Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia în imagini de epocă: Primăria oraşului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Clădirea Primăriei din Alba Iulia a făcut parte din frontul edificiilor publice (Percepţia, Poliţia de Stat, Localul „La Turci”), care delimitau latura de sud a pieţei centrale, fiind una dintre cele mai vechi (1845) şi importante dintre acestea.

Alături de funcţiile administrative îndeplinite de instituţie, în sala festivă se desfăşurau ocazional întruniri şi spectacole, subsolurile devenind posibil loc de detenţie pentru locuitorii oraşului.

După 1918 Primăria este preluată de statul român, Camil Velican fiind primul primar de origine română. Printre angajaţii Primăriei, avocatul Rubin Patiţia, îndeplinea funcţia de consilier, după stabilirea sa la Alba Iulia în 1872.

În anul 1925 cetăţenii au fost chemaţi la Primărie pentru a semna o petiţie în vederea obţinerii statului de „oraş cu municipalitate”.

Din 1965 aici şi-au avut sediul Consiliul Popular al Municipiului Alba Iulia şi Comitetul pentru Cultură şi Artă, iar după 1975 până la demolarea care a avut loc în jurul anului 1980 în clădire a funcţionat Tribunalul Judeţean.

SURSA: Gheorghe FLEŞER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”

_______________________________

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleşer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea