – consilier prezidenţial pentru Afaceri Europene, Vasile Puşcaş – fost negociator şef al României cu UE, Sorina Plăcintă – deputat PDL, Mircea Hava – primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Andrei Andreicuţ – mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.
Agenda Forumului a cuprins sesiuni plenare, în cadrul cărora au fost abordate teme, acţiuni şi proiecte prioritare din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi grupuri de lucru tematice pe următoarele subiecte: turism, cultură, sănătate, cercetare, inovare, industrie, energie regenerabilă, finanţare şi modalităţi de implementare. România este co-iniţiatoarea acestui proiect regional, alături de Austria.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

4-8 decembrie | Distrugeri de muniție și trageri cu armament în Poligonul de la Micești. Accesul populației pe drumurile din zonă, interzis

Ziarul Unirea

Publicat

în

4-8 decembrie | Distrugeri de muniție și trageri cu armament în Poligonul de la Micești. Accesul populației pe drumurile din zonă, interzis

Cetățenii sunt informați că în cursul săptămânii viitoare, respectiv, 4-8 decembrie 2023, se vor executa distrugeri cu exploziv și trageri cu armament în poligonul de la Micești, iar accesul populației este interzis pe drumurile din zonă.

În vederea eliminării posibilității de producere a accidentelor vă informăm că în perioada 04 – 08.12.2023, se execută trageri și distrugeri cu exploziv material real în poligonul de tragere de garnizoană MICEȘTI, accesul populației fiind interzis pe drumurile de acces și pe cele aflate în vecinătatea poligonului.

a) în data de 04.12.2023 între orele 09:00 – 16:00;
b) în data de 05.12.2023 între orele 09:00 – 16:00;
c) în data de 06.12.2023 între orele 09:00 – 22:00;
d) în data de 07.12.2023 între orele 09:00 – 16:00;
e) în data de 08.12.2023 între orele 09:00 – 16:00”, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare