Actualitate
Alba Iulia – Capitala Sănătăţii 2012
Autismul – în lumina cunoaşterii şi recunoaşterii
„În lumină” este titlul sugestiv al celei de-a doua conferinţe organizate la Alba Iulia în cadrul programului de conştientizare şi prevenţie în domeniul sănătăţii „Alba Iulia – Capitala Sănătăţii 2012”. Ea va avea loc astăzi, între orele 10.00 – 14.00, la Sala Lux a complexului Mercur, iar accesul publicului este liber. Tema conferinţei este diagnosticarea precoce a autismului, iar lectorii sunt Luiza Pop – preşedintele Asociaţiei Stop Autism, dr. kinetoterapeut Tiberiu Tătaru, Geta Crişu – preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România, psiholog Mirela Ghircău – preşedintele ACAS, psiholog clinician Paul Moroşanu, dr. Adina Lupulescu – medic primar psihiatrie pediatrică, Oana Ghircău – psiholog psihoterapeut. Invitatul special al conferinţei este actriţa Manuela Hărăbor, părintele unui tânăr care a fost diagnostic din copilărie cu autism. Ieri, în cadrul conferinţei de presă care a precedat conferinţa, Manuela Hărăbor a făcut o scurtă şi succintă prezentare a problemelor cu care se confruntă persoanele afectate de această boală, dar, în egală măsură familiile lor, în condiţiile în care statul nu se preocupă aproape deloc de susţinerea celor care luptă pentru ca autiştii să aibă o viaţă independentă. De exemplu există centre de tratament pentru copiii care suferă de autism, dar nu există şi centre pentru adolescenţii şi adulţii cu autism, ştiut fiind că această boală nu are vindecare. Dar mai multe despre autism şi problemele pe care le ridică această afecţiune despre care se ştiu încă destul de puţine lucruri în privinţa cauzelor apariţiei şi a stabilirii unui tratament eficient puteţi afla participând la conferinţă.
Anca DINICĂ

Actualitate
Viorile Stradivarius, cele mai scumpe din lume: cât costă un exemplar
Viorile Stradivarius, cele mai scumpe din lume: cât costă un exemplar
România este printre puţinele ţări din lume care deține o vioară Stradivarius. Stradivarius-ul „Elder-Voicu”, fabricat în Cremona în 1702, este asigurat pentru 1,2 milioane de euro, însă există și viori mult mai scumpe care valorează și de 500 de ori greutatea lor în aur. Iată care sunt cele mai scumpe viori din lume: Vioara românească Stradivarius a fost cumpărat de statul roman în 1956, cu sprijinul, se pare, lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și la insistențele fiicei acestuia, „prințesa roșie”, Lica Gheorghiu și i-a aparținut inițial maestrului Ion Voicu. Astăzi această vioară este încredințată celebrului violonist Alexandru Tomescu.
Marele lutier Antonio Stradivari a realizat circa 1.100 de instrumente, viori, viole și violoncele și cam jumătate dintre ele au rezistat până în zilele noastre. O parte dintre acestea se află în colecții particulare, o parte în muzee și câteva aparțin marilor filarmonici sau unor orchestre de renume din lumea întreagă. Astfel, Banca Naţională a Austriei a cumpărat pentru Filamonica din Viena patru viori miracol: „Viotti“ „Chaconne“, „Hammerle” și „“Smith-Quersin“.
Mai multe exemplare de Stradivarius sunt în posesia Muzeului Viorii din Cremona, Librăriei Congresului din Washington și Muzeului Muzicii din Paris și alte câteva viori purtând nume misterioase sunt deținute de Palatul Regal din Madrid, Academia Regală de Muzică din Londra şi de Metropolitanul din New York. Cele mai scumpe dintre instrumente sunt cele care au aparținut unor mari nume ale muzicii și care poartă și un al doilea nume alături de anul manufacturării lor de către nemuritorul maestru lutier cremonez.
Acestea valorează conform estimărilor marilor case de licitații chiar și de 500 de ori greutatea lor în aur. Așa sunt de pildă, cele patru „Paganini” ce aparțin Quartetului din Cremona: viorile 1727 şi 1680, viola 1731 și violoncelul 1736 care au fost donate în 1994 unei galerii de artă și care toate au aparținut chiar „violonistului diavolului”, Niccolo Paganini însuşi.
Cele mai scumpe trei viori Stradivarius din lume, sunt cele considerate „de vârf” pentru perioada de aur a lutierului cremonez (cea dintre anii 1700-1720): 1714 „Dolphin”, 1715 „Alard” şi 1716 „“Messiah”, numele celei dintâi, care a aparţinut marelui violonist Iascha Heifetz, venind de la forma și culoarea spatelui care evoca un delfin. Un alt „1716” celebru este Booth cumpărată de o englezoiacă cu acest nume pe la jumătatea anilor 1800, iar recordul faimei îl deține fără îndoială Stradivarius-ul 1710 „Composelice” numit astfel de un duce francez ce a deținut-o și cumpărată apoi, de o fundație japoneză.
Asemenea Stradivarius-ului românesc 1702 „Elder-Voicu”, la care cântă acum violonistul Alexandru Tomescu, mai există câțiva mari interpreți ai lumii care performează cu aceste instrumente aproape neprețuite. Așa este marele Itzak Perlman ce cântă la un Stradivarius „Soil”, Julian Lloyd Weber care are violoncelul „Barjanski” sau celebrul violoncelist Yo-Yo Ma care cântă la Stradivarius „Davidoff”.
sursa: libertatea.ro
Actualitate
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
Joi, 10 noiembrie, a avut loc inaugurarea primului magazin Decathlon din județul Alba. Deschiderea magazinului i-a făcut pe albaiulieni să iasă din casă la cumpărături, blocând astfel parcarea din fața centrului comercial Alba Mall.
Deși vremea nu a fost cea mai prietenoasă oamenii au stat la coadă pentru a face cumpărături la noul magazin de articole sportive.
Magazinul Decathlon, situat în incinta Alba Mall are program zilnic, între orele 10-22.
Actualitate
Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE
Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE
Vremea se schimbă radical în România. În următoarele zile, frigul pune stăpânire pe țara noastră, iar la munte se anunță lapoviță și ninsori.
Joi, 10 noiembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi caldă pentru această dată, iar pe parcursul zilei şi în general frumoasă, cu cer variabil.
Nebulozitatea prezentă în prima parte a intervalului în regiunile nord-vestice va determina pe arii restrânse ploi slabe, apoi se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării, iar ploi se vor semnala în Transilvania, în Maramureş, în Moldova, local în Oltenia şi pe suprafeţe mai mici în Banat, Crişana şi Muntenia.
”La altitudini în general de peste 1800 m, trecător, vor fi şi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde la rafală se vor depăşi viteze de 55-60 km/h.
Temperaturile maxime, anunță meteorologii, se vor încadra între 11 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade Celsius. Pe alocuri, mai ales la începutul zilei, va fi ceaţă“, anunță ANM.
Vineri, 11 noiembrie, conform meteorologilor, în cea mai mare parte a ţării valorile termice vor fi în scădere faţă de intervalul anterior, dar se vor situa uşor peste cele normale în cea de a doua decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi temporar ploi în Muntenia, local în Oltenia, Dobrogea, Moldova, sud-vestul Transilvaniei, la munte şi izolat, posibil şi în restul teritoriului.
”Temperaturile maxime se vor încadra în general între 9 şi 17 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 1 grad în estul Transilvaniei şi 11 grade Celsius pe litoral. Mai ales dimineaţa şi noaptea, pe alocuri va fi ceaţă“, spun meteorologii.
-
Actualitateacum 22 de ore
Codul rutier 2022: Pentru ce alcoolemie se pot alege șoferii cu un dosar penal
-
Ştirea zileiacum 16 ore
VIDEO| Sat din Alba readus la viață printr-un proiect turistic: Cum va arăta Baza de Agrement din localitatea cu doar 17 locuitori
-
Ştirea zileiacum 16 ore
VIDEO| SCANDAL în BOR: Un preot filmat în timp de LOVEȘTE puternic o femeie, chiar în curtea bisericii. Este celebru pentru sfaturile de viață, în mediul online
-
Ştirea zileiacum 11 ore
FOTO, VIDEO| S-a deschis primul magazin DECATHLON din județul Alba, în incinta Alba Mall
-
Actualitateacum 9 ore
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
-
Actualitateacum 22 de ore
10 noiembrie, Ziua Artileriei Române. În 1843, Gheorghe Bibescu legiferează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare
-
Ştirea zileiacum 18 ore
VIDEO| ACCIDENT teribil în Sibiu: Un copil de 8 ani a fost spulberat de o mașină pe trecerea de pietoni
-
Ştirea zileiacum 13 ore
LIVE VIDEO| TOPUL FIRMELOR 2021, în județul ALBA: Cele mai bune afaceri, premiate de Camera de Comerț în cadrul unei gale la Pavilion Mercur