Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Aiudeanul Sergiu Paşca – unul dintre principalii favoriţi ai premiului pentru Excelenţă Academică în Străinătate

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sergiu Paşca, unul dintre cei mai buni cercetători români plecaţi peste hotare se află printre cei 40 de finalişti ai concursului „Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate”. Acesta a fost nominalizat la categoria „Studentul Român al Anului din America de Nord”, nivelul postuniversitar,  pentru „Gala Studenţilor Români din Străinătate”, ce va avea loc în 8 ianuarie, la Palatul Parlamentului.

Sergiu Paşca are 30 de ani şi este cercetător la Universitatea Stanford din America. În ultimul an de facultate, Sergiu şi-a încercat norocul şi a aplicat pentru o poziţie postdoctorală la Universitatea Stanford din America, după care a fost chemat la interviu şi a primit o bursă (IBRO Outstanding Research Fellowship) oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat, iar în ianuarie 2009 a plecat spre California.  În 2011 a publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine un studiu despre autism, care a fost considerat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.

„Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în Nature Medicine. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD”, a declarat Sergiu Paşca.

Jurizarea celor peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi în cele opt categorii s-a desfăşurat la sfârşitul lunii decembrie. În primă etapă, laureaţii ediţiilor precedente ale Galei au făcut preselecţia candidaţilor, iar selecţia finală a fost realizată de către un juriu prestigios. Categoriile pentru care se vor acorda premii sunt: „Studentul Român al Anului din America de Nord” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul post-universitar), „Studentul Român al Anului din Europa” (1 premiu pentru nivelul universitar şi 1 premiu pentru nivelul post-universitar), „Studentul Român al Anului de pe alte Continente”, „Studentul Român Erasmus al Anului”, „Studentul Anului în România”, „Premiul Special în Arte” (categorie inaugurală). Toate candidaturile, cu excepţia celei pentru ‘”Studentul Anului în România”, intră automat în competiţia pentru Marele Premiu „Studentul Român al Anului”.

Juriul, format din personalităţi consacrate din zona academică, cea culturală şi cea publicistică, a desemnat cei 40 de finalişti ai Concursului „Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate”. Câştigătorii fiecăreia din cele 8 categorii vor fi premiaţi în cadrul Galei Studenţilor Români din Străinătate în data de 8 ianuarie, ora 18.00, la Palatul Parlamentului.

Rezultatele de excepţie obţinute de Sergiu Paşca în domeniul medicinei, precum şi  recunoaşterea  obţinută deja la Facultatea de Medicină Stanford din SUA îl recomadă aşadar, cu prisosinţă, pentru unul dintre premiile acestei gale. Îl felicităm şi noi pentru tot ce a obţinut până acum şi îi urăm mult succes în consacrarea ştiinţifică internaţională.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea