Ziarul Unirea

Alba Iulia devansată de Brașov, Sibiu, Târgu Mureş, în preferințele celor din Regiunea Centru pentru capitala regională

Potrivit unui sondaj realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) Alba Iulia este devansată de Brașov, Sibiu și Târgu Mureş, în preferințele locuitorilor din Regiunea Centru pentru viitoarea capitală regională.

Explicația acestor rezultate este însă una foarte simplă: număul locuitorilor din cele trei județe a căror reședințe au obținut un procent mai mare decât Alba Iulia, este semnificativ mai mare decât numărul celor din județul Alba. Chiar dacă șansele orașului nostru par tot mai reduse, până la urmă, decizia va fi una politică!

ELIT

Sondajul, făcut la comanda Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, arată că în regiunea Centru preferinţele locuitorilor tind spre Braşov.

„28,7% spun că sediul ar trebui să fie în Braşov, 25,7% spun că sediul ar trebui să fie în Sibiu, 15,2% că ar trebui să fie în Târgu Mureş, 14,5% că ar trebui să fie în Alba Iulia, 4,2% la Miercurea Ciuc, 2,4% în Sfântu Gheorghe.

Aici va fi, cred, cea mai grea decizie care va trebui luată. Şi anume, cu stabilirea reşedinţei regiunii. Este o competiţie serioasă, o competiţie aproape egală între Sibiu şi Braşov, cu argumente şi pentru una şi pentru alta“, a declarat Liviu Dragnea, ministrul  Dezvoltării Regionale.

Acesta a precizat că există o soluţie şi anume ca reşedinţa regiunii să fie într-un judeţ, iar Prefectura Regională să fie în alt judeţ. „Trebuie să ne gândim dacă nu cumva ăsta e un model care ne poate fi de folos dincolo de faptul că mai ostoieşte aceste supărări. Dar, trecând peste asta, dacă nu cumva, din punct de vedere funcţional, nu cumva este mai eficient. O întrebare cu un posibil risc ar putea fi funcţionalitatea sistemului pentru situaţii de urgenţă. Dar merită analizat şi merită discutat“, a afirmat  Dragnea.

Formula optimă ar fi, potrivit lui Dragnea, ca viitoarea reşedinţă regională să nu concentreze toate instituţiile regionale. ministrul a spus că „poate e bine ca fiecare reşedinţă de judeţ să devină pol de dezvoltare, să înceapă să primească fonduri şi să înceapă să se dezvolte“, iar în fiecare judeţ să existe una, două sau trei instituţii regionale.

Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, participă începând de astăzi și până duminică, la o nouă dezbatere a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) la Tulcea, unde va reprezenta interesele județului nostru.

Liviu Dragnea a mai spus că stabilirea finală a reşedinţelor regionale va fi penultima decizie în cadrul procesului de regionalizare.

Decizia va fi luată înainte de a fi realizate alegeri pentru structurile regionale. Deci reşedinţa va fi stabilită după ce vor fi stabilite regiunile. Este practic penultimul pas din acest proces şi trebuie să recunosc că este decizia care naşte cele mai multe patimi şi care naşte cele mai multe controverse. Cea mai profundă competiţie este subiectul care a generat deja foarte multe negocieri între partide, între oameni, între comunităţi, oameni de afaceri, sindicate“, a declarat ministrul.

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Consilierii județeni PSD Alba: Eșec la licitația CJ Alba privind transportul public de persoane. Soluția propusă de PSD

Conducerea Consiliului Județean Alba înregistrează un prim eșec la licitația privind transportul public de persoane prin curse regulate, după ce… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Senatul a aprobat acordul cu SUA pentru modernizarea centralei nucleare de la Cernavodă

Ședința Senatului de ieri, 22 iunie, constituie un moment istoric pentru siguranța energetică a României și pentru viitorul energiei nucleare… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Radu Tuhuț: PSD a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Partidul Social Democrat a pregătit și va promova un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii, în contextul în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Flaviu Serdiuc, noul președinte al filialei Cugir a USR

Ca urmare a fuziunii dintre USR și PLUS, la Cugir a avut loc recent, Adunarea general de alegeri în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

SONDAJ CURS: Cei mai populari politicieni români, în luna iunie. Cine are cea mai mare încredere din rândul alegătorilor

SONDAJ CURS: Cei mai populari politicieni români, în luna iunie. Cine are cea mai mare încredere din rândul alegătorilor Președintele… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

eu 24 mai 2013 at 14:56

aici se vede ipocrizia. Spui odata – nu conteaza unde e capitala, nu va faceti griji. Au aparut in ziarul unirea articole de genul asta ? In care politicienii spuneau ca nu conteaza, ca o sa fie bine ? DA. Apoi, stai si vezi cum unii isi tradeaza partidul (Vezi cazul Iohanis), se cearta intre ei, fac sondaje platite, etc pentru a alege capitala.

eu - continuare - 24 mai 2013 at 15:00

Cat despre sondaje, absolut idioate. Adica, du-te si intreaba pe albaiulian, ce ar vrea ? Sibiu sau Brasov/ Sibiu sau Targu Mures/ Sibiu sau Miercurea Ciuc. Apoi du-te si intreaba pe sibian, ce ar vrea ? Alba Iulia sau Brasov/ Alba Iulia sau Targu Mures/ Alba Iulia sau Miercurea Ciuc/ apoi du-te si intreaba pe brasovean, ce ai vrea ? Alba Iulia sau Sibiu, etc etc etc. aSta e.

ale 24 mai 2013 at 15:33

regionalizarea ar trebui sa aduca desfiinatrea judetelor,comasare de comune, sate, municipii,concedieri in sistemele bugetare.daca aceste lucruri nu se vor face atunci regionalizarea devine o povara bugetara in plus, intr-o tara care traieste din transe FMI.sub nici o forma capitala regiunii n u poate fi la alba iulia, din simplul motiv ca este cel mai sarac judet din regiune.adr centru si curtea de apel trebuie sa plece din municipiu spre alte regiuni mai dezvoltate. in rest totul e o gargara ieftina si o lupta intre baronii usl locali.regiunea noastra va fi condusa de vicepresedintele pnl johhanis klaus, primar de sibiu, ca de aceea a dat buzna in politica.

gigi 24 mai 2013 at 23:47

De unde p…a mati sti tu?
Aurul din apuseni face din noi cel mai bogat judet, iar Alba Iulia este fara doar si poate cel mai elegant oras nu numai din ardeal ci din toata romania. Marimea unui oras nu inseamna si calitate.

gigi 25 mai 2013 at 10:15

Frate gigi, aurul din Apuseni poate face din Alba cel mai ratat oras, cat despre eleganta? lol, esti dus frate gigi! Hai, noroc!

Aurelian 25 mai 2013 at 11:55

Lumea nu a vrut sa steie de vorba cu Sañedru, ca cica ii nebun, iar acum ati pus bomboana pe coliva, l-ati trimis „la consultari” pe Piticul Atomic, parca asta ii mai citav! Cred ca trebuie sa mearga impreuna cu taica-sau, sa se legitimeze cu buletinul, ca Politia Municipala Alba-Iulia, cand le-a vazut „inaltimea impresionanta”, ca sa faca economie de hartie, i-a trecut pe mandoi pe un buletin(sau carte de identitate)!

Ioan 25 mai 2013 at 13:46

capitalele de regiune trebuie sa ramana acolo unde sunt agentiile de dezvoltare regionala… Brasovul nu are decat sa se bata cu Sibiul si Alba o sa castige… sa nu uite nimeni ca suntem urmasii lui Avram Iancu! ori Alba capitala de regiune Centru ori daca nu vom face noi regiunea Apuseni si sa se spele ei pe cap la Bucuresti cu planurile lor… nu au cum sa isi bata ei joc de noi… sa nu uite ca Aurul, bogatia tarii, este in Alba nu in MArginimea Sibiului si nici la Poiana Brasov!

Aurelian 25 mai 2013 at 19:54

Sti ce ai sa faci mai mocane, dupa ce peviziune ca Alba-Iulia nu va fii capitala regionala se vor adeverii, ai sa juri pe toti Dumnezei, ca tu nu ai sustinut niciodata Alba-Iulia, in „bunul obicei motesc”, de opurtunisti si pupincuristi, asa ca „bun urmas”, a lui Avram Iancu, si a lui Horia! Invata adevarata istorie mocofane, nu falsificatiile comuniste!

alinuta cu ochii verzi 25 mai 2013 at 18:34

Eu as intreba cam ce parere au cei care in campania electorala ziceau ca se face la Alba -Iulia capitala de regiune si forumisti fraieri sau dirijati au sustinut impotriva oricaror evidente ce debitau politrucii?

Andrei 25 mai 2013 at 19:09

Pai daca ar fi sa fie capitala de regiune in judetul Alba, mai potrivit ar fi cel mai prosper municipiu din judet, adica SEBES. Alba Iulia nu are locuri de munca , e un oras mort.

Comentariile sunt oprite