Rămâi conectat

Economie

ADR Centru | Grad de contractare de aproape 105% în Regiunea Centru în atragerea fondurilor REGIO

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Datorită activității susținute a ADR Centru pentru atragerea fondurilor REGIOGRAD DE CONTRACTARE DE APROAPE 105% ÎN REGIUNEA CENTRU

După semnarea celor mai recente contracte de finanțare, ADR Centru a atins nivelul de 104,84% în procesul de atragere a fondurilor europene alocate prin Programul Operațional Regional, REGIO 2007-2013. Astfel, prin cele 380 contracte încheiate cu beneficiarii de fonduri nerambursabile alocate spre dezvoltare în Regiunea Centru, vor fi atrase fonduri nerambursabile de 461,7 milioane euro. La acestea se adaugă alte 17 cereri de finanțare, ce solicită fonduri de 38,73 milioane euro. Pentru aceste cereri, aflate în fază precontractuală, în curând vor fi semnate contractele de finanțare. Gradul efectiv de absorbție a fondurilor contractate, până la această dată, a ajuns la 40%. ADR Centru își propune să încheie perioada de finanțare 2007-2013 cu un nivel de contractare de peste 110%, iar până în 2015, în Regiunea Centru să fie absorbite sume nerambursabile de peste 400 milioane euro!

 Pe parcursul celor aproape șase ani de activitate a programului, începând cu iulie 2007, la sediul ADR Centru din Alba Iulia s-au depus 1110 proiecte, cu o valoare totală de peste 1,67 miliarde euro, prin care se solicită aproape 1,17 miliarde euro fonduri nerambursabile, de peste 2,5 ori mai mult decât alocarea financiară de care a beneficiat Regiunea. Proiectele deja contractate au o valoare totală de circa 678 milioane euro.

Prin aceste proiecte, autorităţile publice locale și ONG-urile au solicitat finanțare pentru investiții în dezvoltare urbană, pentru modernizarea infrastructurii de transport, locală și regională, precum și pentru investiții în domenii sociale – medical, educațional, sau pentru ocrotirea persoanelor dezavantajate. De asemenea, firmele private au avut nevoie de finanțare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atât pentru dezvoltarea centrelor de afaceri, cât și pentru microîntreprinderile din zona urbană, dar și pentru reabilitarea unor situri industriale poluate. Exemple distincte sunt domeniul destinat dezvoltării urbane integrate, după un concept nou pentru România, care a avut alocate aproape 149 milioane euro, din suma totală alocată Regiunii de 440 milioane euro, în cadrul căruia șapte municipii au depus 75 de proiecte, ce solicită peste 253 milioane euro. Un alt aspect distinct a vizat îmbunătățirea sectorului turistic, prin investiții în obiective de patrimoniu, dar și în infrastructura și în serviciile specifice de turism.

   ”ADR Centru gestionează, pe baza experienței de 14 ani în domeniul fondurilor nerambursabile, peste 461 milioane euro, sume contractate în Regiunea Centru prin cele 380 de proiecte. Aceste fonduri sunt alocate din bugetul Programului Operațional Regional, care reprezintă unul din Instrumentele Structurale de care beneficiază țara noastră. Împreună cu MDRAP ne-am propus încă de la începutul anului depășirea nivelului de contractare a sumelor alocate din surse nerambursabile prin Programul Regio și acest lucru s-a întâmplat acum, la începutul acestui trimestru. Pot să vă spun că, până în luna martie, am plătit beneficiarilor peste 173 milioane euro, ceea ce înseamnă un grad de absorbție a fondurilor de aproape 40% în Regiune. Avem și 161 de proiecte finalizate, răspândite în întreaga regiune și în acest an numărul acestora va crește semnificativ. Este posibil ca gradul de contractare să treacă de 110%, deoarece există și proiecte în precontractare și în faze finale de evaluare, dar aspectul cel mai important acum este de a-i sprijini pe beneficiari să-și deruleze eficient proiectele. Regiunea Centru are nevoie de aceste resurse și beneficiarii de fonduri au nevoie de expertiza și sprijinul nostru. Împreună dăm valoare proiectelor și fondurilor atrase în regiune, care se ridică în jurul valorii de un miliard de euro, prin investițiile conexe proiectelor REGIO. Acum urmează evaluarea impactului acestor finanțări și pregătirea pentru viitoarea perioadă de finanțare, astfel încât să răspundem cât mai bine nevoilor cetățenilor, pentru îmbunătățirea condițiilor lor de viață”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

 Informații de background

 Proiectele contractate vor sprijini municipiile Brașov, Tîrgu Mureș și Sibiu pentru a se dezvolta în calitate de poli de creștere și dezvoltare urbană, iar municipiile Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Toplița vor deveni centre urbane tot mai competitive, dezvoltate economico-social. Pentru atingerea acestor obiective autoritățile publice locale au la dispoziție sume nerambursabile de 151,6 milioane euro, pentru investiții în infrastructură, modernizări de centre sociale și obiective turistice. Peste 263 km de drumuri județene, străzi urbane și șosele de centură se reabilitează cu un buget de 115 milioane euro fonduri nerambursabile, până în 2015. Spitalul Județean Covasna și alte 5 ambulatorii din regiune, ce au la dispoziție un buget de peste 21 milioane euro fonduri nerambursabile, se vor moderniza și dota cu ehipamente performante de ultimă generație, care să sprijine cadrele medicale în activitatea de diagnosticare și tratament. Un număr de 26 de școli, precum și 22 centre sociale pentru vârstnici, persoane cu deficiențe și copii vor fi dotate, extinse și reabilitate, prin investiții nerambursabile de peste 40 milioane euro. Pentru a asigura cetățenii că, în caz de necesitate, există echipamente și profesioniști pregătiți să intervină, cele șase consilii județene din regiune au la dispoziție un buget de 11,6 milioane euro, pentru crearea unui centru de comandă modern, precum și pentru dotarea cu autospeciale a 40 de unități de intervenție în situații de urgență, din 21 de orașe.

Pe lângă proiectele de investiții publice, mediul privat din Regiunea Centru a contractat un buget de circa 55 milioane euro pentru crearea a cinci centre de afaceri și susținerea a 227 microîntreprinderi pentru dezvoltarea afacerilor și crearea a mai mult de 1600 de noi locuri de muncă. Regiunea Centru este printre puţinele regiuni din România unde autorităţile sunt dispuse să investească şi să reabiliteze foste situri industriale rămase abandonate. Cu un buget de 7,5 milioane euro fonduri nerambursabile, în acest an se vor finanţa patru proiecte ce urmăresc curăţarea şi reabilitarea a patru situri industriale poluate din oraşele Tîrgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Domeniul turismului alocă un buget de peste 24 milioane euro fonduri nerambursabile pentru administrația publică în reabilitarea a 3 cetăţi obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea și Tîrgu Mureș, precum şi pentru sectorul neguvernamental, la restaurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse în circuitul turistic. Tot prin acest domeniu se va restaura şi unul dintre simbolurile oraşului Sibiu, Biserica Evanghelică, una dintre cele mai frumoase clădiri gotice din Transilvania. Cu un buget de aproape 35 milioane euro fonduri nerambursabile, gestionat de ADR Centru, se vor moderniza 8 unităţi de cazare, se vor dezvolta 3 structuri de agrement, 3 puncte Salvamont vor fi construite iar altul va fi reabilitat, toate patru urmând a fi complet echipate. În plus, din aceste resurse se vor amenaja și patru parcuri tematice sau de agrement, dar se va construi și o pârtie de schi şi se vor crea peste 200 locuri de muncă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Coduri de reduceri pentru haine fitness – economisește fără a compromite stilul (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Să îmbrățișăm un stil de viață activ nu înseamnă doar să ne menținem corpul în formă, ci și să ne îngrijim sănătatea mintală și fizică în moduri care ne încântă. Știu că și pe tine te preocupă să găsești echipamentele potrivite pentru activitățile sportive, dar te asigur că poți face acest lucru fără să-ți golești […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea