Ziarul Unirea

Alba Iulia: Licitație pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice din interiorul Cetății

Primăria Alba Iulia a elaborat documentaţia de atribuire pentru “Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii“.

Din economiile rezultate în cadrul Programului Operational Regional, municipaliatatea a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrul proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi – punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor.

ELIT

Conform obligaţilor ce-i revin, autoritatea contractantă a iniţiat procedura de achiziţie a contractului de lucrări, cu proiectare inclusă. Locaţiile vizate sunt definite de specialişti astfel: sit roman Principia situat în actuala Piaţă a Cetăţii, zid medieval zona clădirii Ierihon,  drum roman “Via Principalis” zona străzii Mihai Viteazul.

În cadrul acestei noi activităţi, una dintre priorităţi o reprezintă continuarea cercetării arheologice, iar concluziile urmează să fie coroborate şi relaţionate cu conceptul general de reabilitare a Zonei Interioare.

Conservarea, reîntregirea şi restaurarea elementelor drumului roman, cât şi realizarea unui sistem de protecţie a vestigiilor sunt principalele acţiuni prevăzute în derularea acestui proiect. Acestea sunt completate de elemente de punere în valoare a zonei, iluminat artistic, mobilier urban, panouri informative şi instalaţii edilitare.

Aşa cum am promis, acest patrimoniu istoric va fi pus în valoare. Acest proiect va completa realizările de până acum din Zona Interioară a Cetăţii şi va însemna un punct de atracţie suplimentar pentru oricine vizitează Cetatea. Ne dorim ca toate aceste lucrări să fie realizate în acest an, fiind un obiectiv care condiţionează finalizarea lucrărilor din Piaţa Cetăţii”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Elementele definitorii pentru această documentaţie vor fi publicate după verificarea şi validarea acesteia de către ANRMAP.

Foto: arhiva

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Toma 6 martie 2013 at 11:54

Nu mai este nimic de pus in valoare pentru ca zidurile s-au degrat deja de ploi si ger, in special zidul de pe stada M.Viteazul.Alti bani irositi!Chiar d-l Primar a afirmat in urma cu 1-2 ani ca, odata decopertate aceste vestigii se vor degrada in timp.Nu era mai simplu sa se fi pozat in momentul decopertarii,cand erau in stare mai buna, si sa fie expusa poza pe un panou mare,iar locul sa fie acoperit?

Comentariile sunt oprite