O adolescentă de 15 ani, din Alba Iulia, cu o tumoră care a ajuns la dimensiuni uriaşe, a fost operată cu succes de o echipă de chirurgi la Spitalul din Satu Mare. Aflată în “şoc dureros”, tânăra a fost refuzată inițial de clinici din Europa, mai ales pentru că exista riscul paraliziei.
Povestea empționantă a salvării Alexandrei Sulincean. Colegii adolescentei și Consiliul Judeţean au suportat parțial costurile operaţiei
Potrivit unui comunicat de presă, “Sulincean Alexandra care s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriaşe. Tumora ocupa practic abdomenul (retroperitoneul), bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.
Boala a devenit simptomatică în urmă cu 2 ani când în urma unei căzături a fost depistată o tumoră pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte. Investigaţiile efectuate au relevat faptul că de fapt malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului (numită retroperitoneu) şi pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiţei au devenit insuportabile, au apărut semne de pareză (mers dificil). Acum câteva săptămâni fetiţa a fost transportată în comă la secţia de reanimare din Timişoara, coma care s-a adeverit a fi un soc dureros din cauza compresiei medulare.
În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru hemodinamic din Bucureşti (la cel din urmă s-a încercat un tratament prin cateterism însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile a fost solicitat Dr. Galajda Zoltan care a văzut pacienta la Spitalul de la Chişineu-Cris aparţinând Societăţii Terapeutica. Din cauza riscului hemoragic crescut (şi bine înţeles al durerilor fetiţei) a cerut imediat investigarea ei.
Bolnava a fost imediat acceptata de Centrul de Diagnostic Neuromed din Timişoara. Datorită examinării impecabile efectuate aici, printr-un cateterism suplimentar efectuat de echipa din Debrecen condusă de Dr. Toth Judith, s-au putut identifica cu precizie acele vase care alimentau tumora. Din cauza riscului operator crescut, Directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii, în ciuda faptului că Directorul Societăţii Terapeutica a acceptat să sponsorizeze intervenţia până la o suma de 20.000 (douăzeci de mii) de euro. Trebuie să amintim deosebita solidaritate a copiilor şi a părinţilor de la şcoala unde învăţa Alexandra care au adunat aproape 4000 (patru mii) de euro pentru ca Alexandra să poată fi investigată şi operată.
În aceste condiţii Dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculara din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie Dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) şi Dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară (au participat fără nici o renumerare, plătindu-şi şi biletele de avion). Nu trebuie uitat nici medicul anestezist de chirurgie cardiacă de la Satu Mare, dr. Traianela Ionescu şi asistentele secţiei.
Operaţia a fost efectuată pe data de 29 aprilie şi a durat aproximativ 5 ore. Emoţiile echipei au fost mari la trezirea pacientei întrucât operaţia s-ar fi putut solda cu leziuni medulare ireversibile şi implicit paralizie. În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, şi-a redobândit mersul, nu are dureri, i-a dispărut tumora pulsatilă (pe cale de a se rupe) de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicala Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare.”
4 Comentarii
Operatia a fost efectuata in 29 mai?
Azi e 6 mai.
Copy paste gresit.
In toata presa nationala si locala scrie ca fetita e din Lipova, judeţul Arad, numai aici scrie ca e din Alba Iulia.
adevarul.ro/locale/satu-mare/foto-video-premiera-chirurgicala-romania-caz-tumora-vasculara-risc-operator-ridicat-operat-satu-mare-1_5368d2500d133766a8680719/index.html
Adevarul scrie ca e din Alba.
Dar nu asta conteaza Important e ca mai sunt oameni in tara asta, iar fetita a reusit operatia cu medici din Romania
Ai dreptate, asta conteaza, de aceea am cautat amanunte pe net si in presa locala din zona scrie ca e din Lipova. Dar important e ca fetitei i-a reusit operatia si mai avem medici buni, nu au plecat toti din tara.
Comentariile sunt oprite