Actualitate
Agricultura – o şansă pentru a scăpa de criză
– D-le senator, agricultura rămâne nădejdea cea de pe urmă a românilor, pentru ca economia să crească şi să ieşim din recesiune. În 20 de ani nu s-a făcut nimic în agricultură, s-a distrus doar. Ce face acum Guvernul Boc?
– Degetul pe rană, nu-i aşa? Guvernul este conştient de acest paradox: deşi terenul arabil reprezintă 39,5% din suprafaţa totală a teritoriului – doar cinci state din lume au o poziţie mai confortabilă – agricultura României poate hrăni doar un sfert din populaţia ţării, în condiţiile în care ar putea produce pentru hrana a 80 milioane de persoane. Nu avem destui bani pentru investiţii dar în 2010 am importat alimente de 3,5 miliarde de euro. Cauze? Cea mai importantă este fărâmiţarea excesivă a suprafeţei agricole. Restituirea proprietăţilor a fost generoasă ca idee dar ea trebuia făcută rapid, fără imixtiuni şi trebuia completată cu un program de susţinere tehnică.
Nu a fost aşa, iar în acel moment România nu avea resurse financiare corespunzătoare.
– Gândirea politică a surclasat gândirea economică.
– Exact. Acesta a fost cel mai mare eşec al tranziţiei. Zona rurală cuprinde 87% din teritoriul ţării, 45% din populaţie şi aici fac o agricultură de subzistenţă 3,9 milioane de familii care posedă în medie 1,63 hectare de teren agricol. Băncile nu acordă credite micilor gospodării ţărăneşti şi ţăranul nu produce pentru piaţă ci pentru el şi familia lui. Iar forţa de muncă este mult îmbătrânită – circa 79% sunt persoane peste 65 ani. Nici privatizarea IAS-urilor nu a fost un succes. În plus, aproape că a dispărut puternicul sistem de irigaţii, imposibil de fructificat în condiţiile fărâmiţării proprietăţii asupra terenurilor. S-au furat masiv dale şi conducte lăsate de izbelişte iar cei care au dorit să repare câte ceva nu au prea avut ce. Aşa s-a ajuns ca România să realizeze doar 10% din potenţialul său agricol şi să importe trei sferturi din necesarul intern de alimente.
– S-a spus că agricultura este principalul beneficiar al aderării ţării la Uniunea Europeană.
– Agricultura ne-ar fi putut salva din criză. Pentru 2007 – 2013 s-au alocat României 7,5 miliarde euro în cadrul Politicii Agricole Comune. Nu am absorbit decât sub 10% din aceste fonduri. Iar dacă cele 3,5 miliarde euro nu ar fi mers la importuri ci direct în agricultură şi ar fi existat un anumit program guvernamental de susţinere, în cinci ani România ar fi ajuns a treia putere agricolă din Europa, după Franţa şi Germania.
– Să înţelegem că nu putem da şanse prea mari agriculturii?
– Sunt necesare investiţii masive pentru a învinge meteodependenţa. Marii investitori vin timid în agricultură. Preţul terenurilor a crescut de 5 ori – dar încă se menţine de 3 până la 7 ori mai scăzut faţă de media europeană – deci singura şansă este accelerarea accesării fondurilor UE. Gradul de absorbţie a crescut în 2010 de peste două ori faţă de 2009, aşadar programul destinat agriculturii a mers bine. Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală s-au făcut plăţi de 1,789 miliarde euro iar prin APIA încă 97 milioane euro. Începând cu 15 octombrie 2010, APIA a făcut plăţi în procent de 15%, adică 14,9 milioane euro din plafonul alocat României pentru anul 2011. Din păcate mai mult de jumătate din proiectele depuse de beneficiari nu au fost eligibile şi aici trebuie încă lucrat. Autorităţile au elaborat anul trecut un program de combatere a secetei. În 2009 existau 760.000 ha teren agricol irigabil, extrem de puţin faţă de 3,2 milioane ha, existente înainte de 1990. Jumătate din cele 14,7 milioane ha suprafaţă agricolă sunt afectate de secetă ceea ce scade producţia agricolă cu 30-50%. Refacerea întregului sistem de irigaţii ar costa în jur de 14 miliarde de euro. Din fericire marii fermieri au utilizat banii proprii pentru irigaţii iar în ultimul an s-au depus documentaţii pentru fonduri europene în sumă care depăşeşte cu 904 milioane euro alocarea pentru 2007-2013. Incredibil, nu? Iată o dovadă că Guvernul Boc se preocupă de revitalizarea agriculturii. Ministrul Valeriu Tabără a gândit chiar un sistem de irigaţii cu panouri solare şi a trimis specialişti în Spania şi Portugalia pentru a „fura” modelul performant al irigaţiilor din acele ţări. Ritmul de investiţii este încă lent pentru că fermierii trebuie să cofinanţeze proiectele pentru accesarea fondurilor europene iar băncile sunt reticente în acordarea creditelor.
– Pentru 2020-2025 se preconizează o criză mondială a alimentelor iar ţările cu potenţial agricol vor deveni ceea ce sunt astăzi statele petroliere – state superbogate. E pregătită România să urce această scară a bunăstării?
– Interesantă formulare. Dacă vom şti să investim în infrastructura de irigaţii, în tehnologie modernă şi zootehnie, da. România are şanse să relanseze agricultura prin culturi bio. Soluţia nu sunt plantele modificate genetic şi nici mai multe chimicale ci agricultura ecologică, recoltele mari obţinute de aceasta. România are şi 4,5 milioane hectare de păşune deci dezvoltarea fermelor de animale ar trebui să vină de la sine. O fermă cu 100 capete de bovine, cu utilităţi la nivel european, în care ar lucra 3-6 oameni, ar ajunge să coste un milion de euro. Aceeaşi fermă în care munca manuală ar fi preponderentă nu ar depăşi 100.000 euro. Revenind la producţia de cereale trebuie să spun că majoritatea tractoarelor folosite în agricultură sunt vechi de peste 20 ani şi consumă de trei ori mai mult combustibil decât unul nou. Un tractor nou costă 300.000 euro dar face treaba a 5-6 oameni şi mult mai repede. Guvernul a înţeles că trebuie să susţină refacerea fermelor de mijloc, cu terenuri între 50-500 de hectare, care au putere economică şi pot negocia credite bancare. Ce facem cu micile gospodării neproductive? Este o întrebare la care va trebui să găsim răspunsul cât mai repede.
– Aţi amintit de producţia bio.
– Doream să revin. Procesul de reformă al statului nu înseamnă că totul se desfiinţează. Fără centre de cercetare, fără sămânţă şi fertilizanţi de calitate, nu putem face performanţă în agricultură. Am ajuns să importăm fructe, legume, zahăr, ulei şi carne de vită. Trebuie să înţelegem că pe fondul crizei alimentare circa 60% dintre europeni tind să accepte produsele modificate genetic. La fel cum se întâmplă în America. Tocmai aceasta e şansa României cu produsele sale bio, mult superioare calitativ. Este adevărat, produsele modificate genetic sunt rezistente la atacurile insectelor, la infecţiile virale şi au toleranţă crescută la ierbicide. Dar nu au gustul natural, atât de apreciat de consumatori. Aici intervin Centrele de Cercetare. Se ştie că în urma sforilor trase de diferiţi dezvoltatori imobiliari, în cârdăşie cu funcţionari din administraţia publică locală şi chiar cu primari, mulţi foşti proprietari au fost împroprietăriţi cu terenuri ale statului, altele decât cele care le-au aparţinut de drept. O ţară fără cercetare e o ţară tributară. Au dispărut şi zeci de mii de ha. de livezi. Viitorul e al livezilor de înaltă densitate, în care obţii de pe un ha, nu 5-10 tone de fructe ci 40-45 tone. Este un domeniu pentru care UE alocă sume considerabile, dar aici mai importanţi sunt specialiştii deoarece se lucrează cu plante perene. Cercetarea este prioritară iar banii ar trebui să vină, pe lângă cei din valorificarea producţiei proprii, de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Agriculturii.
– Nici o agricultură nu rezistă fără subvenţii din partea statului.
– Mă aşteptam la întrebarea asta. Problema subvenţiilor este extrem de delicată. Sumele acordate României pentru subvenţionarea producătorilor agricoli se majorează în fiecare an. Pentru anul 2011 ţara noastră beneficiază de o alocaţie financiară de 907,5 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA). În plus fermierii români vor primi un sprijin pentru culturile ecologice între 153-400 euro la ha. APIA a plătit în perioada 15-18 februarie 2011 circa 145 milioane euro către 290.000 de fermieri. Totodată, în 17 şi 18 februarie s-au achitat, pentru schema de „plată unică pe suprafaţă” (SAPS), 115,5 milioane euro pentru 242.624 fermieri. Pentru acest an Ministerul Agriculturii estimează că va atrage fonduri europene de 1,5 miliarde euro. Lucrurile încep să se mişte nu-i aşa?
