Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Adolescentă din Alba Iulia, salvată de chirurgi. Refuzată de clinici din Europa, operată cu succes în țară

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O adolescentă de 15 ani, din Alba Iulia,  cu o tumoră care a ajuns la dimensiuni uriaşe, a fost operată cu succes de o echipă de chirurgi la Spitalul din Satu Mare. Aflată în “şoc dureros”, tânăra a fost refuzată inițial de clinici din Europa, mai ales pentru că exista riscul paraliziei.

Povestea empționantă a salvării Alexandrei Sulincean. Colegii adolescentei și Consiliul Judeţean au suportat parțial costurile operaţiei

Potrivit unui comunicat de presă, “Sulincean Alexandra care s-a născut cu o malformaţie congenitală vasculară, un hemangiom care a ajuns la dimensiuni uriaşe. Tumora ocupa practic abdomenul (retroperitoneul), bazinul şi a pătruns şi în coloana vertebrală prin vasele care irigă măduva spinării.

Boala a devenit simptomatică în urmă cu 2 ani când în urma unei căzături a fost depistată o tumoră pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte. Investigaţiile efectuate au relevat faptul că de fapt malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului (numită retroperitoneu) şi pătrunde în canalul vertebral comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, din cauza atingerii medulare, durerile fetiţei au devenit insuportabile, au apărut semne de pareză (mers dificil). Acum câteva săptămâni fetiţa a fost transportată în comă la secţia de reanimare din Timişoara, coma care s-a adeverit a fi un soc dureros din cauza compresiei medulare.

În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru hemodinamic din Bucureşti (la cel din urmă s-a încercat un tratament prin cateterism însă fără rezultat. Din cauza durerilor insuportabile a fost solicitat Dr. Galajda Zoltan care a văzut pacienta la Spitalul de la Chişineu-Cris aparţinând Societăţii Terapeutica. Din cauza riscului hemoragic crescut (şi bine înţeles al durerilor fetiţei) a cerut imediat investigarea ei.

Bolnava a fost imediat acceptata de Centrul de Diagnostic Neuromed din Timişoara. Datorită examinării impecabile efectuate aici, printr-un cateterism suplimentar efectuat de echipa din Debrecen condusă de Dr. Toth Judith, s-au putut identifica cu precizie acele vase care alimentau tumora. Din cauza riscului operator crescut, Directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii, în ciuda faptului că Directorul Societăţii Terapeutica a acceptat să sponsorizeze intervenţia până la o suma de 20.000 (douăzeci de mii) de euro. Trebuie să amintim deosebita solidaritate a copiilor şi a părinţilor de la şcoala unde învăţa Alexandra care au adunat aproape 4000 (patru mii) de euro pentru ca Alexandra să poată fi investigată şi operată.

În aceste condiţii Dr. Galajda a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculara din Satu Mare. S-au oferit voluntari pentru a face parte din echipa operatorie Dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC Iliescu Fundeni (chirurg cardiovascular) şi Dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară (au participat fără nici o renumerare, plătindu-şi şi biletele de avion). Nu trebuie uitat nici medicul anestezist de chirurgie cardiacă de la Satu Mare, dr. Traianela Ionescu şi asistentele secţiei.

Operaţia a fost efectuată pe data de 29 aprilie şi a durat aproximativ 5 ore. Emoţiile echipei au fost mari la trezirea pacientei întrucât operaţia s-ar fi putut solda cu leziuni medulare ireversibile şi implicit paralizie. În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, şi-a redobândit mersul, nu are dureri, i-a dispărut tumora pulsatilă (pe cale de a se rupe) de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicala Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea