Rămâi conectat

Economie

ADR Centru a semnat primele contracte de finanţare pentru dezvoltarea competitivităţii economice a firmelor din Regiunea Centru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) a demarat procesul de contractare a proiectelor finanţate în cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient.

La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate patru contracte prin care circa 8,26 milioane lei vor fi investite pentru dezvoltarea a patru firme din judeţele Alba, Covasna şi Mureş. Fonduri nerambursabile în valoare de peste 4,2 milioane lei sunt alocate prin aceste prime contracte semnate la sediul ADR Centru din Alba Iulia, în dată de 4 septembrie 2013, pe cel de-al patrulea apel de proiecte în cadrul Operaţiunii 1.1.1. Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv, prin investiţii tangibile şi intangibile pentru IMM. Aceste fonduri, care vor fi completate de co-finantarea fiecărui beneficiar, vizează facilitarea accesului la credite şi finanţare, precum şi la inovare în întreprinderi din Câmpeni – Alba, Sfântu Gheorghe şi Târgu Mureş.

POS CCE reprezintă principalul instrument de realizare a celei de-a două priorităţi tematice a Cadrului Strategic Naţional de Referinţă, mai exact, creşterea pe termen lung a competitivităţii economice din România, prioritate stabilită şi în Planul Naţional de Dezvoltare. În cadrul programului, Axa Prioritară 1 beneficiază de cea mai substanţială alocare bugetară, adică 36,36% din totalul bugetului Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), alocat pentru POS CCE.

În sectorul IMM regăsim aproximativ 54% din totalul forţei de muncă din România. Cu toate acestea, productivitatea este scăzută, din cauza echipamentelor de producţie depăşite şi a lipsei investiţiilor în tehnologii moderne. Principalele domenii de intervenţie din cadrul Axei Prioritare 1 a POS CCE, respectiv sprijinirea dezvoltării IMM, îmbunătăţirea accesului la finanţare sau încurajarea serviciilor suport pentru afaceri, sunt priorităţi stabilite de agenda Uniunii Europene.

Firmele care au semnat astăzi contractele de finanţare a proiectelor de investiţii în echipamente şi tehnologie  îşi vor achiziţiona echipamente pentru prelucrarea lemnului şi realizarea de mobilier, pentru dotarea tipografiilor cu maşini de fabricat cutii rigide, precum şi pentru pliat şi lipit cutii, dar şi pentru construcţia de hale şi dotarea acestora cu echipamente specifice pentru prelucrări mecanice. Cele patru proiecte contractate azi au valoarea totală cumulata de 8.258.780,27 lei, din care valoarea totală eligibila cumulata este de 6.527.051,63, iar sprijinul nerambursabil solicitat este de 4.753.377,35 lei.

În ultimii ani am văzut cum accesul firmelor româneşti la capital rămâne limitat. Din acest punct de vedere, sectorul IMM este cel mai afectat, din cauza orientării relativ slabe către activităţi productive, a tehnologiei şi infrastructurii deficitare, a gradului scăzut de adaptabilitate la nevoile pieţei prin inovare. Dezvoltarea IMM prin achiziţia de noi echipamente şi tehnologii, prin diversificarea gamei de produse şi creşterea calităţii acestora stimulează competitivitatea firmelor, creşte nivelul protecţiei consumatorului şi a mediului, accelerând procesul de convergenţă şi intensificarea schimburilor comerciale pe pieţe. Axa Prioritară 1 a POS CCE, în cadrul cărei ADR Centru îşi consolidează rolul de Organism Intermediar la nivel regional, concentrează eforturile de sprijinire a sectorului productiv al întreprinderilor mici şi mijlocii. Ne implicăm activ în revigorarea mediului de afaceri şi generarea întreprinderi inovative, care să creeze locuri de muncă în beneficiul cetăţenilor. De aceea, aceste prime contracte semnate vor fi urmate foarte curând de altele, care vor duce la dezvoltarea economică a Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru, în cadrul evenimentului de semnare a primelor contracte pe programul destinat dezvoltării competitivităţii economice.

La nivelul Regiunii Centru mai sunt încă 309 cereri de finanţare în cadrul apelului de proiecte menţionat (Operaţiunea 1.1.1 A2 – Sprijin financiar în valoare de până la 1.065.000 lei acordat pentru investiţii pentru IMM), care sunt repartizate celorlalte ADR-uri din ţară, pentru procesul de evaluare,. În urma finalizării verificării conformităţii administrative şi eligibilităţii, precum şi a evaluării tehnice şi financiare a proiectelor care au obţinut minim 60 de puncte, urmează semnarea contractelor de finanţare şi apoi derularea investiţiilor prevăzute.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

România umilită de Bulgaria. Inflația la vecini a ajuns la 3% în timp ce țara noastră conduce topul exploziei în UE

Unirea Ziarul

Publicat

în

România umilită de Bulgaria. Inflația la vecini a ajuns la 3% în timp ce țara noastră conduce topul exploziei în UE Rata anuală a inflaţiei în Bulgaria a încetinit în martie la 3%, de la 3,3% în luna precedentă, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2021, arată datele publicate luni de Institutul Naţional […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea