În ședința de săptămâna trecută a Comisiei Naționale de Educație a TNL un important subiect pe care l-am atins a fost cel privind corelarea între sistemul de educație și piața muncii, iar în acest sens unele importante referiri au fost făcute la învățământul profesional care trebuie promovat mai bine și nu trebuie să ajungă un debușeu pentru elevii care nu reușesc să ajungă la liceele teoretice.
Este clar pentru toată lumea faptul că educația este un pilon de bază al dezvoltării societății, însă, din păcate guvernarea actuală ignoră această idee, cel puțin în ceea ce privește modul în care se raportează la învățământ, fapt care a dus la degradarea imaginii sociale a învățământului profesional, astfel încât pentru un elev aproape că a devenit o ruşine decizia de a urma o şcoală profesională.
Ceea ce se pierde din vedere este faptul că societatea are nevoie de specialiști în domeniu și ar trebui să se acorde un mai mare sprijin acelor instituții de învățământ care luptă pentru a relansa învățământul profesional. Elevii care urmează acest tip de învățământ au câteva avantaje importante: la finalul anilor de studiu absolvenții vor primi un certificat (recunoscut și în țară și peste hotare) și vor avea prioritate la angajare în firmele partenere școlii profesionale absolvite. De asemenea, elevii din învăţământul profesional de scurtă durată au parte și de o bursă lunară de 200 de lei din partea statului, iar în sistemul dual (cum este, de exemplu, cazul la Școala Profesională Germană Alba Iulia), companiile oferă şi ele o bursă lunară, astfel încât elevii acestor școli primesc 400 de lei în fiecare lună.
Este important de precizat faptul că Partidul Național Liberal are în programul de guvernare soluţii pentru pregătirea temeinică a tinerilor pentru integrarea pe piaţa muncii după terminarea studiilor și se fac eforturi şi pentru promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional, promovându-se, pentru viitor, diverse soluții: realizarea de clipuri publicitare difuzate la radio şi televiziuneîn mass-media; schimbarea mentalităţii părinţilor prin prezentarea nevoii de specialişti bine pregătiţi, în cadrul unor şedinţe cu părinţii, la care să participe reprezentanţi din companii locale; implicarea mai puternică a fiecărui inspectorat şcolar judeţean în promovarea şi dezvoltarea învăţământului profesional și menținerea unei legături permanente cu agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului respectiv; reorganizarea profilelor teoretice la licee şi creşterea numărului de elevi care se îndreaptă spre învățământul tehnic și profesional; reducerea duratei anului şcolar în învățământul profesional, prin reducerea informaţiilor teoretice şi plasarea accentului pe orele de practică; încheierea de parteneriate cu companii interesate să pună la dispoziție specialişti care să le predea elevilor ș.a.m.d.
În ceea ce privește județul Alba, acesta se numără de câțiva ani în rândul județelor în care se pune accent pe învățământul profesional, un exemplu de bună practică fiind, de exemplu, Şcoala Profesională Germană din Alba Iulia, deschisă în anul 2013 printr-un parteneriat între primărie, Consiliul Judeţean Alba, ISJ Alba, și companii private care își desfășoară activitatea în județ. Concurența la admitere a fost tot mai acerbă an de an, iar anul acesta instituția de învățământ a sărbătorit prima generaţie de absolvenți, care în proporție de peste 95% au fost angajaţi la companiile partenere, printre care se numără: Star Transmission, Supremia Grup, Ipec SA, Bosch Rexroth, Saturn SA. Cererea pentru locuri în învățământul profesional a crescut în ultimii doi ani, astfel încât în județul Alba, pentru anul școlar care stă să înceapă, au fost scoase la concurs circa 840 de locuri în sistemul de învățământ profesional de trei ani în următoarele localități: Alba Iulia (la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa”, Colegiul Tehnic „Apullum”, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”), Aiud (la Liceul Tehnic Aiud, Liceul Tehnologic „Alexandru Borza” Ciumbrud), Albac (la Liceul Tehnologic „Țara Moților”), Baia de Arieș (la Liceul „Dr. Lazăr Chirilă”), Blaj (la Liceul Tehnologic „Ștefan Manciulea” și Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”), Cîmpeni (la Liceul Tehnologic Silvic Cîmpeni), Cugir (la Colegiul „Ion. D Lăzărescu”), Jidvei (la Liceul Tehnologic Jidvei), Ocna Mureș (la Liceul tehnologic Ocna Mureș) și Sebeș (la Liceul Tehnologic Sebeș).
Prof. Adrian SIMION,
Vicepreședinte PNL Alba Iulia,
Președinte Comisia Națională de Educație a TNL
19 Comentarii
As vrea sa-i intreb pe aceasta cale pe stimabili jurnalisti de la Unirea de ce este promovat sistematic acest prostovan ?
Bai Havea am vazut ca pe unde apari numai de criticat esti bun si mai ales sa-i critici pe aia de la PNL. Sigur esti postac pesedist
Domnule profesor de ce tot promovati scoala profesionala germana cand ar trebui sa promovati mai mult liceul unde predati? Eu am fost la scoala profesionala la economic si miati fost profesor. Va stiam un om serios care isi face treaba la locul de munca. Acuma daca vati apucat de politica la pnl promovati scoala germana ca e ideea lui Roman? nu ii normal
Angela, daca esti mai atenta vei vedea ca exemplul referitor la Scoala Profesionala Germana este numai un exemplu. In material se face referire si la alte institutii de invatamant din judetul Alba unde elevii pot opta pentru invatamantul profesional, inclusiv se aminteste de Colegiul Economic „Dionisie Pop Martian” din Alba Iulia.
Postaca-i mata bai PeNaLule ! Du-te de-ti linge in k0r stapanul !
Simion are dreptate ar trebui sa fie un interes mai mare pentru promovarea invatamantului profesional. Este o treaba buna pe care o propune si nu ma mir pentru ca il stiu si e un profesor bun care cunoaste sistemul. Baiatul meu a fost elevul lui si nu imi pare rau ca l-am ascltat cand nea zis de scoala profesionala germana. E o scoala buna si eu sunt multumit mai ales ca dupa ce termina copilu are si servici
Ma uitam si eu peste comentarii si m-am cam minunat de ce capete pot avea unii oameni. Se pare ca pentru unii este mai important sa isi refuleze pe aici tot felul de frustrari. Chiar nu va inteleg oameni buni. In loc sa va exprimati puncte de vedere privind subiectele abordate in articolele pe care ziarul le posteaza voi va injurati intre voi, sau va luati de oamenii care apar in articole, sau tot felul de prostii de genul acesta. Eu cred ca este mai important sa te exprimi despre subiectul articolelor. Iar in ceea ce priveste acest articol si eu sunt unul dintre cei care sustine ideea de a dezvolta din nou invatamantul profesional in Romania
Da scolile profesionale au fost bune. Azi daca vrei sa gasesti un meserias bunnu prea mai ai pe unde. Copiii astia fug de scolile profesionael de mecanici, de tinichigii, de tamplari de instalatori si toate cele. Pacat pentru ca meseria e bratara de aur cum se zice. Si parintii au vina lor ca toti isi vad copii doctori si avoccati chiar daca ei nu prea se dau pe carte. Mai bine sai lase sa invete o meserie buna si sa isi fac aun rost in viata.
Astia de la PNL mai fac si cate ceva bun. Tot e bine. Ca spre deosebire de altii care nu fac nimic …
Daca asta conduce o comisie nationala de educatie indiferent in ce partid, ne-am dus dracului. Poate ii intrebati pe parintii elevilor lui si mai aflati una alta despre „apucaturile” neortodoxe ale trepadusului. Asta ne propune pnl? Un instabil cu inclinatii indoielnice? Vai de capul nostru!
Auzisem eu ceva cum ca ar mangaia cam indecent copilasii din clasele unde preda… Deci se e adevarat ?
Nu doar mangaie le si rezolva problemele hormonale! dar numai daca sunt minore!
Iar intra postacii de serviciu cand sunt articole despre PNL ca sa defaimeze. Daca si de asta saracu s-au luat ce sa mai zic de articole cu Atanasiu, Roman, Simedru, Teban sau altii de la conducerea PNL
Ce sa-i faci badie maXiMe… daca aveti numai PeNaLi in conducere !
Daca unul ca tine ajunge sa comenteze despre profesori si educatie e foarte grav. Ne ducem la vale rau daca toti ca tine si-ar da cu parerea despre educatie. Ar fi vai de noi
Buna ideie cu scolile profesionale, ca nu toata lumea vrea sa mearga la facultate, iar liceiele industriale(cu mici exceptii), au fost si sunt un dezastru! Buna ar fii si restructurarea materiilor, ca la absolvirea liceului, nimeni nu zboara pe luna! Deocamdata, elevul ii vazut ca si „o magazie” de cunostinte, si nu se doreste sa „aprinda” flacara acumulari de cunostinte logic si structurat, in comformitate, cu aptitudinile elevului! Scoala actuala din Romania, ii facuta pentru ca profesorul sa aibe o munca, si nu pentru interesele elevului!
@Ghita Nu-l cunosc pe domnul care face obiectul articolului, insa daca au ajuns unii ca Ghita, cu o astfel de ortografie, sa isi dea cu parerea despre educatie, e grav…:(
@BLASIUS
E o mare diferenta intre „pareri” si „ortografie”.
In multe cazuri (poate si-n cel de fata) valoarea parerilor e mai ridicata decat a … ortografiei. Or avem nevoie – primim chiar, (unii cu placere) – si asa ceva.
Pe Adrian Simion l-a stricat boul de Florin Roman. Nu era asa jegos mai de mult. Acum. dupa ce a stat pe langa atomicul pitic, emite pareri inteligente.
Comentariile sunt oprite