– Da. Se mişcă mai ales că vine şi primăvara!
A consemnat
Gheorghe CIUL
Actualitate
Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens
Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens
Băutul intens e definit în UE drept ingerarea echivalentului a cel puțin 60 de grame de etanol pur (echivalând cu aproximativ șase băuturi standard) într-o singură repriză.
România e printre fruntașe în UE, potrivit unei statistici OMS preluate de Euronews Italia.
Astfel, aproape unul din cinci europeni (19%) afirmă că a avut în 2019 episoade de băut intens cel puțin o dată pe lună.
Cea mai mai mare proporție a adulților care participă la astfel de episoade măcar o dată pe lună se regăsește în Danemarca (38%), urmată de România (35%), Luxembourg (34%), Germania (30%) și Belgia (28%).
Interesant este că țări în care o parte semnificativă a populației bea zilnic, cum sunt Spania și Italia, se află la coada clasamentului băutului intens, cu 6%, respectiv 4%.
Statistica OMS arată că dintre cele zece țări din lume în care se bea cel mai mult, nouă sunt din UE. Dar există diferențe mari de la țară la țară.
Dacă ți se pare că europenii beau mult, bănuiala ta e corectă: în Europa se bea mai mult alcool decât oriunde altundeva. În Europa persoanele de peste 15 ani beau în medie câte 9,5 litri de alcool pur anual, echivalând cu 190 litri de bere, 80 de litri de vin sau 24 de litri de tărie.
Datele provin din raportul pe 2021 privind Europa întocmit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Consumul total de alcool per capita a scăzut cu 2,5 litri (21%) în 2000-2019 în „Regiunea Europeană a OMS”, care cuprinde o zonă geografică vastă cu 53 de țări, inclusiv Rusia și foste state sovietice precum Moldova.
Țările europene cu cel mai mare consum de alcool per capita erau în 2019 Cehia (14,3 litri), Letonia (13,2), Moldova (12,9), Germania (12,8), Lituania (12,8), Irlanda (12,7), Spania (12,7), Bulgaria (12,5), Luxembourg (12,4) și România (12,3).
Actualitate
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 01 octombrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2023: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 01 octombrie 2023. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 01 octombrie și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind studii sau vechime în muncă sau alte cerinţe.
*Spitalul Municipal Aiud cu sediul în Aiud, str. Spitalului Nr 2 nr. 2, judetul Alba, organizează concurs, pentru ocuparea următorului post contractual, conform H.G. nr. 1336/08.11.2022:
1. Nivelul postului: execuţie
2. Denumirea postului: statistician medical, post vacant, pe perioadă nedeterminată.
3. Numărul de posturi: 1 post normă întreagă
Dosarele de înscriere se depun la Secretariat instituţie, tel: 0751198739, persoană de contact Bogin Georgeta, email: [email protected].
Termenul de depunere a dosarelor (minim 10 zile lucrătoare de la afişare): 05.10.2023, ora 16:00, la sediul instituţiei.
Condiţii specifice de participare la concurs:
1. Nivelul studiilor: – diplomă de studii medii de specialitate sau diplomă de studii medii
2. Vechime în specialitatea studiilor: – 6 luni vechime în activitate
Relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției și/sau la sediul instituției.
*COLEGIUL NAȚIONAL „INOCHENTIE MICU CLAIN”, BLAJ, JUDEȚUL ALBA organizează concurs de recrutare pentru ocuparea postului de secretar, 0,5 normă.
Condiţii specifice de participare la concurs:
1. Studii de specialitate**: Studii superioare absolvite cu diplomă de licență;
2. Cunoștințe de operare/programare pe calculator (necesitate și nivel): Excel, Word, Baze de date, internet etc;
3. Cunoștințe de utilizare a softurilor adecvate activității din învățământ: EDUSAL; REVISAL; SIIIR.;
4. Abilități, calități și aptitudini necesare: abilități de relaționare – comunicare cu întreg personalul;
5. Vechime: 10 ani.
Calendarul de desfăşurare a concursului, respectiv data limită şi ora până la care se pot depune dosarele de concurs:
-termenul de depunere a dosarelor (10 zile lucrătoare de la afişare): 22.09.2023 – 06.10.2023, ora 12.00, la sediul instituţiei;
-selecţia dosarelor: 10.10.2023, ora 10.00, la sediul instituţiei;
-proba scrisă în data de 16.10.2023, între orele: 10.00-11.00, la sediul instituției;
-afişarea rezultatelor de la proba scrisă: 16.10.2023, ora 11.30;
-proba practică în data de 16.10.2023, între orele: 12.00-13.00, la sediul instituției;
-afişarea rezultatelor de la proba practică: 16.10.2023, ora 13.30;
-proba interviu în data de 16.10.2023, între orele: 14.00-15.00, la sediul instituției;
-afişarea rezultatelor de la proba de interviu: 16.10.2023, ora 15.30;
-afişarea rezultatelor finale: 16.10.2023, ora 16.00.
Termenele în care se pot depune contestaţii, respectiv afişarea rezultatelor contestaţiilor:
– se pot depune contestaţii până în data de: 17.10.2023, ora 12.00, la sediul instituţiei;
– afişarea rezultatelor la soluţionarea contestaţiilor: 17.10.2023, ora 16.00, la sediul instituţiei.
*Universitatea „ 1 Decembrie 1918 ” din Alba Iulia, cu sediul în Alba Iulia, str. Gabriel Bethlen, nr.5, judeţul Alba organizează concurs în vederea ocupării pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, a postului vacant de muncitor calificat tr. I – bucătar
Condiţiile specifice care trebuie să fie îndeplinite de către candidaţi pentru participarea la concurs sunt:
– Studii medii ( minim 10 clase );
– Detinerea unui certificat de calificare în meseria de bucătar;
– Minim 5 ani vechime în meseria de bucătar ;
Concursul se va desfăşura în 3 etape succesive, astfel:
1. Selecţia dosarelor de înscriere – Vineri 06.10.2023, începând cu ora 1000, Direcția General Administrativă.
2. Organizarea şi desfăşurarea probei practice a concursului – Luni 16.10.2023, începând cu ora 1000, Direcția General Administrativă.
3. Organizarea şi desfăşurarea probei orale (interviul) a concursului – Joi 19.10.2023, începând cu ora 1000, Direcția General Administrativă.
Rezultatul final al concursului, se va comunica, cel mai târziu, Marti 24.10.2023 prin afișare la avizierul Biroului Personal Salarizare și postare pe site-ul UAB .
Informaţii suplimentare se pot obţine de la secretarul comisiei de concurs, telefon 0258806276, Direcția General Administrativă, corp D, parter – Biroul Personal Salarizare.
*MUZEUL PALATUL PRINCIPIILOR TRANSILVANIEI, ALBA IULIA, JUDEȚUL ALBA organizează concurs de recrutare pentru ocuparea posturilor șef serviciu, economist, 2 referenti de specialitate, muncitor calificat, îngrijitor clădiri.
Relații suplimentare detaliate privind atribuțiile postului, bibliografia și conținutul dosarului de concurs, vor fi puse la dispoziție, în zilele lucrătoare, pe site-ul instituției, apulum.ro: Primaria municipiului Alba Iulia,email: [email protected], numarul de telefon: 0745 043 412.
*Scoala Gimnaziala „Vasile Goldis” , cu sediul în Alba Iulia, str. Calarasilor, nr.2, judeţul Alba, organizează concurs în vederea ocupării unui post vacant de ÎNGRIJITOR/MUNCITOR
(COR 911201) pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă.
Condiţiile specifice care trebuie să fie îndeplinite de către candidaţi pentru participarea la concurs sunt:
– studii: medii(minim 10 clase)
– vechime in munca 5 ani
– abilități, calități și aptitudini necesare: lucru în echipă, spirit de organizare, corectitudine, abilități de relaționare-comunicare cu întreg personalul unității de învățământ;
– disponibilitate la program flexibil de lucru; prelungit în situații speciale;
– cunoștințe și abilități practice în domeniile mecanică, construcții, tâmplărie și electricitate
Concursul se va desfăşura în 3 etape succesive, astfel:
1. Selecţia dosarelor de înscriere – Luni 9.10.2023, începând cu ora 10:00,
2. Organizarea şi desfăşurarea probei scrise a concursului – 12.10.2023, începând cu ora 12:00.
3. Organizarea şi desfăşurarea probei practice a concursului – 17.10.2023, începând cu ora 12:00
3. Organizarea şi desfăşurarea probei orale (interviul) a concursului – 20.10.2023, începând cu ora 12:00 ,
Rezultatul final al concursului, se va comunica, cel mai târziu, 23.10.2023, prin afișare la avizierul unitatii. Informaţii suplimentare se pot obţine de la secretariatul unitatii sau la telefon 0258811737.
*LICEUL TEHNOLOGIC SILVIC CÂMPENI, JUDEȚUL ALBA organizează în perioada 02.10.2023 – 27.10.2023 concurs pentru ocuparea unui ( 1 ) post vacant de paznic, durată nedeterminată.
1. Nivelul postului: de execuție
2. Gradul /Treapta profesională: II (M)
3. Unitatea în care se află posturile: Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni
4. Durata timpului de lucru: 8 ore/zi, 40 ore/săptămână, repartizarea orelor de munca: inegal(zi/noapte)
DOSARUL DE CONCURS
• Dosarele de înscriere la concurs se pot depune în zilele de: 02.10.2023 (în intervalul orar 9:00 – 14:00), 03.10.2023 (în intervalul orar 9:00 – 14:00) și 04.10.2023 (în intervalul orar 9:00 – 14:00), la secretariatul Liceului Tehnologic Silvic, localitate Câmpeni, str. Izvoarelor, nr. 2, județul Alba, telefon 0258/77154
TIPUL PROBELOR DE CONCURS:
1. Proba scrisă:
Data şi ora desfăşurării: 23.10.2023, ora 10:00 – la sediul LICEULUI TEHNOLOGIC SILVIC CÂMPENI
2. Proba practică urmată de interviu :
Data şi ora desfăşurării: 25.10.2023, ora 10:00 – la sediul LICEULUI TEHNOLOGIC SILVIC CÂMPENI
CONDIŢII SPECIFICE DE PARTICIPARE LA CONCURS:
Pentru ocuparea funcţiei de PAZNIC, perioadă nedeterminată, trebuie îndeplinite următoarele condiții minimale de studii:
– studii minim 10 clase;
– deţinerea unui atestat privind paza obiectelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, conform Legii nr. 333/2003;
Relații suplimentare se obțin la secretariatul Liceului Tehnologic Silvic Câmpeni, str. Izvoarelor, nr. 2, județul Alba, telefon 0258771544, email: [email protected].
*CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE AL SPITALULUI MUNICIPAL SEBEȘ organizează concurs pentru ocuparea funcției contractule de manager, persoană fizică, pe durată determinată, în perioada 06.09.2023 – 23.10.2023
Condiții de participare:
a) cunosc limba română, scris şi vorbit;
b) sunt absolvenţi ai unei instituţii de învăţământ superior medical, economico-financiar sau juridic;
c) sunt absolvenţi ai unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, ori sunt absolvenţi ai unui masterat sau doctorat în management sanitar, economic ori administrativ organizat într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, potrivit legii;
d) au cel puţin 10 ani vechime în posturi prevăzute cu studii universitare de lungă durată, conform legii;
e) nu au fost condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni comise cu intenţie, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
f) sunt apte din punct de vedere medical (fizic şi neuropsihic);
g) nu au împlinit vârsta standard de pensionare, conform legii.
Calendarul concursului este următorul:
1. Afișare anunț 06.09.2023
2. Termen limită de depunere a dosarelor la secretariatul Spitalului Municipal Sebeș 09.10.2023
3. Vizitarea spitalului de către candidații interesați, însoțiți de directorul medical 10.10.2023
4. Selecția dosarelor și afișarea rezultatelor 11.10.2023
5. Termen pentru depunerea contestațiilor 12.10.2023
6. Termen pentru soluționarea contestațiilor 13.10.2023
7. Publicarea proiectelor de management depuse de candidați pe pagina de web:spitalulsebes.ro secțiunea anunțuri 13.10.2023
8. Manifestarea intenției de participare, la adresa de e-mail: [email protected] 12.10.-16.10.2023
9. Transmiterea întrebărilor referitoare la proiectul de management, cu menționarea candidatului căruia îi sunt adresate, la adresa de e-mail: [email protected] 12.10.-16.10.2023
10. Confirmarea intenției de participare de pe adresa de e-mail: [email protected] 17.10.2023
11. Susținerea proiectului de management și răspunsul la întrebările comisie 18.10.2023 ora 10.00
12. Afișarea rezultatelor 18.10.2023 ora 14.00
13. Termen pentru depunerea contestațiilor 19.10.2023 ora 14.00
14. Termen pentru soluționarea contestațiilor 20.10.2023 ora 13.00
15. Afișarea rezultatelor finale 23.10.2023 ora 12.00
Relații suplimentare se pot obține la tel. 0258731712, la sediul Spitalului Municipal Sebeș, Str Șurianu nr 41, Jud Alba sau prin e-mailul [email protected], de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 13:00.
Actualitate
Românii, cei mai nemulțumiți din întreaga lume, de infrastructura din țara lor! Ne bat țări precum India și Peru
Românii, cei mai nemulțumiți din întreaga lume, de infrastructura din țara lor! Ne bat țări precum India și Peru
Românii sunt cei mai nemulțumiți cetățeni la nivel global de infrastructura din țara lor, arată raportul „Indexul global al infrastructurii” realizat de compania de cercetare Ipsos. Sondajul a fost realizat în 31 de țări de către Ipsos în colaborare cu Asociația globală a investitorilor în infrastructură.
Nivelul mediu global de satisfacție față de infrastructură este mai ridicat la 38% decât nivelul mediu de nemulțumire care se situează 30%, dar multe persoane sunt nesigure, o treime (33%) nefiind nici mulțumite, nici nemulțumite sau răspunzând „nu știu”.
Cetățenii din Peru, Italia, Ungaria și România printre cei mai negativi, în timp ce cei din Singapore, Indonezia, Țările de Jos și India tind să fie printre cei mai pozitivi.
Există o variație considerabilă în ceea ce privește sentimentul. De exemplu, există un decalaj de 65 de puncte procentuale în ceea ce privește nivelurile generale de satisfacție față de infrastructură în cele 31 de țări. Trei sferturi sunt foarte sau destul de mulțumiți în Singapore (74%), în timp ce în România doar unul din zece (9%) este mulțumit.
Cu toate acestea, 57% dintre respondenți consideră că țara lor nu face suficiente eforturi pentru a-și satisface nevoile în materie de infrastructură.
Persoanele din Africa de Sud (78%), România (de asemenea 78%) și Brazilia (73%) sunt cel mai probabil de acord cu faptul că țara lor nu face suficiente eforturi pentru a răspunde nevoilor de infrastructură. Coreea de Sud (21%), Singapore (28%) și Japonia (31%) au cel mai scăzut nivel de acord.
Cel mai recent Index global al infrastructurii constată că există un sentiment constant că infrastructura oferă un „dividend dublu”, stimulând economia și combătând schimbările climatice.
De asemenea, publicul se simte mai confortabil decât în 2018, înainte de pandemia de Coronavirus, în ceea ce privește creșterea cheltuielilor pentru infrastructură, chiar dacă acest lucru înseamnă taxe mai mari sau mai multe împrumuturi guvernamentale. Cu toate acestea, acest lucru este în continuare preferat de o minoritate – 29% (cu șapte puncte procentuale mai mult decât în urmă cu cinci ani, de la 22%).
Există o variație considerabilă în ceea ce privește ratingurile sectoarelor individuale de infrastructură. Evaluările variază de la o medie globală pe țară de 68% pentru aeroporturi, care sunt foarte bune sau destul de bune, la un procent echivalent de 30% pentru apărarea împotriva inundațiilor:
Din nou, există variații substanțiale. De exemplu, în Marea Britanie a avut loc o creștere de 23 de puncte procentuale a ratingurilor negative privind aprovizionarea cu apă și canalizare începând cu 2019, iar în Australia o creștere de 33 de puncte a ratingurilor negative privind oferta de locuințe noi în aceeași perioadă.
La fel ca în cele cinci sondaje anterioare ale Indexului global al infrastructurii, există o concurență puternică pentru principalele priorități de investiții în infrastructură. Energia solară ocupă un loc proeminent – aleasă în medie de 42% dintr-o listă de 14 sectoare – fiind urmată în top de alimentarea cu apă/canalizare (41%), apărarea împotriva inundațiilor (tot 41%) și construcția de noi locuințe (39%). Acestea sunt aceleași patru sectoare de top ca și în 2021.
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
1 octombrie, zi de sărbătoare: Creștinii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Obiceiuri și superstiții în luna OCTOMBRIE. De ce 1 octombrie e sărbătoarea femeilor şi cum atragi norocul în dragoste
-
Actualitateacum 5 ore
Avem cu ce ne mândri: România, pe locul 2 în UE la episoadele de băut intens
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
1 octombrie 2023| Tropote în Țara Vinului ediția cu numărul XX, la Poligonul de la Micești! Muzică populară, competiții strânse și alte surprize îi așteaptă pe vizitatori
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
-
Ştirea zileiacum 10 ore
FOTO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, lângă localitatea Cristian: Mașini din Alba, implicate într-un carambol