Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia, în topul orașelor cu cele mai MULTE spații verzi și vegetație bogată. Orașul nostru, printre cele mai PUȚIN poluate din clasament

Publicat

în

Alba Iulia, în topul orașelor cu cele mai MULTE spații verzi și vegetație bogată. Orașul nostru, printre cele mai PUȚIN poluate din clasament

35 dintre orașele României ocupă locuri între 102 și 609 într-un clasament al poluării cu particule PM2,5 din 1.000 de orașe europene, conform unui studiu al Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), anunță Mediafax.

Aradul se situează pe locul 102, urmat de București pe locul 103, Ploiești pe 120, Craiova pe 121, Timișoara pe 123 și Galați pe 134. La capătul opus se situează Suceava pe locul 543, Piatra Neamț pe 567, Botoșani pe 575, Bistrița pe 604 și Tulcea pe 609. Un număr considerabil de decese ar putea fi evitate dacă poluarea cu particule ar fi redusă la cele mai scăzute niveluri, de la 1.478 în cazul Bucureștiului la 219 în cazul Timișoarei sau 191 în cazul Craiovei.

În clasamentul poluării cu dioxid de azot (NO2), Bucureștiul se clasează pe locul 119, urmat de Ploiești pe 368, Timișoara pe 390, Arad pe 440 și Brăila pe 514. Cel mai puțin poluate sunt Slatina, pe locul 811, Alba Iulia pe 813, Suceava pe 820, Bistrița pe 830 și Râmnicu Vâlcea pe 834. Și în cazul poluării cu NO2 ar putea fi evitate sute de decese pe an – 743 pentru București.

Electrica Furnizare Discount

Studiul realizează și un clasament al orașelor europene din perspectiva vegetației și spațiilor verzi

La vegetație, Constanța (54) Ploiești (55) București (77), Baia Mare (80) și Sibiu (94) stau cel mai rău, iar Piatra Neamț (536), Focșani (557) Suceava (632), Râmnicu Vâlcea (725) și Alba Iulia (751) stau cel mai bine. Realizatorii studiului avetizează că un număr considerabil de decese – de la zeci în cazul orașelor mai mici la 470 în cazul Capitalei ar putea fi evitate în fiecare an dacă localitățile ar respecta normele Organziației Mondiale a Sănătății în materie.

Cel mai rău stau orașele din România la spații verzi, cu trei orașe în top 10 – Ploiești (6), Constanța (7) și Bâtrlad (9), urmate de București pe 12, Brăila pe 16 sau Arad pe 19. Cel mai bine stau Suceava pe 563, Târgu Jiu pe 564, Alba Iulia pe 680 și Râmnicu Vâlcea pe 779. Și în cazul acestui clasament sunt zeci și sute de decese care ar putea fi evitate anual – 272 în cazul Capitalei, zeci în cazul orașelor mai mici.

Studiul Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal) creionează o imagine a unei Europe urbane în care lipsa generalizată de spații verzi accesibile scurtează viața a zeci de mii de locuitori în fiecare an.

Analizând peste 1.000 de orașe cu peste 100.000 de locuitori de pe întregul continent, studiul ISGlobal, care a fost publicat în The Lancet Planetary Health sugerează că orașele din Europa ar putea preveni 43.000 de decese anual dacă ar urma liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății privind accesul la spații verzi. Mai mult de 60% dintre locuitorii din orașele studiate nu aveau accesul la spațiul verde recomandat de OMS – cel puțin 0,5 hectare (1,24 acri) de spațiu verde la o distanță de 300 de metri (984 de picioare) de fiecare locuință.

În topul celor mai bune rezultate se află orașe turistice precum Trieste și Torino din Italia. Fostele orașe miniere Rotherham (Marea Britanie) și Wałbrzych (Polonia) apar printre cele 10 orașe cu cea mai bună proporție și distribuție a spațiilor verzi în zonele lor urbane.

Paris are al patrulea cel mai ridicat nivel de mortalitate legat de lipsa de spațiu verde dintre toate capitalele europene. Copenhaga stă și mai prost, pe locul doi, după Bruxelles.

Principalul motiv pentru care aceste orașe au rezultate slabe nu este lipsa parcurilor, ci faptul că aceste parcuri sunt prost distribuite și nu oferă acces egal pentru toți. Astfel, deși Parisul dispune de parcuri generoase, are, de asemenea, multe zone cu densitate ridicată fără spații verzi. În total, 86,45% dintre locuitorii zonei metropolitane trăiesc în locuri care nu respectă orientările OMS.

Conform studiului, 99,8% din populația orașelor europene este expusă la niveluri de PM2,5 peste maximul recomandat de OMS. Reducerea poluării ar preveni până la 125.000 de decese cauzate de PM2,5 și până la 80.000 de decese cauzate de NO2.

Orașele cu cele mai puține decese cauzate de PM2,5 sunt Reykjavík (Islanda), Tromsø (Norvegia) și Umeå din Suedia. Tromso, Umea și Oulu (Finlanda) au cel mai redus număr de decese din cauza NO2.

În schimb Brescia, Bergamo, Madrid și Antwerp (Belgia) înregistrează cele mai multe decese cauzate de poluare.

Studiul poate fi consultat aici: https://isglobalranking.org

Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Târgul de Crăciun din Alba Iulia s-a DESCHIS în mod oficial: Localnicii și turiștii pot intra FĂRĂ certificat verde

Publicat

în

Târgul de Crăciun din Alba Iulia s-a DESCHIS în mod oficial: Localnicii și turiștii pot intra FĂRĂ certificat verde

Astăzi, 6 decembrie 2021, la ora 18:00 s-a deschis, la Alba Iulia, Parcul Sărbătorilor de Iarnă, ediția 2021-2022.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Din informațiile primite de la reprezentanții primăriei municipiului Alba Iulia, cei care vor să viziteze târgul nu vor fi nevoiți să posede certificatul Verde, deoarece nu au mai fost montate cabanele în care puteai intra să iei masa. Totuși aceștia vor trebui să respecte normele de protecție sanitară în vigoare și să poarte mască.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Sâmbătă și duminică au fost făcute ultimele pregătire pentru ca totul să fie pus la punct pentru deschidere. Pe latura de vest a Cetății Alba Carolina, a fost montat un brad natural de 8 metri și căsuțele de lemn, iar în Piața Cetății, a fost montat bradul artificial cu care albaiulienii sunt deja obisnuiți, și a fost instalat pavilionul de lumini.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi

Și patinoarul este gata, iar pasionații se vor putea bucura de gheață și în acest an.

Program patinoar

De luni până duminică, de la ora 12.00 la 21.00.
De luni până vineri, de la ora 12.00 la 14.00 intrarea va fi gratuită.

Tarife

Patinaj – 15 lei/h
Închiriere patine – 10 lei/h
Ursuleț ajutator – 15 lei/h

Târgul de Crăciun va fi deschis zilnic până la ora 21.00.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Schimbare MAJORĂ: Zece clase OBLIGATORII pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere, din 1 ianuarie 2022

Publicat

în

Schimbare MAJORĂ: Zece clase OBLIGATORII pentru cei care doresc să obțină permisul de conducere, din 1 ianuarie 2022

Începând cu 1 ianuarie, tinerii care vor să obțină permisul de conducere nu vor mai putea să urmeze cursurile unei școli de șoferi dacă nu au cel puțin zece clase absolvite.

Prin această nouă regulă impusă prin Codul Rutier se dorește evitarea analfabeților. Pe de o parte, aceștia sunt tot mai des întâlniți de polițiști în trafic.

Pe de altă parte, au existat numeroase cazuri prezentate de media în care șoferii nu știau nici măcar să se semneze, dar dețineau un permis de conducere.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, o altă modificare a Codului Rutier îi vizează pe șoferii care suferă de anumite afecțiuni medicale. Ei vor fi obligați să se prezinte mai des la controale medicale.

Este vorba despre persoanele care suferă de boli de inimă ori de diabet, întrucât aceste afecțiuni le pot pune în pericol capacitatea de a reacționa la timp atunci când se află în trafic.

Noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și că cei care sunt prinși vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.

Sursa: soferidinromania.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Declarație de AVERE obligatorie pentru toți românii, proiect al PSD

Publicat

în

Declarație de AVERE obligatorie pentru toți românii, proiect al PSD

În negocierile de la Palatul Parlamentului, PSD a venit cu ideea unor declarații de avere care să fie completate de toți românii. Soluția a fost agreată, de principiu, de PNL, dar ambele partide s-au blocat la modul în care s-ar putea implementa.

Liderii PNL și PSD s-au blocat când s-a discutat cum va arăta noua declarație de avere și cum va fi completată.

„România are mulți oameni în mediul rural. Când completează declarația e foarte important, înainte să taie porcul sau după. Oamenii vor avea multe probleme cu astfel de chestiuni. O altă problemă este cu centralizarea acestor declarații de avere. Ele ar trebui să aibă un format standard, ca să poată fi ușor introdus”, au explicat sursele citate.

Electrica Furnizare Discount

Ideea apariției unei declarații de avere pentru toți românii a fost în discuție și în timpul guvernării PSD, varianta fiind susținută de fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici. Și atunci s-a renunțat la implementare, deoarece nu s-a găsit o soluție pentru aplicare.

„Discuția a existat, propunerea a fost bună, să vedem cum se poate implementa”, a fost concluzia unui lider participant la discuție.

Social-democrații au insistat și pe reducerea deductibilităților fiscale, mai ales pentru cei care achiziționează mașini scumpe pe firmă. Europarlamentarul Cristian Bușoi le-a spus că ar putea apărea probleme cu bunurile cumpărate în afara țării, dar social-democrații cred că orice bun cumpărat în mod legal poate fi urmărit.

În privința taxării luxului, PSD insistă că măsura va trebui aplicată de viitoarea guvernare.

„La discuții s-a pus problema dacă o mașină de 50.000 de euro este una de lux sau una de 100.000 de euro. De unde începe taxarea luxului? O casă de 120 de mp este de lux sau nu. De la ce prag un venit este considerat a fi în zona luxului”, a spus un membru din delegația PNL prezent la negocieri.

Florin Cîțu a susținut că nu este de acord cu introducerea unei astfel de măsuri. Președintele PNL a spus că impozitarea proprietății ține de administrațiile locale. În acest context, el a propus ca primăriile care nu colectează venituri proprii pentru plata salariilor să se taie masiv din cheltuieli.

Sursa: europalibera.org

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare