Activități la o școală dintr-o comună din Alba, de Ziua Națională: Elevii au realizat medalioane și brățări tricolore

Paul Voicu - Primar 2020

În anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

În cei 100 de ani care au trecut peste România, poporul a trăit multe. Bucuria Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, o scurtă perioadă de înflorire economică, socială și politică, urmată de groaza celui de-al doilea război mondial și mai apoi de teroarea unui regim totalitar, regim care l-a făcut să viseze la libertate. Libertatea a fost obținută din nou prin jertfă, prin sânge. Pentru ca noi astăzi să putem fi liberi, să ne bucurăm ca trăim într-o țară democratică, foarte mulți oameni și-au jertfit viața pentru ROMÂNIA. “Noi, cei de azi, și mai ales dascălii, avem datoria de a transmite copiilor acestei țări respectul pentru jertfa lor, pentru darul lor. Am primit în dar o țară liberă. Dar acest dar ne obligă. Ne obligă să-i educăm pe urmașii noștri în spiritul respectului de neam, de țară, al respectului pentru valorile inegalabile pe care România le-a dat întregii lumi.”, a declarat purtatorul de cuvânt al Școlii Gimnaziale Ciugud.

ELIT

Plecând de la aceste gânduri s-a născut idea proiectului “100 de ani de la Marea Unire”, proiect inițiat de Școala Gimnazială Ciugud în parteneriat cu Școala Gimnazială Berghin, Școala Gimnazială Ioan de Hunedoara Sântimbru, Liceul Tehnologic Dorin Pavel Alba Iulia și Liceul Teoretic Teiuș.

Proiectul a demarat în luna octombrie și a cuprins mai multe activități și ateliere. Au fost organizate câteva concursuri: concurs de creații plastice cu tema Țara mea la ceas aniversar, de realizare de eseuri/poezii cu tema: Gânduri pentru țara mea…, concurs de prezentări Power Point cu tema: Personalități românești care au marcat istoria centenarului. De asemenea, elevii claselor V-VIII ai Școlii Gimnaziale Ciugud au participat la ateliere de realizare de medalioane și brățări tricolore Ultimele activități au avut loc luni, 26 noiembrie când s-a desfășurat concursul de istorie între echipele reprezentative ale fiecărei școli din proiect. Echipele au răspuns la 40 de întrebări în aplicația Kahoot, după care au prezentat câte o personalitate marcantă a Marii Uniri.

Mihail David - 2020

Miercuri, 28 noiembrie, la Caminul Cultural din Hăpria, cu spijinul deosebit al Primăriei Comunei Ciugud a avut loc un spectacol în care au fost premiați elevii participanți la concursurile din cadrul proiectului și fiecare școală participantă la proiect a prezentat unul sau două momente artistice dedicate împlinirii a de 100 de ani de la Marea Unire.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Organizatorii speră ca prin acest proiect elevii, părinții și întreaga comunitate locală să-și amintească peste ani că au trăit în anul centenarului și că au învățat să-și respecte istoria și pe cei care au scris-o cu sângele lor pe altarul României.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...