Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

AJPIS Alba: ”Cei care solicită în mod necuvenit beneficii de asistență socială vor fi mai ușor depistați”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Legea se aplică retroactiv din octombrie 2013. Cei găsiți în neregulă vor fi obligați să returneze sumele încasate, cu dobânzi și penalități 

Flavius CozucPrin Legea nr. 270/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice, act normativ care a intrat în vigoare în data de 22 octombrie a anului trecut, s-a stabilit modul prin care vor fi recuperate sumele de bani plătite necuvenit. Articolul 73^1 al Legii nr. 270/2013 precizează că “recuperarea sumelor reprezentând prejudicii/plăţi nelegale din fonduri publice, stabilite de organele de control competente, se face cu perceperea de dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, calculate pentru perioada de când s-a produs prejudiciul/s-a efectuat plata şi până s-au recuperat sumele”.

Ca urmare, pentru o informare corectă și completă a celor interesați, AJPIS Alba aduce la cunoștința publică faptul că persoanele, care au încasat sume de bani cu titlu de beneficii de asistenţă socială în mod necuvenit, vor primi decizii de imputare a acestor sume de bani. Odată cu constatarea efectivă a debitului, vor fi calculate şi imputate, potrivit noilor prevederi legale, dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, după caz. De precizat faptul că aceste majorări vor fi calculate până în ziua în care debitul va fi recuperat integral.

Mai mult, există o modalitate prin care condițiile de eligibilitate ale persoanelor care solicită sume de bani cu titlu de beneficii sociale vor fi mult mai atent verificate. Prin încrucișarea bazei de date a ANPIS cu bazele de date ale ANAF, APIA, CJPS, AJOFM și alte instituții în măsură să furnizeze informații despre veniturile lunare ori proprietățile deținute de solicitanții de beneficii de asistență socială, orice persoană care va primi vreun ajutor social fără să îndeplinească toate condițiile prevăzute de lege, va fi mult mai rapid identificată.

Măsura verificării încrucișate a bazelor de date, care să ofere certitudinea că sumele de bani cu titlu de beneficii de asistență socială ajung doar acolo unde trebuie, nu este una punitivă, ci una preventivă. Prin modificarea legislației privind finanțele publice, în cazurile în care subvențiile aferente beneficiilor de asistență socială se încasează necuvenit, acestea se recuperează cu dobânzi și penalități. Riscurile pe care și le asumă persoanele care vor să primească sume de bani, fără să întrunească toate condițiile prevăzute de lege, sunt foarte mari, iar prin metoda verificării încrucișate, aceia care cred că pot să-și ”confecționeze” dosare cu documente ce nu reflectă realitatea vor fi rapid identificați. De fapt, în acest fel se protejează atât banii publici cât și interesele acelor oameni care au tot dreptul să beneficieze de ajutoarele și serviciile sociale puse la dipoziție de stat”, a declarat Flaviu Cozuc, directorul AJPIS Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea