Rămâi conectat

Actualitate

Admitere liceu 2023: Când se dau PROBELE eliminatorii pentru elevii care vor în clase cu regim bilingv. CALENDAR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Admitere liceu 2023: Când se dau PROBELE eliminatorii pentru elevii care vor în clase cu regim bilingv. CALENDAR

Elevii de clasa a VIII-a care vor să susțină proba de verificarea a cunoștințelor de limbă modernă, pentru admiterea în clasa a IX-a, într-o clasă cu regim bilingv, se pot înscrie în zilele de 15 și 16 mai, potrivit calendarului oficial.

Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă se desfășoară în perioada 17-19 mai, conform sursei citate anterior.

În metodologia de desfășurare și organizare pentru aceste probe se arată că „unitățile de învățământ preuniversitar în care funcționează clase sau grupe cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv vor organiza, pentru admiterea în clasa a IX-a la aceste clase, o probă de verificare a cunoștințelor la limba modernă (nivel lingvistic A2)”. Proba se organizează în centre stabilite de comisia de admitere județeană/ a municipiului Bucuresti

De menționat este că nu se organizează pentru clasele sau grupele cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv pentru începători, după cum apare în document.

Despre subiectele pentru proba de verificare

Art. 2 – (1) Subiectele pentru proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă se alcătuiesc, în conformitate cu programele școlare în vigoare, pentru nivelul A2 din Cadrul european comun de referință pentru limbi.

(2) Subiectele pentru proba de verificare a competențelor de limbă modernă sunt unice la nivelul județului/municipiului București. Acestea se elaborează de către comisia județeană/a municipiului București de elaborare a subiectelor, formată din profesori de specialitate (care nu au rude/afini până la gradul II inclusiv în concurs) și sunt aprobate de inspectorul școlar pentru limbi moderne sau de către un profesor metodist, desemnat de inspectorul școlar pentru limbi moderne (în cazul în care inspectorul nu are specializarea în limba modernă pentru care se elaborează subiectele).”

Examenul de verificare a cunoștințelor de limbă modernă constă în două probe:

  1. a)Proba scrisă, pentru care se acordă un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu;
  2. b)Proba orală, pentru care se acordă un punctaj de maximum 30 de puncte.

Ce vor avea de rezolvat elevii la proba scrisă

Potrivit sursei de mai sus, subiectele pentru proba scrisă vor cuprinde itemi obiectivi pentru verificarea competențelor de înțelegere de texte și a funcțiilor comunicative/actelor de limbaj corespunzătoare nivelului A2, cum ar fi întrebări cu răspunsuri multiple, întrebări cu răspuns scurt, întrebări de tip adevărat/fals cu justificare, exerciții de realizare a unor corespondențe, text lacunar. Timpul afectat probei scrise este de 60 minute.

Pentru proba scrisă se pot depune contestații, la centrul la care s-a desfășurat proba, în perioada prevăzută de metodologia de organizare și desfășurare a admiterii în învățământul liceal de stat. Vezi mai jos calendarul.

Nu se depun contestații la proba orală

Proba orală va cuprinde itemi pentru verificarea competențelor de discurs oral și de participare la conversație de nivel A2.

Art. 5 – (2) La proba orală nu se admit contestații.

Cum se calculează nota finală

Profesorii examinatori acordă puncte candidatului la fiecare din cele două probe. Media aritmetică a punctajelor acordate de cei doi evaluatori, la fiecare probă, reprezintă punctajul final al candidatului la proba respectivă.

Punctajele finale obținute la cele două probe (scrisă și orală) se adună, iar rezultatul se împarte la 10, obținându-se astfel nota finală a candidatului.

Elevul care a obținut minimum nota 6 (șase) la proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă este considerat admis.

Când se organizează o probă de departajare

Art. 7 – „La liceele unde se organizează clase sau grupe cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv, în cazul în care numărul elevilor care optează pentru aceste clase sau grupe este mai mare decât numărul de locuri prevăzut, se organizează o probă de departajare.

Pentru organizarea și desfășurarea probei de departajare se constituie o comisie la nivelul unități de învățământ formată din profesori de specialitate (care nu au rude/afini până la gradul II inclusiv în concurs), comisie care elaborează subiectele.

Art. 9. „Candidații care au susținut și au promovat proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv vor putea opta pentru recunoașterea notei obținute, în liceul la care au fost repartizați computerizat, pentru clasele cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv, fără a mai susține proba prevăzută la art. 7, dacă au fost admiși la profilul la care se organizează grupa sau clasa cu predare a unei limbi moderne în regim intensiv.”

Calendarul probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă 

10 – 12 mai 2023: Eliberarea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere pentru elevii sau absolvenții care doresc să participe la probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă;

15 – 16 mai 2023: Înscrierea candidaților pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă;

NOTĂDocumentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulație internațională pot fi depuse la unitatea de învățământ de proveniență până la data de 22 mai 2023.

17 – 19 mai 2023: Desfășurarea probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă;

22 mai 2023: Comunicarea rezultatelor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă;

Depunerea contestațiilor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor);

26 mai 2023: Comunicarea rezultatelor finale, după contestații, la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă;

Transmiterea către comisia de admitere județeană/a municipiului București a listelor cu rezultatele finale la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată;

29 – 30 mai 2023: Ridicarea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere de la unitățile la care candidații au susținut probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă;

9 iunie 2023: Depunerea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere ale candidaților care au participat la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, la unitățile de învățământ de proveniență;

15 iunie 2023: Transmiterea de către comisiile de admitere județene/a municipiului București, în format electronic, către Centrul național de admitere a listei candidaților care au promovat probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și a rezultatelor acestora la probe, prin introducerea și confirmarea finalizării introducerii acestora în aplicația informatică centralizată;


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Repartizarea mandatelor la alegerile parlamentare 2024. Situație controversată la Senat: POT ar trebui să ia 2 mandate în județe în care nu are candidați, iar legea nu prevede nimic în acest sens

Bera Larisa

Publicat

în

Repartizarea mandatelor la alegerile parlamentare 2024. Situație controversată la Senat: POT ar trebui să ia 2 mandate în județe în care nu are candidați, iar legea nu prevede nimic în acest sens Economistul Claudiu Năsui, a expus o situație controversată la repartizarea mandatelor la alegerile parlamentare din acest an. Potrivit acestuia, Partidul Oamenilor Tineri (POT) […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea