Rămâi conectat

Politică Administrație

Alba Iulia devansată de Brașov, Sibiu, Târgu Mureş, în preferințele celor din Regiunea Centru pentru capitala regională

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui sondaj realizat recent de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) Alba Iulia este devansată de Brașov, Sibiu și Târgu Mureş, în preferințele locuitorilor din Regiunea Centru pentru viitoarea capitală regională.

Explicația acestor rezultate este însă una foarte simplă: număul locuitorilor din cele trei județe a căror reședințe au obținut un procent mai mare decât Alba Iulia, este semnificativ mai mare decât numărul celor din județul Alba. Chiar dacă șansele orașului nostru par tot mai reduse, până la urmă, decizia va fi una politică!

Sondajul, făcut la comanda Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, arată că în regiunea Centru preferinţele locuitorilor tind spre Braşov.

„28,7% spun că sediul ar trebui să fie în Braşov, 25,7% spun că sediul ar trebui să fie în Sibiu, 15,2% că ar trebui să fie în Târgu Mureş, 14,5% că ar trebui să fie în Alba Iulia, 4,2% la Miercurea Ciuc, 2,4% în Sfântu Gheorghe.

Aici va fi, cred, cea mai grea decizie care va trebui luată. Şi anume, cu stabilirea reşedinţei regiunii. Este o competiţie serioasă, o competiţie aproape egală între Sibiu şi Braşov, cu argumente şi pentru una şi pentru alta“, a declarat Liviu Dragnea, ministrul  Dezvoltării Regionale.

Acesta a precizat că există o soluţie şi anume ca reşedinţa regiunii să fie într-un judeţ, iar Prefectura Regională să fie în alt judeţ. „Trebuie să ne gândim dacă nu cumva ăsta e un model care ne poate fi de folos dincolo de faptul că mai ostoieşte aceste supărări. Dar, trecând peste asta, dacă nu cumva, din punct de vedere funcţional, nu cumva este mai eficient. O întrebare cu un posibil risc ar putea fi funcţionalitatea sistemului pentru situaţii de urgenţă. Dar merită analizat şi merită discutat“, a afirmat  Dragnea.

Formula optimă ar fi, potrivit lui Dragnea, ca viitoarea reşedinţă regională să nu concentreze toate instituţiile regionale. ministrul a spus că „poate e bine ca fiecare reşedinţă de judeţ să devină pol de dezvoltare, să înceapă să primească fonduri şi să înceapă să se dezvolte“, iar în fiecare judeţ să existe una, două sau trei instituţii regionale.

Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, participă începând de astăzi și până duminică, la o nouă dezbatere a Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) la Tulcea, unde va reprezenta interesele județului nostru.

Liviu Dragnea a mai spus că stabilirea finală a reşedinţelor regionale va fi penultima decizie în cadrul procesului de regionalizare.

Decizia va fi luată înainte de a fi realizate alegeri pentru structurile regionale. Deci reşedinţa va fi stabilită după ce vor fi stabilite regiunile. Este practic penultimul pas din acest proces şi trebuie să recunosc că este decizia care naşte cele mai multe patimi şi care naşte cele mai multe controverse. Cea mai profundă competiţie este subiectul care a generat deja foarte multe negocieri între partide, între oameni, între comunităţi, oameni de afaceri, sindicate“, a declarat ministrul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea