Rămâi conectat

Economie

ACŢIUNEA „FOŞTI PROPRIETARI”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În acest început bezmetic de an se întrezăreşte până la urmă un prilej de bucurie pentru cei peste 60.000 de foşti proprietari, care au primit acţiuni la Fondul Proprietatea. Începând cu 25 martie, după ani de promisiuni neonorate, Fondul se va tranzacţiona la Bursa de Valori Bucureşti iar titlurile pe hârtie vor putea fi transformate în bani. În ultimii cinci ani circa 5000 de persoane au primit acţiuni la valoarea fixă de 1 leu dar, pentru că listarea acestora la Bursă tindea să devină un soi de „fata morgana”, foarte multe persoane au căzut în plasa speculatorilor şi a şarlatanilor de tot felul şi şi-au vândut pachetul de acţiuni sau o parte din el la preţuri cuprinse între 10-40% din valoarea nominală. Cele mai multe tranzacţii s-au derulat anul trecut, legal, prin Depozitarul Central, care s-a îmbogăţit din comisioanele reţinute. În prezent aceste tranzacţii prin DC sunt suspendate definitiv. Pe de altă parte numai în 2010 Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a acordat 3 miliarde de acţiuni la Fondul Proprietatea unui număr de circa 1500 persoane. În prezent statul mai controlează doar 38,8% (5,4 miliarde acţiuni) din capitalul fondului în valoare de 3,5 miliarde euro.
ANRP a suspendat, începând cu 11 ianuarie până pe 2 mai 2011, conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni ale Fondului Proprietatea. Conversia va fi reluată, potrivit legii, după 60 de şedinţe de tranzacţionare, când despăgubirile se vor acorda la preţul mediu de pe Bursă şi nu la valoarea nominală de un leu, ca până acum. În funcţie de evoluţia cotaţiei acţiunii FP, foştii proprietari vor primi acţiuni a căror valoare s-ar putea situa sub, sau peste valoarea nominală de un leu. Altfel spus, dacă preţul acţiunii va fi sub un leu, conversia despăgubirilor va fi în avantajul noilor acţionari, care vor primi mai multe acţiuni ca cei vechi, iar dacă preţul va fi peste un leu, vor primi mai puţine acţiuni decât aceştia. Începând cu 25 ianuarie valoarea acţiunii FP va fi stabilită de piaţă, deci de Bursă, şi nu prin înţelegeri individuale ca până acum. Iar tranzacţiile NU VOR PUTEA FI FĂCUTE DECÂT PRIN SOCIETĂŢILE DE BROKERAJ, conform legilor pieţei de capital.
Analiştii apreciază că în maximum doi ani statul va epuiza Fondul Proprietatea, cele 5,4 miliarde acţiuni rămase ajungând probabil pentru încă 5000 de persoane. Ce se va întâmpla cu restul de 50.000 foşti proprietari, nimeni nu ştie. Statul nu are bani să majoreze capitalul fondului, deci fie va plafona despăgubirile fie le va eşalona pe perioade lungi. Foştii proprietari care mă sună întreabă insistent ce cred despre evoluţia cotaţiei în perioada următoare. Nimeni nu poate da un răspuns sigur. Consorţiul de brokeri format din Raiffaisen Capital&Investment, ING şi BRD a pregătit pentru cea mai mare listare din istoria României, un periplu de întâlniri în principalele centre financiare ale Europei (Paris, Londra, Viena, Zurich) cu executivii celor mai mari fonduri de investiţii, care au disponibili munţi de cash. Activele Fondului Proprietatea sunt extrem de valoroase (acţiuni la marile companii energetice, de pildă) iar investitorii străini ştiu acest lucru. O confirmă şi interesul enorm arătat întâlnirilor programate de consorţiul amintit, a cărui agendă de lucru e blocată de solicitări. Pe moment acţiunea e cotată la 50% din valoarea nominală deci şansa ca ea să urce rapid este sustenabilă. Trebuie ţinut seama totuşi că mulţi investitori, care au cumpărat acţiunile la preţuri derizorii vor vrea să-şi marcheze profitul şi acest fapt va contrabalansa cererea de cumpărare. O situaţie mai clară se va vedea după prima săptămână de tranzacţionare.
Foştii proprietari, care vor dori informaţii în plus sau vor dori să-şi valorifice acţiunile deţinute sau o parte din ele, pot suna la telefoanele 0258.818108 sau 0744.642522, între orele 10 – 16.
Mihai BABIŢCHI


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Economie

Anunț de presă privind începerea proiectului Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț de presă

MONTANA-POPA S.R.L. anunta lansarea proiectului cu titlul ” Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru MONTANA-POPA S.R.L.” proiect  nr. RUE M2-AGRI-2635 înscris în cadrul Măsurii ”Granturi pentru capital de lucru acordate entităților din domeniul agroalimentar”, instituite prin OUG nr 61/2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Anteprenoriatului si Turismului (MAT) si Agentia pentru IMM, Atragerea de Investitii si Promovarea Exportului ( AIMMAIPE), respectiv 21.06.2022.

Obiectivul proiectului îl reprezintă sprijinirea societatii MONTANA-POPA S.R.L. prin ajutor de stat acordat sub forma de grant pentru capital de lucru din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru beneficiarii din domeniul agroalimentar prevăzuți de O.U.G nr. 61 din 06 mai 2022 a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

-menținerea activității pe o perioada de minim 6 luni,

-menținerea/suplimentarea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 682,810.20 lei (valoarea totala) din care : 593,748 lei grant si 89,062.20 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

[Date de Contact]

Persoană de contact:

Popa Ioan

[email protected], 0258 711 511


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

ANUNȚ LANSARE PROIECT – „cerere finanțare” proiect nr. RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, beneficiar DULCERIA SRL

Andreea Ștefan

Publicat

în

Anunț lansare proiect

Elit - Gustul Desăvârșit

DULCERIA SRL anunta lansarea proiectul cu titlul „cerere finanțare” proiect nr RUE M2-AGRI-3000 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru-Agrifood”, instituită prin OUG nr 61/06 mai 2022.

Proiectul se derulează pe o perioada de maxim 12 luni, începând cu data semnării contractului de finanțare cu AIMMAIPE TG.MUREȘ, respectiv 20.06.2022.
Obiectivul   proiectului   îl   reprezintă   sprijinirea   beneficiarilor   din   domeniul agroalimentar a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.

Proiectul are printre principalele rezultate, următoarele:

– menținerea activității pe o perioada de minimum 6 luni

-menținerea numărului locurilor de munca față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor

Valoarea proiectului este de 42,422.24 (valoarea totala) din care: 36,888.9000 lei grant si 5,533.3400 lei cofinanțare.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor  sale  sociale  și  asupra  pregătirii  unei  redresări  verzi,  digitale  și  reziliente  a economiei, Prioritatea de investiții 4d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și  de a se angaja în procesele de inovare Obiectiv Specific OS 4.1. – Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19, Acțiunea 4.1.2 Sprijin pentru capital de lucru.

DULCERIA SRL, CUI 37450730, Adresă sediu social: str.Barbu Lautaru, nr.18, oraș Teiuș, jud. Alba

Persoană de contact:

Nume, prenume: MODOL MARIANA-ELENA

Email [email protected], telefon 0766262011


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Economie

Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Nicolaie Ciucă, mulțumit de măsurile guvernamentale luate: Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin il bucură pe premierul României

Premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis duminică seara printr-un comunicat de presă că, creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.

„România rămâne o destinație atractivă pentru investitorii din afara granițelor, iar economia noastră oferă noi oportunități pentru antreprenori. Creșterea cu aproape o treime a numărului firmelor cu capital străin nou deschise în țara noastră în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, reprezintă confirmarea faptului că prin măsuri guvernamentale am reușit să compensăm efectele instabilității generate de războiul din apropierea granițelor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nivelul ridicat al încrederii în economia românească este dovedit și de continuarea colaborării strânse cu state membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor Oficiului Național pentru Registrul Comerțului, cel mai mare număr de societăți cu participare străină aparține investitorilor italieni, iar cea mai mare valoare a capitalului, firmelor olandeze, state aflate în mod tradițional în topul celor mai importanți parteneri economici ai României.

Dinamica investițiilor cu capital străin relevă încă un aspect deosebit de important- orientarea către activități din sectoare profesionale, administrative, științifice, tehnice și telecomunicații. Sunt domenii aliniate strategiilor europene de dezvoltare la care România se raliază prin proiecte, reforme și investiții asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și prin Programul de Guvernare.
Guvernul României rămâne partener onest al mediului de afaceri, așa cum a dovedit timp de aproape un an de la preluarea guvernării”, a transmis Nicolae Ciucă.

sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea