Rămâi conectat

Actualitate

AJOFM Alba: În 2012, 14 persoane şi-au găsit un loc de muncă în străinătate prin reţeaua Eures

Alexandra Mates

Publicat

în

În anul 2012, prin intermediul consilierului EURES de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba, s-au procesat 283 de aplicaţii pentru joburi în spaţiul european. Ţara cea mai solicitată a fost Germania, iar ocupaţiile vizate au fost cele de muncitor în construcţii şi agricultură, dar şi de hotelier gastronomie. 

Potrivit directorului executiv al AJOFM Alba, Corneliu Engi,  în anul   2012, un număr de 14 persoane şi-au găsit un loc de muncă în spaţiul european: 10 persoane în Germania, 1 persoană în Marea Britanie şi 3 persoane în Spania.

Din activitatea desfăşurată a rezultat că principalele obstacole în calea mobilităţii lucrătorilor români în spaţiul european sunt necunoaşterea limbii străine de circulaţie europeană solicitată de angajator şi insuficienţa informare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă în altă ţară europeană asupra condiţiilor de muncă şi de viaţă din statul respectiv.

În acest context, serviciile de informare, consiliere şi mediere oferite de reţeaua EURES sunt foarte importante  în prevenirea fenomenului migraţiei ilegale şi, mai ales, în gestionarea migraţiei legale” a precizat directorul AJOFM.

Potrivit raportului de activitate, pe anul 2012, trimis de AJOFM Alba, în primele 3 trimestre ale acestui an, prin intermediul consilierului EURES, s-au procesat solicitările pentru locuri de muncă în spaţiul european pentru un număr de 227 de persoane, din care 81 femei, ţările cele mai solicitatate fiind Germania, Danemarca şi Italia, iar ocupaţiile vizate au fost cele de muncitor în construcţii, agricultură şi hotelier-gastronomie, sudor şi inginer.

În trimestrul 4 au fost cei mai mulţi solicitanţi, în număr de 56 de persoane, din care 38 femei, ţările cele mai solicitate fiind Germania şi Spania, iar meseriile solicitate, în principal, muncitor în agricultură şi hotelier-gastronomie.

Datorită faptului că majoritatea procedurilor de aplicare presupun, în urma demersurilor făcute de consilierul EURES local, contactul direct între angajator şi persoana în căutarea locului de muncă, sub forma unei convorbiri telefonice sau prin mijloace electronice, nu toţi solicitanţii anunţă finalitatea negocierilor, având în vedere că nu există obligativitate în acest sens. De aceea informaţiile agenţiei noastre despre numărul de persoane care au încheiat contracte de muncă în spaţiul european se bazează mai ales pe bunăvoinţa aplicanţilor sau, în cazurile în care procedurile îl presupun, pe feed-back-ul angajatorilor„,a declarat Corneliu Engi,directorul AJOFM.

Compartimentul EURES din cadrul AJOFM are ca obiectiv principal “creşterea gradului de ocupare”. Consilierul EURES, specializat în probleme de mobilitate a forţei de muncă, oferă: consiliere pentru obţinerea unui loc de muncă în condiţii sigure, facilitând întâlnirea cu angajatori recomandaţi de reţeaua EURES din statele membre UE; servicii gratuite de mediere privind încadrarea în muncă în străinătate; informaţii detaliate asupra locurilor de muncă adecvate şi despre condiţiile de viaţă şi de muncă din alte state.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea