Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ajutorul de șomaj și cel pentru încălzire ar putea crește anual: Propunerea urmează să intre curând pe ordinea de zi a deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Ajutorul de șomaj și cel pentru încălzire ar putea crește anual: Propunerea urmează să intre curând pe ordinea de zi a deputaților

Anual, ajutorul de șomaj și cel pentru încălzire ar putea crește, în condițiile în care un proiect legislativ propus pentru adoptare la Camera Deputaților prevede majorarea indicatorului social de referință (ISR), în funcție de care aceste prestații sociale se calculează. Propunerea din Parlament urmează să intre curând pe ordinea de zi a deputaților, ei fiind cei care vor decide prin vot final dacă majorarea se va aplica sau nu.

Conform Legii nr. 76/2002, ISR reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă.

În prezent, valoarea ISR este de 500 de lei, iar aceasta nu s-a mai modificat din anul 2008. Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR, se numără indemnizația de șomaj și ajutorul pentru încălzire.

Propunerea legislativă nr. 213/2018, aflată acum în circuitul legislativ, prevede majorarea valorii ISR cu 100% din rata medie anuală a inflației, numai în condițiile în care valoarea acesteia este pozitivă. Dacă rata inflației este negativă, atunci se păstrează ultima valoare a ISR.

„Valoarea indicatorului social de referință se majorează cu 100% din rata medie anuală a inflației. În situația în care rata medie anuală a inflației are valoare negativă, se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referință.”, scrie în propunerea legislativă din Parlament care ar urma să modifice Legea nr. 76/2002.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, indexarea automată a ISR cu un coeficient rezonabil ar putea elimina inclusiv eventualele derapaje la nivel bugetar.

Pe de altă parte, într-un punct de vedere din 2018 asupra propunerii, Guvernul de atunci dădea un aviz negativ considerându-se inoportun un astfel de demers în contextul economic actual (avizul Guvernului este unul consultativ, el nu are putere de decizie asupra parcursului propunerilor din Parlament).

Deși respinsă de Senat (în calitate de primă Cameră sesizată), proiectul aflat acum la Camera Deputaților, care este și forul decizional, a primit raport favorabil de adoptare și urmează să intre pe ordinea de zi a deputaților. Un raport favorabil de adoptare înseamnă că există șanse foarte mari ca proiectul să fie votat și în Plen.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea