Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Cultură Educație

Alba Iulia are şanse reale să devină viitoarea capitală culturală europeană din România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Alba Iulia ar putea fi viitoarea capitală culturală europeană din România, este de părere actorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu şi singurul român care face parte din juriul Comisiei Europene de acordare şi monitorizare a titlurilor de Capitală Culturală Europeană: „Alba Iulia este unul din cele mai mari situri istorice bine renovate. Acolo s-a produs o conjuncţie între investiţia privată şi investiţia de stat. S-au refăcut spaţii uriaşe din fosta cetate”, spune Constantin Chiriac, citat de Agerpres.
lAvantaje şi dezavantaje
El a subliniat că Alba Iulia are două avantaje: apropierea de Sibiu, care a fost capitală culturală europeană în 2007, şi cetatea proprie bine conservată. Principalele dezavantaje pe care le are Alba Iulia, dar care ar putea fi remediate în decurs de câţiva ani, sunt lipsa unei infrastructuri culturale şi a uneia care să ajute oraşul să câştige o competiţie europeană, mai spune Constantin Chiriac: „E adevărat că acolo nu există infrastructura culturală deloc şi nici forţe artistice. Dar sunt încă zece, 12 ani. Dincolo de asta, Alba Iulia este în proximitate faţă de Sibiu, Târgu-Mureş, de Cluj-Napoca, este un aeroport aproape”. Constantin Chiriac, care va decide, alături de alţi şase foşti directori de Capitale Culturale Europene, viitoarele oraşe CCE, recomandă Guvernului român să aloce 1% din PIB culturii şi să creeze o competiţie naţională între 10 – 12 oraşe, care vor să ajungă viitoare capitale culturale. „România ar trebui să aloce 1% din PIB pentru cultură. Cine nu a înţeles exemplul Sibiu, că un oraş poate fi refăcut din toate punctele de vedere printr-un dat cultural şi că, cultura este o investiţie pe termen lung. (…) eu încurajez foarte tare ca să existe o competiţie puternică la nivelul României, care să asigure o dezvoltare a gândirii comunitare. E important ca în România să intre măcar vreo 10, dacă nu 12 oraşe, pe care le cred posibile de a concura pentru acest titlu de Capitală Culturală Europeană”. Constantin Chiriac, cel care a fost „creierul” programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007, a fost ales, în 2010, membru al Comisiei Europene de acordare şi monitorizare a titlurilor de Capitală Culturală Europeană.
*Alba Iulia, un oraş sărac din punct de vedere al manifestărilor culturale
Singura manifestare care întruneşte toate caracteristicile şi exigenţele unui eveniment cultural de calitate este Festivalul de teatru de la Alba Iulia, organizat de Consiliul Judeţean Alba prin Teatrul de Păpuşi Prichindel şi care în toamna lui 2011 va ajunge la a 6-a ediţie. În rest, spectacolele de teatru sunt destul de răzleţe şi tratate cu oarecare dezinteres de publicul albaiulian. Alba Iulia nu are deocamdată nici spaţii adecvate desfăşurării spectacolelor de teatru, în lipsa unei clădiri cu destinaţie specifică. CJ Alba promite însă că în acest an va găsi banii necesari construirii unui Teatru de proiecte la Alba Iulia. Cert este că investiţiile necesare pentru pregătirea Alba Iuliei să devină capitală culturală europeană sunt imense, însă şi avantajele ar fi pe măsură. Rămâne de văzut dacă şi autorităţile locale şi judeţene vor dori să se înhame la o astfel de acţiune şi să facă toate demersurile pentru atragerea fondurilor necesare.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Portretul lui Lucian Blaga, realizat de pictorul clujean Mircea Vremir în anul 1969, exponatul lunii mai la Muzeul Municipal ”Ion Raica” Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Portretul lui Lucian Blaga, realizat de pictorul clujean Mircea Vremir în anul 1969, exponatul lunii mai la Muzeul Municipal ”Ion Raica” Sebeș În colecția de artă a Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, se păstrează un portret al lui Lucian Blaga, realizat postum, de pictorul clujean Mircea Vremir (1932-1991). Cu dimensiunile de 38 x 50cm, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea