Rămâi conectat

Economie

ACŢIUNEA „FOŞTI PROPRIETARI”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În acest început bezmetic de an se întrezăreşte până la urmă un prilej de bucurie pentru cei peste 60.000 de foşti proprietari, care au primit acţiuni la Fondul Proprietatea. Începând cu 25 martie, după ani de promisiuni neonorate, Fondul se va tranzacţiona la Bursa de Valori Bucureşti iar titlurile pe hârtie vor putea fi transformate în bani. În ultimii cinci ani circa 5000 de persoane au primit acţiuni la valoarea fixă de 1 leu dar, pentru că listarea acestora la Bursă tindea să devină un soi de „fata morgana”, foarte multe persoane au căzut în plasa speculatorilor şi a şarlatanilor de tot felul şi şi-au vândut pachetul de acţiuni sau o parte din el la preţuri cuprinse între 10-40% din valoarea nominală. Cele mai multe tranzacţii s-au derulat anul trecut, legal, prin Depozitarul Central, care s-a îmbogăţit din comisioanele reţinute. În prezent aceste tranzacţii prin DC sunt suspendate definitiv. Pe de altă parte numai în 2010 Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a acordat 3 miliarde de acţiuni la Fondul Proprietatea unui număr de circa 1500 persoane. În prezent statul mai controlează doar 38,8% (5,4 miliarde acţiuni) din capitalul fondului în valoare de 3,5 miliarde euro.
ANRP a suspendat, începând cu 11 ianuarie până pe 2 mai 2011, conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni ale Fondului Proprietatea. Conversia va fi reluată, potrivit legii, după 60 de şedinţe de tranzacţionare, când despăgubirile se vor acorda la preţul mediu de pe Bursă şi nu la valoarea nominală de un leu, ca până acum. În funcţie de evoluţia cotaţiei acţiunii FP, foştii proprietari vor primi acţiuni a căror valoare s-ar putea situa sub, sau peste valoarea nominală de un leu. Altfel spus, dacă preţul acţiunii va fi sub un leu, conversia despăgubirilor va fi în avantajul noilor acţionari, care vor primi mai multe acţiuni ca cei vechi, iar dacă preţul va fi peste un leu, vor primi mai puţine acţiuni decât aceştia. Începând cu 25 ianuarie valoarea acţiunii FP va fi stabilită de piaţă, deci de Bursă, şi nu prin înţelegeri individuale ca până acum. Iar tranzacţiile NU VOR PUTEA FI FĂCUTE DECÂT PRIN SOCIETĂŢILE DE BROKERAJ, conform legilor pieţei de capital.
Analiştii apreciază că în maximum doi ani statul va epuiza Fondul Proprietatea, cele 5,4 miliarde acţiuni rămase ajungând probabil pentru încă 5000 de persoane. Ce se va întâmpla cu restul de 50.000 foşti proprietari, nimeni nu ştie. Statul nu are bani să majoreze capitalul fondului, deci fie va plafona despăgubirile fie le va eşalona pe perioade lungi. Foştii proprietari care mă sună întreabă insistent ce cred despre evoluţia cotaţiei în perioada următoare. Nimeni nu poate da un răspuns sigur. Consorţiul de brokeri format din Raiffaisen Capital&Investment, ING şi BRD a pregătit pentru cea mai mare listare din istoria României, un periplu de întâlniri în principalele centre financiare ale Europei (Paris, Londra, Viena, Zurich) cu executivii celor mai mari fonduri de investiţii, care au disponibili munţi de cash. Activele Fondului Proprietatea sunt extrem de valoroase (acţiuni la marile companii energetice, de pildă) iar investitorii străini ştiu acest lucru. O confirmă şi interesul enorm arătat întâlnirilor programate de consorţiul amintit, a cărui agendă de lucru e blocată de solicitări. Pe moment acţiunea e cotată la 50% din valoarea nominală deci şansa ca ea să urce rapid este sustenabilă. Trebuie ţinut seama totuşi că mulţi investitori, care au cumpărat acţiunile la preţuri derizorii vor vrea să-şi marcheze profitul şi acest fapt va contrabalansa cererea de cumpărare. O situaţie mai clară se va vedea după prima săptămână de tranzacţionare.
Foştii proprietari, care vor dori informaţii în plus sau vor dori să-şi valorifice acţiunile deţinute sau o parte din ele, pot suna la telefoanele 0258.818108 sau 0744.642522, între orele 10 – 16.
Mihai BABIŢCHI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

CN ROMARM SA București – Filiala Societatea UZINA MECANICĂ CUGIR SA: Anunț public privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 februarie 2024: Anunț public privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului C.N. ROMARM S.A. București – Filiala Societatea UZINA MECANICĂ CUGIR S.A. anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul “SISTEM DE PRODUCERE A […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea