Afacerea lemne de foc (în plină vogă) face ravagii în pădurile Albei!

    O nouă şi puternică afacere a cuprins judeţul Alba, de la un capăt la altul, de pe Valea Sebeşului până pe văile Arieşului, Ampoiului şi Ighielului, Râul Mare şi Mic adică peste tot unde există sau mai există păduri de fag, carpen, stejar, gorun şi alte specii bune pentru lemn de foc. Scumpirea gazului metan a făcut ca tot mai mulţi cetăţeni să se orienteze spre o nouă sursă de căldură mult mai ieftină şi mai ales uşor de procurat şi la preţuri negociabile căci, vorba aceea „codru-i frate cu românul”, iar românul prieten cu pădurarul care la rândul lui are grijă ca întreprinzătorii care au ales să facă negoţ cu lemnele să nu iasă în pierdere. Aşa că afacerile cu lemne de foc sunt în vogă, mai ceva decât acelea cu lemnul de construcţie. Că se taie în draci, nu ar fi poate chiar cea mai mare crimă. Grav, foarte grav este faptul că nu se mai plantează astfel că până şi silvicultorii au devenit forestieri, adică toţi cei puşi să gospodărească, să protejeze şi să înmulţească pădurile, au acum un singur obiect de activitate: tăierea pădurilor, într-un ritm care, probabil, în 10 ani ne va lăsa fără lemne chiar şi de foc! De grămezile enorme de rumeguş de pe toate văile nu se ocupă nimeni. Există prea puţine instalaţii de brichetat iar cei care îl produc nu sunt obligaţi să-l valorifice, cum ar fi normal. Aşa se face că, pe toate văile, stivele de rumeguş se înmulţesc. Oare chiar nu se poate face nimic? Poate ar fi bine ca lemnul să se vândă, ogligatoriu, împreună cu rumeguşul! (G.C.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

6 Comentarii

Doru 4 noiembrie 2011 at 7:13

Pe Valea sebesului se taie de raman dealurile goale.
De exemplu pe Valea Boti,apartinand de Primaria Sasciori, s-au chelit dealurile si tot se mai taie. Zilnic 6-8 echipa de taietori blocheaza drumul si arunca de pe deal lemne si bolovani de pun in pericol si viata celor ce trec pe acolo. Am stat odata o ora pana s-a degajat drumul. Iar alta data un lemn aruncat de pe deal ne-a lovit roata de la masina. Putea sa ne omoare. Chiar nu vede nimeni DEZASTRUL care se produce prin desfintarea padurilor?
Nu am vazut de 20 de ani, pe nimeni plantand macar un copac pe Valea Boti.

nicolae 4 noiembrie 2011 at 11:39

Padurile se taie rational,chiar pentru lemne de foc si nu rase,ca sa se poata regenera(se lasa plante mai tinere printre, care sa creasca in locul celor vechi).E clar ca asta e afacerea padurarilor ,de fapt statul a pus lupii stapini la oi.Ar trebui toti verificati de averi,ca bunurile nu le-au dobindit prin munca,iar padurile comunelor e un bun al tuturor cetatenilor lor,o sursa de bogatie pentru comuna ,pentru a se putea dezvolta.De aemenea terenurile care nu sint cultivate,pajistile care sint in locuri greu de cosit pe dealuri,trebuisec impadurile cu specii arborescente adecvate solului si climei.

cetatean din alba-iulia 4 noiembrie 2011 at 19:58

Chestor principal de politie,seful IPJ ALBA,nici nu ma gandesc sa ii mentionez numele doar pentru faptul ca e mare REVOLUTIONAR declara in presa locala acum 2-3 luni UN RAZBOI TOTAL CONTRA SAMSARILOR CARE TAIE,TRANSPORTA SI COMERCIALIZEAZA LEMNE…adica si combaterea evaziunii fiscale,pe langa alte infractiuni.ASTA E COMBATEREA FENOMENULUI,ca sa nu mai vorbim de prevenirea savarsirii acestor tipuri de infractiuni,domnule CHESTOR PRINCIPAL DE POLITIE?Ce masuri ati luat pana acum?Eu daca eram sef de politie,indiferent de structura,si mi se adresa o intrebare…pe orice cale de comunicare…fiti sigur ca raspundeam.Asta inseamna raspunderea.Dar sunt sigur ca nu veti raspunde decat …superiorilor.si va scriu cum veti raspunde…[rin daruri,ca sa inchida ochii si sa va inchipuiti in continuare ca sunteti capabil.

mircea 4 noiembrie 2011 at 20:13

Suntem o tara de manelisti carora nu le pasa de viitor, rusine romani am devenit un popor dezbinat, toti politicienii fac ce vor din noi..comentam si atat,..fosti securisti conduc si acum iar poporul nu mai are puterea de a lua atitudine datorita dezbinarii!
Daca la revolutie au fost cu totii uniti impotriva regimului,acum oamenii sunt dezbinati politic si social, deaceea poporul nu mai are putere !!! DESTEAPTA-TE romane !! ia atitudine si protesteaza, contesta ,cereti drepturile !!opreste hotia !!!

Nicu 6 noiembrie 2011 at 9:15

Sa veniti la Cugir sa vedeti ce dezastru ecologic provoaca Ocolul Silvic sub inaltul patronaj al primariei Cugir ! Zilni iasa di oras sute de camioane cu lemne super care sunt duse la tocat in Sebes ! Cum s-au pus stapani pe padurile stravechi acesti asasini care lucreaza la Ocolul Silvic Cugir??? Toti privim neputinciosi dezastrul ecologic si nu facem nimic ! Multimiliardarii de la Ocol ne sfideaza zi de zi ! Numai in Romania sifostele state sovietice se mai intampla asa ceva ! Rusine celor care au condus si conduc aceasta tara !!!

Costel 6 noiembrie 2011 at 11:21

Cat timp la Directia Silvica va fi Morarul si cat gaterele Judetului vor fi conduse de dep.PDL Olar ajutat de Primarul PDL de Albac, de padurile judetului se va alege praful.Ma gandesc ca dupa 2012 va da cineva socoteala despre acestea … dar cei ce urmeaza nu o sa-i intrebe pentru ca in judetul Alba toate se rezolva … „LEGAL” …

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...